Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Alfa Mist – “4th Feb (Stay Awake)” & “BC”

© CPU – Mathias Verschueren

De Londense Alfa Mist heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als een van de pioniers van de hedendaagse jazzscene. In eerdere reviews noemden we hem al ‘een van de hipste jazzproducers van het moment’, een titel die hij bij elke release meer en meer verdient. De getalenteerde pianist begon zijn muzikale carrière als hiphopartiest, maar waagde zich al snel aan jazz; vandaag de dag kunnen we bij Alfa Mist terecht voor de betere hedendaagse jazz, film- en wereldmuziek, waar ook zijn hiphoproots al eens in durven doorschijnen. Na het succesvolle Bring Backs in 2021 trakteert de Brit ons binnenkort op Variables, gisteren aangekondigd met de release van twee nieuwe singles: “4th Feb (Stay Awake)” en “BC”. Waar hij zich op vorige albums focuste op wie hij juist is, zegt Alfa Mist op Variables eerder op zoek te gaan naar waar hij nu staat en hoe hij er is geraakt.

In deze twee singles laat Alfa Mist zich van zijn sterkste kant zien. “4th Feb (Stay Awake)” start met een rustig beatje, en de zwoele bas en jazzy pianomelodie worden al snel vergezeld door de vocals van Alfa Mist zelf. Met zijn kenmerkende rustige stem en flow geeft de Brit een duistere, mysterieuze toets aan het nummer, een sfeer die zeker naar het einde toe volledig tot uiting komt door melancholische strijkers. In het daaropvolgende “BC” grijpt Alfa Mist terug naar zijn jazzy roots en etaleert hij de improvisatiedrang die zijn hedendaagse vaardigheden kenmerkt. Ecstatische drums lijken meer dan zeven minuten lang uit de track te willen ontsnappen, een wilde energieke vrijheid die de artiest intussen vlekkeloos beheerst. Het samenspel met de blazers, piano en zelfs een elektrische gitaar stroomt moeiteloos de hersenpan binnen en toont eens te meer waarom Alfa Mist zijn positie als jazzpionier verdient.

Variables is in zijn volledigheid te beluisteren vanaf 21 april. Je kan de Brit live aan het werk zien op 1 april in Utrecht of tijdens het Luikse Jazz À Liège festival tussen 25 en 28 mei. 

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MDCIII - “Hasslebanks”

Het is alweer van 2018 geleden dat we nog eens iets van MDCIII gehoord hebben. Het trio van saxofonist Mattias De Craene…
InstagramLiveRecensies

Unwind Festival (Dag 2): Alternerend af- en opladen in de oase van OLT

Unwind is een van de grote openers van de festivalzomer en meteen ook een van de nieuwe festivals die dit jaar veelvuldig…
LiveRecensies

Alfa Mist, Yazz Ahmed, Los Bitchos, Trance Plantations & Susobrino @ AMOK: Jazz van wereldniveau in Brugge

Gisteren zaten we al aan dag negen van tien dagen AMOK. Het ontdekkingsfestival zit bijna aan het einde van een heel mooie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.