AlbumsFeatured albumsRecensies

The Men – New York City (★★★): Uitstapje naar het rock-pretpark

Als je als band boven het oppervlak wil komen, kan je maar beter een meer opvallende naam hebben dan The Men. Tik in op een zoekmachine en je vindt zowat alles behalve deze groep uit Brooklyn. Dat is zonde, want dit viertal is al sinds 2008 een meerwaarde in het rockuniversum. Ze veranderen vaker van stijl dan Madonna van loverboy wisselt, en doen dat schijnbaar moeiteloos. Zo bracht hun misschien wel beste album tot dusver, Open Your Heart uit 2012, ons terug naar noiserock uit de vroege jaren ‘90, denk aan Sonic Youth-achtige escapades, doorspekt met bluesrock-riffs waar Led Zeppelin niet beschaamd voor zou zijn. Hun vorige worp, Mercy, pingpongde dan weer vrolijk tussen countryrock en ongegeneerde jaren ’80-synths.

Ook op deze plaat – hun negende reeds – bewijzen deze gozers dat ze goed hebben opgelet tijdens de lessen rockgeschiedenis. In de openingsnummers horen we meteen alle elementen van punky glamrock passeren. Glinsterende gitaarsolo’s, geram op pianotoetsen, maatschappijkritische teksten, snauwend gezang dat af en toe in schreeuwen uitmondt: vier maal afgevinkt. Met een snedigheid die doet denken aan New York Dolls probeert The Men je meteen bij het nekvel te grijpen.

Dat lukt aardig, maar toch niet helemaal. Omdat die typische kenmerken naar clichés neigen en zó opzichtig worden toegepast, mist het een beetje authenticiteit. De urgentie die essentieel is bij punk voelen we niet en geloven we dan ook niet helemaal wanneer zanger Chiericozzi mistoestanden ‘in the USA’ aanklaagt.

Het remt ons om echt overrompeld te worden, maar het houdt ons niet tegen om die nummers gewoonweg goed te vinden. Hun spelplezier is aanstekelijk: ze wanen zich duidelijk in een pretpark van rockgenres waar ze al hun energie in kwijt kunnen. Die sterkte is ook hun zwakte, want eigenlijk doen ze niets nieuws. Zowat alle nummers klinken eerder als variaties op materiaal van andere bands, en missen daardoor wat opwinding.

Wanneer vanaf “Eye” een blik stonerrock wordt opengetrokken, mag het tempo wat naar beneden, maar de intensiteit van drums en bas blijft hoog. “Through the Night” haalt nog eens heerlijk toebijtend uit, waarna de plaat afsluit met twee ongegeneerde ballades. Zowel single “Anyway I Found You” met een verleidelijke slidegitaar, als “River Flows” met een banale tekst en met parodie flirtende, doch aanstekelijke ‘ooh ooh’s’, kunnen ons bekoren en tonen nog maar eens de diversiteit van de band aan.

Met New York City heeft The Men ons weer meegenomen op een aangename trip dus langs verschillende rockgenres. Hoewel ze heel goed weten wat ze doen, en daarbij hun kwaliteit keer op keer in ons gezicht smijten, missen we dat tikkeltje urgentie en originaliteit om ons helemaal mee te krijgen. Maar een fijne plaat, dat zeker.

Website

Ontdek “Through the Night”, ons favoriete nummer van New York City, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Men - "Breeze"

The Men zijn mannen die geen weet hebben van een rem in een voertuig. De groep brengt namelijk aan een hoog tempo…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Men - "Children All Over the World"

The Men is een band die sinds 2010 zeven albums uitbracht, waarvan Open Your Heart er het meest uitsprong en zelfs in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kylie Minogue - "New York City"

De Australische Kylie Minogue was ooit het knapste meisje uit de ‘Neighbourhood’. Inmiddels is ze de vijftig gepasseerd en nog steeds een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.