LiveRecensies

Leah Kate @ Ancienne Belgique (AB Club): Van TikTok naar BeReal

Tegenwoordig duiken er meer en meer artiesten op die hun carrière te danken hebben aan TikTok. Ook Leah Kate behoort tot die groep, want haar hit “10 Things I Hate About You” zorgde voor een heuse boost in populariteit. Die populariteit probeert ze nu te verzilveren met een eerste headlinetour doorheen Europa. In België konden we haar terugvinden in de AB Club, die slechts voor de helft gevuld was. Toch maakte ze er samen met LØLØ en Victoria Anthony een heus poppunkfeest van waarbij de gekke tieners zich volledig konden uitleven.

De avond startte met de jongste artieste van de avond. Victoria Anthony is er nog maar zestien, maar staat met haar jeugdige energie wel heel sympathiek op het podium. De songs heeft ze nog niet, maar de performance brengt ze wel al vol overtuiging. Het meeste animo was er weliswaar bij een cover van Billie Eilish, wat aantoonde dat haar eigen nummers nog net iets te weinig om het lijf hebben. Toch leek afsluiter “New Disaster”, een onuitgebrachte song, wel een hitje in wording. De catchy tekst, de leuke gitaren en natuurlijk het jonge enthousiasme maakten dat Anthony alvast een frisse verschijning is die langzaam kan ontbolsteren.

LØLØ stond al met iets meer maturiteit op het podium. De zangeres had weliswaar veel meer nood aan een backingtrack. Die stond dan ook nog eens luider dan haar gewone stem, waardoor de echte LØLØ nooit echt te horen was. De songs waren wel iets steviger en gingen over depressie en het hebben van een slecht zelfbeeld, waardoor het echte anthems bleken. Met een cover van “Teenage Dirtbag” toonde de zangeres wel dat ze kon zingen, want dat werd zonder backingtrack gezongen. Raar dus, dat ze altijd voor de veilige optie koos. “Debbie Downer” was een ander hoogtepunt in de set, want naast energiek op het podium heen en weer crossen, was er ook wel iets van spektakel te zien. Zo deelde ze pomponnetjes uit om van iedereen ‘emo-cheerleaders’ te maken. Bij “Teenage Dirtbag” mocht de gitarist een blonde pruik opzetten om het wat luchtiger te maken. Eindigen deed LØLØ met een ballad, wat een atypisch einde bleek, gezien de verder erg kwieke nummers in de set. Al bij al geen slechte show, maar dat zingen mag ze in het vervolg toch echt wel zelf doen.

En dan de act waarvoor iedereen naar de Ancienne Belgique was afgezakt: Leah Kate. Met “Life Sux” werd meteen energiek van jetje gegeven. Een fijne poppunktrack met een catchy refrein, iets wat in het merendeel van haar songs deze avond zou voorkomen. De band bleek heel strak te klinken en Leah Kate had wel door hoe ze een backingtrack moet gebruiken. Veelal zong ze luider dan de achtergrondtape en dat maakte dat het zelden stoorde. Ook het feit dat ze kampte met een verkoudheid, gaf haar de sympathie die ze nodig had om ons daar niet aan te storen. Die verkoudheid zou ze wel eens kunnen opgelopen hebben door de ventilator die doorheen haar show constant in haar gezicht stond te blazen. In een zweterige zaal zo’n koude wind constant op je krijgen, dat is om problemen vragen.

Voor de derde keer deze avond besloot een persoon in het publiek aan de artieste te vragen om voor hen een BeReal te nemen. Toch een vreemde evolutie, dat een show verstoord moet worden om een foto te nemen op een app. Natuurlijk mikken alle drie de artiesten op het publiek dat veel op deze apps zit, en dan zeker op TikTok, en dan kan je niet anders dan ook proberen om op alle sociale media op te vallen. We merkten dat ook aan de hoeveelheid gsm’s die de artiestes van het publiek aannamen om dan even snel zichzelf te filmen. Alles voor de clout.

Naast poppunk heeft Leah Kate ook wel wat meer poppy nummers in haar arsenaal. “Fuck Up The Friendship” is bijvoorbeeld een groovy liedje dat wat meer op dansen gericht bleek en “Boyfriend” klinkt dan weer wat platter. De boodschap van de zangeres was trouwens ook erg duidelijk, want in iedere song die ze bracht werd er gehaat op een ex van haar. Naar eigen zeggen heeft ze er miljoenen en die bittere sfeer bleef altijd wel hangen doorheen haar show. Er werd zelfs een ex van een toeschouwer geblokkeerd door haar, speciaal is het alleszins.

Het gekrijs van de zaal bereikte vanzelfsprekend een hoogtepunt bij afsluiter “10 Things I Hate About You”, maar ook “Shit Show” en “Dear Denny” werden meegebruld als geen ander. De fans waren echt wel extatisch toen ze Leah Kate op het podium zagen staan en vlak voor “Hot All The Time” mocht Kate ook nog heel wat bloemen in ontvangst nemen, iets wat ze erg dankbaar deed. Het is duidelijk dat haar fanbase erg dedicated is en dat snappen we. Kate zorgt er namelijk voor dat ze een herkenbare boodschap brengt waarbij hartzeer een soundtrack krijgt. De nummers zijn ook stuk voor stuk erg catchy en het is duidelijk dat ze weet hoe ze een toegankelijke song moet schrijven. Ook de toevoeging van een liveband gaf aan dat ze meer wil zijn dan zomaar ‘een zangeresje’, want een gitarist en drummer zorgden voor een iets meer lijvigere sound. Toch was een uur van deze show meer dan voldoende. Of ze ook meer zal worden dan die ene TikTok-hit blijft dan ook maar de vraag, maar haar show in de Ancienne Belgique was bijlange niet zo slecht als we gevreesd hadden.

Facebook / Instagram

Setlist:

Life Sux
Alive and Unwell
Boyfriend
F U Anthem
Break Up Season
Fuck Up the Friendship
Veronica
Monster
Dear Denny
Hot All the Time
Cry Baby
Twinkle Twinkle Little Bitch
Calabasas
Never Been Better
Shit Show
10 Things I Hate About You

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Reneé Rapp @ Ancienne Belgique (AB): Veel meer dan een Mean Girl

De Amerikaanse Reneé Rapp is aan haar opmars bezig. De zangeres-actrice kende haar start bij het grote publiek door haar rol in The…
InstagramLiveRecensies

Enter Shikari @ Ancienne Belgique (AB): Plonsen in de metaverse

Dat er veel overeenkomsten zijn tussen dance en metal werd duidelijk toen Electric Callboy via Tekkno de Eurosong-hype oversteeg. Intussen is het…
InstagramLiveRecensies

Rhiannon Giddens @ Ancienne Belgique (AB Flex): Een avondschoolles over verschillende muziekculturen

Niet heel veel mensen kunnen zeggen dat ze Valentijn gevierd hebben met een tweevoudig Grammy-winnares, maar wie gisteren in de Ancienne Belgique…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.