LiveRecensies

BLUAI @ Charlatan: Intiem, maar krachtig

© CPU – Leni Sonck

De Nieuwe Lichting, Sound Track en Humo’s Rock Rally winnaars BLUAI hebben een wervelwind van een start achter de rug. Nadat ze de grootste muziekwedstrijden van België wonnen, mochten ze optreden op talloze festivals en in clubs over heel Vlaanderen. De groep verscheen zelfs op Times Square in New York als ambassadeur voor Spotify’s Equal-campagne voor meer vrouwen in de muziekwereld. Het viertal bestaat uit gitariste en zangeres Cath(erine) Smet, basgitarist Caitlin Talbut en drumster Mo Govaerts. Na de opnames van de debuut-ep Junkyard nam Amina Parago de rol over van gitariste Ilayda Cicek (ILA).

De band is op dit moment volop bezig met de Junkyard release tour, waar ze overal in België hun debuut-ep voorstellen. De muziek werd eerder omschreven als gezellige nachtmuziek, maar na de show in Charlatan denken we daar iets anders over. Als supportact kregen we Robin Kester voorgeschoteld. De muziek van de Nederlandse chamberpopartiest en singer-songwriter bevat elementen van verschillende genres zoals elektronische pop en pyschedelische rock. Ook speelde ze met haar band op het showcasefestival SXSW in Austin en maakte zich zo bekend in Amerika. De muziekstijl leunt dicht aan bij die van BLUAI en plaatste ons dus in de perfecte sfeer voor de hoofdact.

Dan was het moment daar voor BLUAI om in de spotlights te staan. Ze namen allen plaats en openden de show met het bewogen “Hate You”. Niet enkel de nummers van de ep werden gespeeld, ook van nieuw, onuitgebracht materiaal lieten ze ons meegenieten, waaronder “Iris & Charlie”. Het concert was nog maar net begonnen en er viel al een klein technisch probleempje, maar niets wat de band klein krijgt. Na een klein intermezzo van de technieker en een praatje van Cath was het probleem al opgelost.

Wie zegt dat BLUAI enkel muziek schrijft voor rustige en kalme muziekliefhebbers, heeft het fout. Bij het nieuwe “Sad Boy” startten ze direct met een stevige bas en drum. De inleving van hen alle vier en de ruige stem van Cath deed de tekst eer aan. Ze sloten de song af met fantastisch geschreeuw, iets wat we dus niet hadden verwacht, maar zeker meer van willen horen. “Lady”, een van de singles waar het allemaal mee begon, bewijst nog maar eens dat de meiden barsten van muzikaal talent. Met de twee gitaarsolo’s tonen ze aan dat ze weten van aanpakken.

Natuurlijk was de show niet helemaal af zonder de hit “Dime Store”. De akoestische gitaar bracht zijn charmes en het publiek was helemaal mee. Op het podium zelf was er niets spectaculairs te zien, maar dat was niet nodig. De bandleden speelden met en voor elkaar. Je voelde de zekere groepsdynamiek tot in het publiek, dat was genoeg om ons te entertainen. De band bedankte het publiek verschillende keren om aanwezig te zijn en dat bedankte hen terug met gefluit en een daverend applaus. Hoe meer de show vorderde, hoe meer de zaal mee in de muziek zat en er duidelijk van aan het genieten was.

BLUAI mag zeker en vast met een positief gevoel terugkijken op de eerste show van hun releasetour. Vergeleken met de ep Junkyard is de groep toch wel wat stoerder dan dat ze doen blijken. De intieme sfeer blijft, maar af en toe komen de krachtige sounds ook aan te pas. De band liet zien dat ze helemaal klaar zijn om hun tour verder te zetten.

Hun tour gaat verder in Cactus Club in Brugge (24 november), Trix in Antwerpen (30 november), De Warande in Turnhout (3 december), de Ancienne Belgique in Brussel (4 december) en het Cultuurcentrum van Mechelen (7 december).

Facebook / Instagram

Setlist:

Hate You
Iris & Charlie
Lady
Blue Moon
Not Ur Baby
You Again
Dime Store
Sad Boy
Honey
Keep up With The Boys

 

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met XINK, Ethel Cain, sor, DIRK. en meer!

Na een korte pauze in het aankondigen van nieuwe namen, was de organisatie van Pukkelpop vorige week helemaal terug met gloednieuwe aanvullingen…
LiveRecensies

Badlands @ Vlasmarkt: De Vlasmarkt herwonnen

Gisterenavond konden we op verschillende locaties in Gent ons laten meeslepen door stevige gitaren. Maar liefst zeventien bands, zowel uit het Verenigd…
InstagramLiveRecensies

The Muttons @ Charlatan: Grunge verkleedfeest

In 2021 besloten vier gezapige jongeheren uit het Gentse de koppen bijeen te steken en kwamen ze met hun debuutsingle “What Is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.