InstagramLiveRecensies

Fred again.. @ Ancienne Belgique (AB): We’ve found dancing

© CPU – Leni Sonck

Dat het hard gaat voor Fred again.. kunnen we gerust een klein understatement noemen. De Britse producer verkocht in een mum van tijd zijn tour uit — de Ancienne Belgique moest er in minder dan vijf minuten aan geloven — en met menig festivalaankondigingen voor volgende zomer (o.a. Rock Werchter en Down The Rabbit Hole) lijkt het alvast niet gauw rustiger te gaan worden voor de man. Nochtans deed zijn naam ruim twee jaar geleden amper een belletje rinkelen. Fred John Philip Gibson fungeerde namelijk vooral als songwriter, maar kon hierbij toch al mooie adelbrieven voorleggen. Zo voorzag hij bijvoorbeeld Ed Sheeran, Charli XCX en George Ezra van de nodige inspiratie.

Waar verscheidene artiesten tijdens de pandemie met de handen in het haar zaten, zag Fred again.. plots het licht. Sinds die donkere periode houdt de man tot op heden een (video)dagboek bij waarin hij allerlei snippets verzamelt die hij tegenkomt in zijn dagelijkse leven. Denk hierbij aan videogesprekken met vrienden, begeesterende poëzieverzen en samples. Dit alles resulteerde in maar liefst drie albums met als titel Actual Life. De derde in die reeks kwam de man vanavond voorstellen in een uitgelaten Ancienne Belgique.

© CPU – Leni Sonck

Vanuit de coulissen nam Fred again.. ons bij de hand richting podium van de zaal. De livebeelden brachten het publiek meteen in de juiste sfeer en opener “Kyle (i found you)” kreeg iedereen een eerste keer voorzichtig aan het dansen. Bovengenoemde samples liepen via de projecties vernuftig mee met wat er op het podium gebeurde en zorgde ervoor dat we kennis konden maken met alle personen naar wie de nummers vernoemd werden. Ook de eerste bindteksten werden via de schermen geprojecteerd en zo kregen we met “Bleu (better with time)” al een eerste hoogtepunt te verwerken.

Niet veel later baande Gibson zich een weg tussen het volk richting de geluidsinstallatie van de zaal om van daaruit de de AB onder te dompelen in een echte clubsfeer. De samenwerkingen met Romy, Swedish House Mafia en het heerlijke “Jungle” vormden een stevig drieluik waarbij de Brit als een bezetene tekeerging op zijn elektronica. Dat het live-aspect van groot belang is voor de artiest werd duidelijk op het moment dat hij “Lights Out” voorzag van een pittige drum and bass-outro, waardoor hij zich letterlijk in het zweet werkte.

© CPU – Leni Sonck

We kregen tussen de nummers door meermaals tijd om even naar adem te happen, maar op die manier werden de iets rustigere songs en intermezzo’s wel overstemd door het uitgelaten publiek. Ook een klein technisch euvel ongeveer halverwege zorgde ervoor dat de vaart even uit de set ging. Toen dit echter was weggewerkt, leek het wel alsof Gibson samen met zijn kompaan op het podium dit ruimschoots wou compenseren. De bassen klonken nog snediger, de breaks nog scherper en alle teksten werden quasi als anthems meegebruld door het extatische publiek.

Het werd snel duidelijk dat Fred again.. nog enkele troeven achter de hand hield om de uiterst dansbare set tot een kookpunt te stuwen. “Kelly (end of a nightmare)” was het voorproefje, maar zodra The Blessed Madonna verscheen op de schermen om lockdownhit “Marea (we’ve lost dancing)” mee in te leiden, was het hek van de dam. De Ancienne Belgique kolkte als een van de betere clubs van ons land en de fans scandeerden alle melodieën mee alsof hun leven ervan afhing. Met een mooi meezingmoment op “Billie (loving arms)” sloot de zichtbaar genietende Brit zijn set af.

© CPU – Leni Sonck

Het is nauwelijks te geloven hoeveel hits Fred again.. op deze relatief korte periode bijeen geschreven heeft en deze ook op de juiste momenten weet in te passen in zijn liveperformance. Degenen die het geluk hadden om er gisteren bij te zijn in de AB zullen de herinneringen aan deze avond nog lang ophalen als blijkt dat de man zal moeten uitwijken naar locaties met een grotere capaciteit.

Fred again.. speelt op 1 juli op Rock Werchter en staat in datzelfde weekend ookop Down The Rabbit Hole.

Setlist:

Kyle (i found you)
Bleu (better with time)
Tate (how i feel)
Kammy (like i do)
Jungle
Turn On The Lights
Lights Out
Nathan (still breathing)
Dermot (see yourself in my eyes)
Chanel x The New Error (Frank Ocean x Moderat mash-up)
Sabrina (i am a party)
Angie (i’ve been lost)
Clara (the night is dark)
Kelly (end of a nightmare)
Marea (we’ve lost dancing)
Delilah (pull me out of this)
Billie (loving arms)

Related posts
InstagramLiveRecensies

Madison Beer @ Ancienne Belgique (AB): Volg het witte konijn

Popsterren komen en gaan, maar Madison Beer is gekomen om nog even te blijven. Sinds ze werd ontdekt door ene Justin Bieber,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Fred again.. - "stayinit" (feat. Lil Yachty & Overmono)

Je weet dat er iets staat te gebeuren wanneer de naam Fred again.. voorbijkomt. De Britse producer is al een tijdje alomtegenwoordig…
InstagramLiveRecensies

Frank Carter & The Rattlesnakes @ Ancienne Belgique (AB): Tussen hard en heden

Mensen met ofidiofobie, oftewel angst voor slangen, bleven gisterenavond best ver weg uit de hoofdstad. Frank Carter & The Rattlesnakes streek namelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.