LiveRecensies

Togo All Stars @ Ancienne Belgique (AB Club): Van warm naar chaud

Afrobeat, afrofunk en vooral veel voodoo-invloeden. Zo introduceerde Togo All Stars zichzelf vlak voor het aan zijn set begon in een uitverkochte Club in de Ancienne Belgique. Het achttal uit, jawel, Togo stelde er tweede plaat FA voor die vorig jaar verscheen. De plaat mocht dan wel over het algemeen een beetje onder de radar zijn gebleven, er was toch veel volk op de been en die aanwezigen zagen een set vol liefde, energie en dansbaarheid.

Al van bij opener “Avaeme” werd duidelijk dat deze show er geen zou zijn om gewoon rustig bij weg te dromen. Het tempo lag heel hoog, zoals dat wel vaker bij afrobeat, en de drang om te dansen kon gewoon niet uitblijven. Dat Togo All Stars met z’n achten op het podium staat, zorgt er ook voor dat er altijd wel iets te zien valt. Zowel muzikaal als visueel is het podium rijk gevuld. De bandleden staan in traditionele outfit op het podium en dat geeft het geheel de authenticiteit die het nodig heeft.

Dansen was dus het centrale thema gisterenavond en dat werd niet enkel in de zaal gedaan. Zowel frontman Aguey Cudjoe als zijn vrouwelijke tegenpool lieten telkens hun beste moves zien. Dat zorgde ervoor dat je als publiek ook werd aangestoken. Songs als “Up The Sky” en “Way out of Sadness” gaven het publiek wat het wilde en dat was een dikke ambiance. Nummers van de band krijgen ook de nodige ruimte om tot ontplooiing te komen. Zo staat de zanger bij momenten gewoon wat in het rond te dansen omdat er instrumentale stukken tot uiting moeten komen.

Met een saxofoon, bongo’s, drums, synths, een gitaar, een bas en nog wat extra percussie was alles aanwezig om de afrobeatsound zo rijk mogelijk te laten klinken. En hoe langer de set duurde, hoe meer het vuur erin kwam. ‘Vous êtes chaud?’, vroeg Cudjoe ons en het publiek brulde zijn genot bij elkaar. Daarvoor werd de zaal al betrokken bij het geheel door mee te zingen en te klappen. Bij “Everybody Get It” kreeg dat een apotheose toen de toeschouwers echt een deel van de song uitmaakten. ‘Do you get it?’ en wat volgde uit de zaal was: ‘Yeah we get it’.

Dit alles zorgde ervoor dat je zoveel liefde voelde vanuit de band. Ook de constante glimlach op ieders gezicht op het podium werkte aanstekelijk en iedereen in de zaal vond na een tijd zijn levensvreugde terug. Het diverse publiek begon dan ook na een goed halfuur steeds meer te bewegen en het was onmogelijk om stil te blijven staan. De fijne grooves, de funky sound en natuurlijk de exotische geluiden gaven ons iets wat je niet alle dagen hoort en hierdoor kregen we zelfs een stukje zomer in de winter.

Na een goed uurtje bleef het vuur maar aan de lont, maar aan alle goeie liedjes komt een eind, zo ook aan dat van Togo All Stars. Toch hadden we duidelijk nog niet alles gezien van de band. Toen ze het laatste nummer tot zijn eind hadden gebracht, kwam de percussionist naar voor en riep hij de zaal op om een voodoo-ritueel te doen. Daar stond iedereen dan plots, met zijn handen in de lucht terwijl de band het ritueel uitvoerde. Uniek, dat is het minste wat je daarvan kan zeggen. Ook hier viel de sterke vocale prestaties op, toen de groep a capella zijn demonen probeerde te verjagen zodat iedereen veilig thuis zou geraken. Een publiek inpakken, je moet het Togo All Stars niet meer leren.

Met een extra dansbaar nummer werd er toch nog een bisronde aan vast gebreid en kregen we nog een laatste keer de beste dansmoves van iedereen op het podium te zien. De grote liefde die vanuit de band op de zaal werd gereflecteerd, was nadien duidelijk wederzijds. We zagen een fantastisch optreden vol energie, levenslust en veel, heel veel, zomer. Dat het buiten nog steeds winterde, was anderhalf uur onduidelijk in de Ancienne Belgique. Met klassevolle grooves en fijne voodoo-invloeden pakte Togo All Stars iedereen in.

Wie zo’n liefdevol en dansbaar feestje niet wil missen, moet nog snel een ticketje kopen voor het concert van de band vanavond in Cactus Muziekcentrum.

3589 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…
InstagramLiveRecensies

Lauren Spencer-Smith @ Ancienne Belgique (AB): Overvolle TikTok-pallooza

Negentien jaar en al zalen volledig kunnen uitverkopen. Niet iedereen kan het, maar de jonge Britse zangeres Lauren Spencer-Smith is er eentje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.