InstagramLiveRecensies

Beast in Black @ Trix: Het beest was terug waar het begon

© CPU – Peter Verstraeten

Kort na in het voorprogramma van Sabaton te hebben gespeeld, verliet Anton Kabanen zijn band Battle Beast na (muzikale) meningsverschillen. De gitarist liet er geen gras over groeien en ging onmiddellijk op zoek naar een nieuwe band. Zijn nieuwe kind, Beast in Black, kwam in 2015 in Helsinki ter wereld en is opgebouwd uit drie Finnen, een Griekse zanger en een Hongaarse drummer. Hits als “Sweet True Lies“, “One Night in Tokio” en “Blind and Frozen” haalden al tientallen miljoenen streams en definiëren zich door Judas Priest en Black Sabbath geïnspireerde powermetal.

Voor hun naam lieten ze zich dan weer inspireren door de Japanse manga- en animeserie Berserk, een van Kabanens favoriete series. Zo heb je meteen ook het antwoord op de vraag waarom ze hun eerste album Berserker noemden. Vier jaar geleden volgde From Hell with Love en het eerste Graspopoptreden van de band, en in het najaar van 2021 vuurden ze hun meest synthgebaseerde album tot nu toe, Dark Connection, af op de wereld. Nadat de band hun tour maar liefst drie keer moest uitstellen door die welbekende pandemie, trekt Beast in Black momenteel met hun Dark Connection Tour door Europa en performen ze 44 shows in 22 landen. Op twee Griekse shows na, vergezelt de Griekse metalband Firewind hen op tour om het publiek warm te maken voor de headlineshow.

© CPU – Peter Verstraeten

Nog voor we de binnenkant van de zaal gezien of iets van muziek gehoord hebben, is het al duidelijk welke muziek er vanavond in de Zaal van Trix door de boxen zal schallen. Zwart is de dresscode en hoe meer badges er op je vest hangen, hoe meer indruk je maakt. De pot schaft metal vandaag en het publiek heeft duidelijk honger. Ook bij Firewind op het podium kunnen we niet veel gekleurde kleren spotten: enkel de knalrode vest van zanger Herbie Langhans springt eruit. Nu al zien we een flitsende lichtshow; dat belooft voor de hoofdact. Het fenomenale gitaarwerk en de spitsvondige solootjes van Gus G. op zijn futuristische gitaar zijn echt lekker om aan te horen. Zeker als hij even later zijn gitaar op zijn hoofd legt. Even later in het voorprogramma van liefst 45 minuten, trakteert de band ons nog op een nieuwe single, “Destiny (Is Calling)”, die aankomende vrijdag uit zal komen. Afronden doen ze met een klassieker: het met synths bijgekruide “Maniac” van Michael Sembello doet onze stemmen smeren zodat we helemaal klaar zijn voor Beast in Black.

De spandoeken tijdens de set van Firewind deden ons al vermoeden dat er nog iets werd schuilgehouden. Wanneer de headliner aan zijn set begint, blijken dat nog wat extra lichten, een gesofisticeerd drumstel en vooral ook twee doorschijnende kasten met poppen vanop het artwork van hun laatste album te zijn. Als derde nummer krijgen we met “Die by the Blade” direct een van Beast in Blacks grootste hits in de schoot geworpen. De knalgroene, duivelse en scherphoekige gitaren van de gitaristen springen in het oog, en de ingestudeerde, synchrone dansmoves maken er een mooi geheel van. Ook zanger Yannis Papadopoulos maakt indruk met zijn uiteenlopend stemgebruik. Meestal zingt hij met zijn scherpe, schreeuwende stem, maar af en toe mikt hij zo hoog dat het wel lijkt of er een vrouw de micro vastheeft. Tijdens “Born Again” krijgen we dan weer zijn gewone zangstem te horen.

© CPU – Peter Verstraeten

Op de affiche werd ons ook een special guest beloofd. Deze stond welgeteld tien seconden op het podium. Een man in wit pak – speciaal kunnen we hem dus wel noemen tussen al dat zwart – komt een solootje spelen op een kinderkeybord tijdens “Crazy, Mad, Insane”, waarna hij even snel terug in de coulissen verdwijnt. Papadopoulos heerst in zijn lange, zwarte, leren mantel over de zaal en zweept ons met de regelmaat van de klok op. Klappen, juichen, dansen; het komt allemaal voorbij. Iets intiemer wordt het bij “Oceandeep”, waarbij de zaal toepasselijk blauw kleurt. We horen een melodische ballade die recht uit een filmsoundtrack zou kunnen komen. Het fluitje plukten ze weg uit “My Heart Will Go On” van Titanic, misschien zit dat ook voor iets tussen de associatie met filmmuziek. Het laatste nummer voor de encore is meteen ook de grootste hit van Beast in Black. “Blind and Frozen” wordt gretig meegezongen en in de bisronde gaan we nog even dansen tijdens “One Night in Tokyo”.

Hoewel het genre aan de stevige kant was, kregen we vanavond toch ook veel melodie en extreem dansbare metal van de Finse band. Trix, de eerste buitenlandse concertzaal waarin de groep optrad, werd helemaal ingenomen en daar speelden, buiten de muziek, ook alle extra’s (de lichtshow, de danspasjes, de special guest, het decor …) een belangrijke rol in. Dat Beast in Black daarbij nog eens een superenergieke zanger in de rangen heeft, mogen we ook niet vergeten. De corna’s gingen dan ook meer dan eens de lucht in bij het publiek en dat was niet meer dan terecht.

Beast in Black live aan het werk zien? Dat kan op 15 juni aan de mainstage van Graspop Metal Meeting in Dessel.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Blade Runner
Eternal Fire
Die by the Blade
Revengeance Machine
Unlimited Sin
The Fifth Angel
Moonlight Rendez-vous
Crazy, Mad, Insane
Sweet True Lies
To the Last Drop of Blood
Oceandeep
Dark New World
Beast in Black
Hardcore
Born Again
Blind and Frozen

Cry Out for a Hero
One Night in Tokyo
End of the World

Related posts
LiveRecensies

bar italia @ Trix (Bar): Knisperende spanning

Wanneer we naar de ingang van Trix wandelen, slaat de kilte van de novemberavond helemaal op ons lichaam. Eens binnen verandert ons…
InstagramLiveRecensies

Peter Cat Recording Co. @ Trix (Club): Vrolijk genrehoppen

Van jazz langs disco naar soul met als rode draad een klok van een stem: dat is ongeveer de essentie van Peter…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Judas Priest - "Trial By Fire"

Noem metalbands die invloedrijker waren dan Judas Priest: je kan geen hand voltellen, misschien kom je zelfs aan geen enkele vinger. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.