AlbumsFeatured albumsRecensies

RHODES – Friends Like These (★★★): Van je vrienden moet je het hebben

David Rhodes behoorde in 2015 dankzij zijn debuutalbum Wishes tot de beloftes van het Britse popcircuit, tourde de wereld rond met onder andere Sam Smith en London Grammar, en hij scoorde uiteindelijk een hit met de even melancholische ziel Birdy. Terwijl zijn succes steeds groter werd, steeg ook de druk vanuit zijn label om nieuwe muziek te maken en trok hij naar Amerika om in ettelijke schrijfsessies nieuwe nummers te schrijven. Uiteindelijk bezweek RHODES onder de hoge verwachtingen en besloot hij om de platenfirma te verlaten. Hij zocht nieuwe oorden op en vond tijdens de lockdown in de producer Rich Cooper (Rina Sawayama, Billie Marten) zijn muzikale zielsverwante. Acht jaar na zijn eerste wapenfeit, viert RHODES nu zijn comeback met Friends Like These. Op dat album brengt hij een ode aan de vriendschap en liefde, twee belangrijke dingen die hem uit zijn dipje haalden en ervoor zorgden dat hij terug muziek kon en wou maken.

In 2020 kwam RHODES al naar voor met de korte ep I’m Not Okay, waar hij op vier nummers al even een teken van leven gaf en voor het eerst over zijn depressie sprak. Friends Like These is ontstaan vanuit een ander standpunt. In de loop der jaren schreef de Britse singer-songwriter namelijk een honderdtal liedjes, waaruit hij uiteindelijk samen met Rich Cooper tien koos om verder uit te diepen en allemaal dezelfde boodschap hebben: het gaat over de gevoelens die je alleen aankunt met hulp van anderen. De titeltrack “Friends Like These” is daartoe de perfecte introductie en verspreidt meteen een hoopvol gevoel. Zoals op zijn debuut, houdt hij daarvoor vast aan zijn kenmerkende opbouw naar grootse refreinen en vergezelt een koor hem op het laatste refrein om die emotionele boodschap nog een tikkeltje melodramatischer te maken.

De zanger kroop uit een diep dal en die klim legde hij vast in verschillende nummers. “Suffering” gaat over de pijn die bij een depressie komt kijken en niet alleen jezelf, maar ook de anderen rondom je treft. Het verdriet dat hij in het lied verwerkt, wordt echter bijgestaan door een opbeurende melodie zodat het niet te zwaarmoedig wordt. Ook de afsluiter “Satellite” is geschreven vanuit gelijkaardige gedachten en omschrijft de gevoelens waar veel mensen zich in zullen herkennen. In tijden waar je het ontzettend moeilijk met jezelf hebt, zijn het net de mensen die rond je heen zijn die je kunnen helpen om beter te worden. De gitaarlijn heeft wederom zijn kenmerkend hoopvol geluid, maar het zijn vooral zijn vocale uithalen die onder onze huid kruipen.

De songwriting van de getalenteerde Brit is op Friends Like These even subliem als op zijn debuut en dat valt vooral ook op in “Good to You”, bij uitstek zijn meest poppy track op dit album, en in “Even When It Hurts”. Achter de verschillende metaforen schuilen namelijk mooie boodschappen en we merken het hartbloed die hij in zijn teksten steekt. We zijn echter het meest aangedaan door “Drink To This”, waarin hij zijn relatie met alcohol samenvat met zeer heldere taal en ook de iets ruwere vocale productie ons weten te raken. Deze track heeft zelfs niet meer nodig dan een goede pianobegeleiding en zijn stem om tot de betere nummers van deze langspeler gerekend te worden. Zoals zo vaak schuilt de schoonheid in de meest simpele dingen.

Ondanks dat RHODES zeer moeilijke thema’s aankaart op Friends Like These, onthouden wij vooral de kracht die hij uit die periode haalde en dat vrienden iets zijn om te koesteren. In goede en slechte tijden. Hij tovert negatieve momenten om in iets positief en helpt zo ongetwijfeld heel wat anderen met het verwerken van hun eigen emoties. Als we puur op muzikaal vlak naar het album kijken, dan horen we mooie arrangementen en producties, maar grote verschillen tussen zijn debuutalbum Wishes en Friends Like These zijn er niet meteen. De zanger blijft namelijk dezelfde elementen gebruiken en houdt vast aan het geluid waarmee hij zo populair geworden is. Later dit jaar volgt er nog een album, maar of hij daarvoor hetzelfde recept zal gebruiken, moet nog blijken.

Vanaf februari tourt hij door Europa en zo staat hij op 18 februari in Het Zonnehuis in Amsterdam en op 25 februari in AB Club in Brussel.

FacebookInstagram / Website

Ontdek “Drink To This”, ons favoriete nummer van Friends Like These, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1821 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

RHODES @ Ancienne Belgique (AB Club): Liefde geven en krijgen

Acht jaar liet RHODES op nieuwe muziek wachten nadat hij ons in 2015 charmeerde met het breekbare Wishes. De Brit trok met zijn…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview RHODES: 'Ik wil wel mainstream en commercieel zijn, maar wil niet najagen wat ik denk dat dat is'

Het leek er lang op dat de intieme popmuziek van RHODES hem richting de absolute wereldtop zou brengen. Zijn debuutalbum Wishes kwam…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RHODES - “Good To You”

Met zijn unieke stem raakte Rhodes ons in 2015 recht in hart en niet alleen ons, want menig mens viel voor zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.