InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): ‘Vergeet nooit van waar ge komt!’

Stikstof

© CPU – Toon Miermans

Alsof ze het erom gedaan hadden. Daags na het tumult in de Brusselse binnenstad, speelde STIKSTOF een thuismatch in ‘hun’ Ancienne Belgique. En of ze geknald hebben. Wanneer je weet dat je ‘thuis’ bent en al jouw vrienden en familie zijn aanwezig, dan kan je al eens pieken naar een serieus hoogtepunt. Zwangere Guy en de zijnen wisten na het optreden met hun trots geen blijf wanneer ze van een tot aan de nok gevulde AB een staande ovatie kregen. Als heersers stonden ze daar, armen gekruisd, triomfantelijk van kop tot teen. Mocht dit een opera zijn werden ze met honderden rozen bekogeld. Voor STIKSTOF is de cirkel nu wel helemaal rond. Maar we herinneren ons ook vooral de bescheidenheid van dit Brusselse viertal: ‘Vergeet nooit van waar ge gekomen zijt.’ Hun vijfde album MOERAS is daar een uitstekende metafoor bij.

Voordat het absolute spektakel kon beginnen, mocht Low G (de G staat voor GESKIFT) aantreden in het voorprogramma. Deze West-Vlaamse spraakwaterval koppelt, samen met zijn partner-in-crime Chillow, heerlijk sappige lyrics met vette en duistere beats. Gedurende een klein halfuurtje was de AB eventjes West Vlams, zeker wanneer zijn anthem “West Vlams” door de speakers galmde. Met bars ‘zo strak als koeievellen op de vloer’ onder begeleiding van obscure instrumentale impulsen, liet Low G zich absoluut opmerken bij de ‘old school’ hiphopfans. Puur en minimalistisch, zonder al teveel franjes, maar er toch staan. West-Vlaanderen mag fier zijn op zijn ‘nieuwe’ hiphop-exponent.

Stikstof

© CPU – Toon Miermans

Stipt om 21u vlogen Zwangere Guy, Astro, DJ Vega en Jazz Brak er meteen in en hebben ze het over zichzelf, Brussel en natuurlijk hun vrienden en familie. Traditioneel starten ze hun sets met de meer ‘gevoeligere’ nummers, waarbij het eventjes stil wordt in de volgelopen AB. Na de ouverture met chille songs als “ALL CAPS” en “DRIEDUBBELDIK” vragen Zwangere Guy en Jazz Brak om het eventjes muisstil te laten worden in de zaal, want het volgende nummer komt uit het hart. Beide heren hebben met hun demonen geworsteld (en ze overwonnen) en in “SPIEGELBEELDEN” tonen ze zich van hun gevoeligste kant. Na deze beklijvende song spreekt Guy iedereen aan om te melden dat hij al – eerst kijkend op zijn horloge- acht maanden en twintig dagen sober is. Ook Jazz Brak is al drie jaar van de softdrugs en beide heren krijgen hiervoor alvast een daverend en bemoedigend applaus.

Na de gevoelige snaren is het tijd om de zaal eens in brand te steken. Veel moeite moet STIKSTOF hiervoor niet doen. Wanneer “MOERAS” al machtig wordt meegebruld door de fans (ongezien hoeveel aanwezige gasten gewoon alle lyrics uit het hoofd kennen), steekt “2010” pas echt het vuur aan de lont. Guy doet even een shout-out naar zijn ex-collega vaatwassers die enkele jaren geleden samen met hem in de kelder van de AB nog glazen en borden reinigden. Guy is eigenlijk altijd gewoon Gorik gebleven. Nadat de zaal voor het eerst helemaal open en dicht is gegaan tijdens “GELE BLOKKEN” is het moment van Astro aangebroken. Dit immens populaire lid van STIKSTOF voelt zich meer in zijn sas achter de draaitafel, maar af en toe kriebelt het eens om de mic terug op te nemen. Tijdens “BROOS” toont hij nogmaals zijn onversneden talent. Dit nummer staat op MOERAS, maar kenden we al als opener van hun 101Barz-sessie.

Stikstof

© CPU – Toon Miermans

Bij STIKSTOF houden ze ook wel van een grapje, en wanneer de eerste beats van “FRONTAL” klinken, gaat de hele zaal op en neer. In plaats van na het meegejoelde refrein de song verder te zetten, starten ze met “24/7”. Iedereen was toch al aan het springen, dus gaan ze lustig verder, waarna het enthousiasme beloond wordt met het vervolg van hun referentienummer “FRONTAL”. Met “BRAK & GUY”, wat een zalig oldschool nummer is, onderstrepen Brak en Guy nogmaals de enorme synergie die ze hebben als artiesten en hoe perfect ze elkaar aanvoelen, zelfs wanneer Jazz even een kikker in de keel krijgt. Voor de eerste tonen van “FAMILIE BOVEN ALLES” worden ingezet, laat Guy nog even de zaal meejoelen met deze slogan. ‘Familie boven… ALLES!’ Het refrein van dit nummer van de gelijk vernoemde plaat wordt dan ook massaal meegeschreeuwd.

Tijd om de zaal nog eens te openen? “GRONDLEGGERS” is alvast een uitstekend nummer om “ALLES KAPOT” te laten gaan. Het is duidelijk dat hun album FAMILIE BOVEN ALLES vandaag prominenter aanwezig is dan op andere optredens, niet meer dan terecht overigens. Met “M5” zetten ze pas het tweede nummer in van hun nieuwste album. Voor deze samenwerking met rappers Buds en Nativ (jammer genoeg niet aanwezig) halen ze dan maar zelf hun beste Zwitserse bars boven. De zaal snakt naar meer en wanneer Guy ‘afscheid’ neemt zegt, hij er snel bij dat ze meteen nog eens terugkomen voor een ‘kleine encore’. Met “ZEG ZE” en vooral “AMBRAS” komen de scherpe kantjes en gifspuwende lyrics naar boven om de laatste adrenaline uit het lichaam te pompen. Met “OP HET GRAF” laten ze de Ancienne Belgique voor de laatste keer bouncen om nadien zoals eerder al gezegd, ruim een minuut lang een staande ovatie te krijgen. Als absoluut hoogtepunt mogen alle vrienden en familie mee ‘on stage’ om een grote groepsfoto te maken.

Als je ziet van waar deze jongens komen, zoals ze meermaals in hun teksten benadrukken, dan kan je hier alleen maar je hoed voor afzetten. En vooral, ze vergeten nooit van waar ze gekomen zijn. Beste hiphopband van de Benelux? Ab-so-luut.

Setlist:

AMBRAS (intro)
ALL CAPS
DRIEDUBBELDIK
SPIEGEL-BEELDEN
MOERAS
2010
GELE BLOKKEN
BROOS
FRONTAL (pt.1)
24/7
FRONTAL (pt.2)
BRAK & GUY
FAMILIE BOVEN ALLES
GRONDLEGGERS
ALLES KAPOT
M5
ZEG ZE
AMBRAS
OP HET GRAF

73 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Jazz Brak - "Ronde Cirkels"

Jazz Brak maakt sinds de oprichting in 2010 al deel uit van de Brusselse hiphop groep STIKSTOF. Samen met zijn ‘broeders van…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2022

Na enkele jaren die in het teken stonden van het coronavirus, kon het Belgische muzieklandschap zichzelf eindelijk terug rechttrekken met een ietwat…
InstagramLiveRecensies

Zwangere Guy & Lander Gyselinck @ Wilde Westen (De Kreun): Twee vrienden op een podium

Deze maandag nog sloopte Zwangere Guy met zijn band STIKSTOF de Ancienne Belgique. Veel tijd heeft hij niet gehad om te recupereren,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.