InstagramLiveRecensies

Stick To Your Guns @ Trix: Minder militant, even imposant

© CPU – Nathan Dobbelaere

Een dikke week nadat Stick To Your Guns aan hun Europese tour begon, mochten we ze verwelkomen in ons Belgenlandje. Met het recent uitgekomen Spectre in de vingers en een volle Trix kon het dan ook niet anders dan knallen worden. En knallen deden ze; een razend snelle set gevuld met een gezonde mix van klassiekers en nieuwe nummers deed de zaal op haar grondvesten daveren, en eens te meer bewijst de band waarom ze hun plaats bovenaan de affiche verdient.

Het Amerikaanse vijftal zakte natuurlijk niet moederziel alleen af naar Antwerpen. Openen mocht Soul Blind, helaas zo vroeg dat onze recensent nog niet ter plekke was. Voor ons begon de avond dus met LANDMVRKS, een Franse metalcoreband die duidelijk al wat podiumervaring heeft. Vanaf de eerste noot barsten de Fransmannen van energie, de zanger een afgemeten wervelwind van screams en melodieën en zijn bandleden rondhuppelend alsof hun leven ervan afhangt. LANDMVRKS heeft meteen het publiek mee – zeker wanneer ze halfweg de set hun roots opzoeken met het deels Franstalige “Visage” – en is ijzersterk live. Goede vocals, loeiharde breakdowns en voldoende meezingrefreinen maken hun muziek ook voor de casual metalfan vlot verteerbaar, en met een set van een schamel half uur slaagt het viertal er probleemloos in om het publiek op te warmen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Voor het aan Stick To Your Guns is, maakt ook de metalcore van Knocked Loose een passage in de Trix. De Amerikanen hoorden de energie van LANDMVRKS en besloten er een stevige schep bovenop te doen: wanneer de basdrum al in het eerste lied onze maaginhoud doet schudden, is het duidelijk dat de band hier niet is om een rustige set te spelen. Breakdowns wisselen elkaar in sneltempo af en de verstaanbare woorden die uit de zanger zijn mond komen, kunnen geteld worden op één hand. Hoewel de set relatief eentonig is, zijn er duidelijk genoeg fans aanwezig. De eerste volwaardige moshpits verschijnen in de voorste rijen van het publiek, en wanneer Knocked Loose erin slaagt om een mooie vijftien rijen van het publiek mee aan het moshen te krijgen, lijkt het hek volledig van de dam. 

Na drie bands en al heel wat hoogtepunten was het dan toch tijd voor het Amerikaanse vijftal uit Orange County, California om het podium te betreden. Al snel wordt het duidelijk dat Stick To Your Guns niet van plan is om hun laatste langspeler af te rammelen: openen doen ze met “Nobody”, een lied dat de teneur van de hele set samenvat. Want waar Knocked Loose breakdowns aan elkaar knoopte alsof het kinderspel was en LANDMVRKS vooral in clean vocals tot hun recht kwam, heeft Stick To Your Guns de perfecte combinatie gevonden. Een balans die doorheen de set behouden wordt, met een gezonde afwisseling van nieuwe en oude muziek, harde moshnummers en populaire meezingers.

Hoewel de band al in het eerste nummer zichzelf volledig geeft, schieten de vocals tekort. Zanger Jesse Barnett worstelt met de nummers en valt regelmatig terug op zijn gitaristen voor de screams, maar na enkele nummers opwarming valt hier niet meer veel van te merken. De geluidskwaliteit is optimaal – al heel de avond – en net als bij het voorprogramma komen de zware bassen en snoeiende gitaren perfect tot hun recht in de Trix.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Moeiteloos lijkt de hardcoreband door hun set te razen. Met harde klassiekers als “Empty Heads” en “Such Pain” halen ze het beste naar boven van Diamond – voor velen een van hun beste platen – en ook Disobedient en True View passeren de revue. Het was een korte set, maar een uur lang trakteert Stick To Your Guns ons op het beste van hun discografie, en wanneer de eerste noten van “The Suspend” door de zaal klinken, voorziet de band zelfs een moment om adem te halen. Een rariteit.

Stick To Your Guns speelt een nagenoeg perfecte set, en daar zit dan ook meteen het enige nadeel van hun passage in Antwerpen: bij momenten voelt de set te ingestudeerd aan, teveel het rijtje aflopend. Waar Barnett normaal gezien elke twee nummers de tijd neemt om een – soms prekerige – speech te geven over de staat van de wereld en het broederschap in hardcore, krijgen we er deze keer maar eentje, die dan weer wel met lang en luid applaus onthaald wordt. Het was een meticuleus samengesteld optreden, gemaakt om fans van elke generatie tevreden te houden, maar met minder lef en authenticiteit dan we van de band gewend zijn.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Afsluiten doet Stick To Your Guns echter nagenoeg perfect. De openingsriff van “Amber”, het oudste nummer van de avond, geeft nog steeds elke fan kippenvel, en met meezinger “Against Them All” voorziet de band nog een uitgelezen broederschapsmomentje, het samen-staan-we-sterk-gevoel waar het vijftal al jarenlang voor bekend staat. Bisnummers krijgen we niet – van geen elke band, overigens – en zo snel als de set begon, is het einde weer daar. Een korte maar daarom niet minder indrukwekkende tour de force van een hardcoreband die hoge hoogtes heeft bereikt en er nog niet snel mee lijkt op te houden. Stick To Your Guns kwam, schreeuwde en overwon moeiteloos een tot de nok gevulde Trix.

Wie de Amerikanen zelf live aan het werk wil zien, zal daarvoor buiten de landsgrenzen moeten kijken. De tour passeert niet meer in België of Nederland, maar heeft nog een hele resem shows in Duitsland en Frankrijk waar ze te bewonderen vallen. Oordopjes best niet vergeten.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Nobody
Empty Heads
Weapon
Such Pain
Hush
Nothing You Can Do To Me
A World To Win
What Choice Did You Give Us?
The Bond
Married To The Noise
Who Dares Wins
We Still Believe
The Suspend
Doomed by You
Amber
Against Them All

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pendulum & Bullet for My Valentine - "Halo"

  Als een van de meest gerenommeerde en grootste acts in hun genre en misschien zelfs in de alternatievere elektronische muziek maakt…
LiveRecensies

Sueco @ Trix (Club): Tegen het doktersadvies

Sueco mag dan nog maar 26 zijn, hij heeft toch al twee fases in zijn muzikale carrière meegemaakt. Met zijn debuut in…
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Trix: Als een duveltje uit een doosje

The Chats zijn een graag geziene gast in België. Sinds hun eerste passage in 2019 in ons land heeft de groep een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.