InstagramLiveRecensies

Barbara Pravi @ De Roma: Formidabele furie

© CPU – Fleur De Backer

Bij het grote publiek doet Barbara Pravi nog steeds een belletje rinkelen door haar deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2021, waar ze voor Frankrijk de tweede plaats wist weg te kapen met het imposante “Voilà“. Muziekliefhebbers weten intussen wel dat de Parisienne met Servische en Iraanse roots nog heel wat meer te bieden heeft. Zo bewees ze eerder al met drie stijlvolle eps en haar debuutplaat On n’enferme pas les Oiseaux dat ze Frans chanson en aanstekelijke pop hand in hand kan laten gaan. Haar muziek wordt in ons land goed gesmaakt, want ze stond eerder dit jaar al drie keer op een Belgisch podium. Na eerdere passages in Luik en Brussel was gisterenavond de Antwerpse Roma aan de beurt. Geen betere setting om de heerlijke luisterliedjes en intense chansons van de Française te smaken dan De Roma, dus trokken wij met grote verwachtingen naar Antwerpen. En je kan gerust stellen dat de koekenstad warm liep voor Pravi, want het concert was al geruime tijd uitverkocht.

Een voorprogramma was niet voorzien, en dus stonden Pravi en haar gevolg iets na achten al zelf op de bühne. De aftrap verliep mysterieus: tijdens “Prière au printemps” stonden drie cellisten, een gitarist en een bassist in het duister in een halve cirkel opgesteld rond een groot doek. De frontvrouw zelf stond hierachter een tijdje verscholen, met enkel haar silhouet dat erop werd geprojecteerd, maar tijdens de climax van de song werd het doek toch nog opgeheven. De zangeres gaf meteen een zelfzekere indruk, met gracieuze bewegingen en stijlvolle uithalen. De muzikale mix zat vanaf het begin ook helemaal goed, waardoor de strijkers en Pravi’s stem loepzuiver en perfect gedoseerd doorheen De Roma galmden. “Prière au printemps” werd zo een indrukwekkende opener voor wat een fabelachtige avond zou worden.

© CPU – Fleur De Backer

Barbara Pravi heeft nog niet zo gek veel muziek op de wereld losgelaten maar toch schotelde ze ons in Antwerpen een set van twintig liedjes voor. Die bevonden zich allemaal in het raakvlak tussen hartverwarmende tederheid en indrukwekkende bombast. Soms met een humoristische kwinkslag, zoals tijdens “Je l’aime, je l’aime, je l’aime”, dan weer met grootse emoties zoals tijdens het autobiografische “CHAIR”. Pravi’s stem en performance was natuurlijk de drijfveer van de avond, maar de muzikale versterking door cello’s, gitaar, piano en bas zorgde voor extra warmte en klankkleur. Heel af en toe werden wat protools en eenvoudige beats toegevoegd waardoor nummers als “Mes maladroits” en “365” erg poppy in de oren klonken.

Al vroeg in het optreden bleek dat Pravi bijzonder goed gezind was; ze sprak het publiek meermaals enthousiast toe en gaf bij heel wat songs commentaar in een aanstekelijke mix van Engels en Frans. Heel af en toe weerklonk wat speels Nederlands, bijvoorbeeld toen ze bij “La fête” iedereen aanmaande om met de handen het geluid van regen na te bootsen en dit ‘regendroepeling’ noemde. Vanzelfsprekend liet ze hier heel wat harten mee smelten. De primadonna maakte heel wat connectie met het publiek en ging ook helemaal op in haar performance. Ze balanceerde probleemloos op de grens van intensiteit en bombast en danste regelmatig als een bezetene over het podium. Omdat De Roma was ingericht met zitplaatsen sloeg de dansvonk niet over naar het publiek, maar dat was er in de eerste plaats dan ook om te luisteren en te genieten.

© CPU – Fleur De Backer

Het optreden dat Barbara Pravi in De Roma neerzette verveelde geen seconde, niet alleen door haar bijwijlen theatrale performance en betoverende stem maar evengoed door het gebruik van enkele slimme podiumtrucs. Zo veranderde regelmatig de achtergrond, werd een vogelkooi op de bühne geplaatst tijdens “L’homme et l’oiseau” en zorgde een staande lamp tijdens enkele nummers voor een extra huiselijke sfeer. Ook de doordachte lichtshow voegde extra spanning en emotie toe, met bijvoorbeeld indrukwekkende lichtzuilen tijdens “CHAIR”, speelse dansvloereffecten tijdens “Je l’aime, je l’aime, je l’aime” en vurig rode tinten tijdens “La femme”.

Het is moeilijk om één hoogtepunt te kiezen uit de verzameling liedjes die ons in De Roma werden voorgeschoteld, want eigenlijk bracht het gezelschap een set van consistente kwaliteit. “Voilà” was zoals verwacht een muzikale piek, maar zoals we al in onze inleiding gemeld hadden heeft Pravi nog zoveel meer te bieden. Nummers als “Barcelone”, “CHAIR”, “La fête”, “Mes maladroits” en “La vague” werden met zo’n aanstekelijk enthousiasme en eerlijke intensiteit gebracht dat je niet anders kon dan ze in je hart sluiten.

© CPU – Fleur De Backer

Barbara Pravi voelde zich in De Roma als een vis in het water, met als gevolg dat ze samen met haar muzikanten een praktisch foutloze show neerzette. Vocaal en muzikaal werd het publiek getrakteerd op een indrukwekkende avond en doordat de zangeres meermaals oprecht connectie maakte met het publiek hing er alleen maar meer magie in de lucht. Wij voorspellen nog een indrukwekkende carrière voor de jonge Française, want op deze manier kan ze ongetwijfeld nog heel wat massa’s een betoverende avond bezorgen.

Momenteel zijn er geen shows meer gepland in België maar Barbara Pravi staat de komende tijd nog heel wat op het podium in Nederland. Zo kan je ze vandaag nog zien in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Deze show is wel al geruime tijd uitverkocht. Momenteel staan ook al negen shows gepland in de loop van maart volgend jaar; check zeker eens haar website voor alle tourdata.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Setlist:

Prière au printemps
Le jour se lève
Barcelone
Louis
CHAIR
Le Malamour
La fête
l’homme et l’oiseau
La vague
La ritournelle
Prière pour soi
Je l’aime, je l’aime, je l’aime
Mes maladroits
La femme
Saute
365
Voilà

Prière au soleil
Deda
Prière pour chanter

171 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Bikini Kill @ De Roma: Safe space voor vrouwen in punk

Begin jaren negentig groeide er onder jonge vrouwen een beweging via cassettes en fanzines die ze uitdeelden en doorgaven. Vóór ‘Girl Power’…
InstagramLiveRecensies

St. Vincent @ De Roma: Succesvol terug naar de roots

St. Vincent, het muzikale alter ego van de Amerikaanse Annie Clark, kun je gerust een muzikale kameleon noemen. Na tussenstops bij onder…
LiveRecensies

Woolvs @ Amor: Rake assemblage van groove en kundigheid

Het is nog maar woensdag, en toch mag deze week in haar geheel alvast muzikaal vervullend verklaard worden. Schuldige is Woolvs, het…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.