AlbumsFeatured albumsRecensies

You Me At Six – Truth Decay (★★★½): Oorspronkelijke sound, versie 2023

De fans hebben wat geduld moeten hebben: problemen met de vinylproductie stelden de release van You Me At Six’ achtste album twee weken uit, maar vandaag ziet Truth Decay eindelijk het levenslicht. Zo komt de Britse poprockband met een opvolger van het veelzijdige SUCKAPUNCH en werpt ze de geruchten dat de plaat uit 2021 de laatste zou zijn omver. Truth Decay is een vintage You Me At Six-album, waarmee het vijftal onder leiding van frontman Joshua Franceschi wil bewijzen dat het dé beste emoband van het land is.

Op dat bewijs moesten we echter niet tot vandaag wachten: de helft van de tracklist was namelijk al beschikbaar. “Deep Cuts”, “heartLESS”, “God Bless the 90s Kids” en drie andere nummers kwamen al eerder uit, waardoor we vandaag nog zes primeurs krijgen. Op het dertiendelige album horen we een openhartige kant van de band. De Britten willen met deze plaat opnieuw classic You Me At Six klinken, maar dan verfijnder en ontwikkelder. Het thema mentale gezondheid blijkt daar voor hen een onmisbaar puzzelstukje in te zijn.

Terugkeren naar de roots: het is een belofte die muzikanten vaak maken bij een zoveelste album, en ook You Me At Six begon met die motivatie aan zijn langspeler. De bandleden trappen af met “Deep Cuts”, dat meteen een belletje doet rinkelen: de intro is namelijk duidelijk geïnspireerd door het bekende “Can’t Stop”-deuntje van Red Hot Chili Peppers en dat zal blijven doorsijpelen doorheen het ganse nummer. Franceschi zingt over de mensen van wie hij houdt, maar die niet van zichzelf houden omdat ze omringd zijn door de foute personen. “No Future? Yeah Right” gaat op dat elan voorst. De groep geeft ons mee ons niet te laten beheersen door giftige personen, en eenmaal het toch zover komt die negatieve cyclus te doorbreken. ‘Don’t try to control me / My future isn’t yours to own’ is een sterke lijn die in ons hoofd blijft rondspoken. Samen met Rou Reynolds van Enter Shikari zorgen de heren een eerste maal voor een meer uitbundige track, waarin de synths duidelijk te horen zijn.

In de loop van hun carrière hebben de bandleden openlijker leren communiceren met elkaar. Vroeger was er geen plaats om te praten over hun gevoelens en schoven ze die gewoon aan de kant, omdat het stigma dat emotionele mannen zwak zouden zijn nog altijd heerst volgens de groep. Vanuit hun persoonlijke ervaringen maakten ze “Mixed Emotions”: aanvankelijk een gedicht van de zanger gericht aan zijn bandleden, en een oproep om minder druk te zetten op jonge mannen die hun leven nog niet helemaal op een rijtje hebben.

Verder horen we nog een paar songs die ongeveer hetzelfde zijn opgebouwd: Franceschi’s stem aangevuld met drums en gitaren. “Breakdown” brengt daar wat variatie in: in het begin gaat het er wat rustiger aan toe, maar je voelt dat er iets aan zit te komen. De song brengt een unieker geluid en ritme met zich mee, door de drums die er minder uitspringen en de toevoeging van spoken word. Afsluiten doen we met de bemoedigende boodschap achter prachtige titel “A Love Letter To Those Who Feel Lost” en de al even prachtige stem van Cody Frost.

De balans tussen intense en rustigere tracks is zo mooi in evenwicht, maar de sound die You Me At Six brengt, is niet nieuw. We hebben muziek als deze wel vaker gehoord en er zijn niet echt nummers die lang zullen blijven hangen. Desondanks heeft de groep hun belofte om terug naar hun oorspronkelijke sound, maar dan met een verfijnde touch, wel ingelost: als we deze langspeler naast hun eerste leggen, horen we hetzelfde sounddesign terugkeren.

Truth Decay is een degelijk album dat gepeperd wordt met thema’s als bezorgdheid, mentale gezondheid en opgroeien. De emorock die het begin van You Me At Six’ carrière markeerde, kruipt er terug in en de band stak veel emotie en enkele leuke meezingers in deze nieuwe muziekcollectie. Het zout dat voor het vernieuwende effect moest zorgen, missen we echter wat. Of de Britse band met deze plaat de grootste emoband van het land zal worden? Daar zijn wij nog niet helemaal van overtuigd, maar dat ze met dit album bevestigen waar ze goed in zijn, is een feit. De twee weken langer wachten waren de moeite waard.

You Me At Six komt op 22 februari langs in Trix. De dag erna staan ze voor een uitverkochte Melkweg.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Breakdown”, ons favoriete nummer van Truth Decay, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult affiche aan met Osees, You Me At Six, The Aces, Mother Mother en meer!

Je moet jezelf altijd blijven overtreffen, moeten ze bij Pukkelpop gedacht hebben. Vorige week dropte het festival maar liefst zeventien nieuwe namen…
InstagramLiveRecensies

You Me At Six @ Trix (Club): Interactieve show met gillende gitaren

Hoewel You Me At Six ondertussen al bijna vijftien jaar meedraait in de muziekscene, lijkt er nog lang geen einde aan te…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singles Bare Up – “I Don’t Want to Fight” & “Slow Down”

Een rijzende ster in de scene: zo kunnen we Daniel Harwood wel noemen. Onder zijn alias Bare Up brengt hij sinds 2019…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.