InstagramLiveRecensies

Yung Lean @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Emorap, het genre dat weigert uit te sterven

© CPU – Lennert Nuyttens

De hoogdagen van de emorap, met Lil Peep, XXXTentacion en Juice WRLD als absolute uitblinkers, lijken al eventjes voorbij, maar met het tweede concert van de Stardust Tour in de Vooruit zaterdagavond deed de stichter van het genre, Yung Lean, zijn titel opnieuw alle eer aan met een uitstekend concert. Bijgestaan door DJ Kisa, die in Gent een thuismatch speelde als voorprogramma, maakte Lean er een mooie avond van in een goed gevulde Gentse concertzaal. De Zweed kon vocaal niet uithalen en koos voor weinig interactie met het publiek. Toch kunnen we spreken van een geslaagd bezoek aan België door de trouwe fans die boordevol energie zaten en de altijd legendarische nummers “Yoshi City”, “Red Bottom Sky” en “Ginseng Strip 2002”.

Zeker die laatste veroorzaakt telkens animo. Het was immers met “Ginseng Strip 2002” dat Jonatan Leandoer Håstad in 2013 plots viraal ging als zeventienjarige. Een jaar nadien kwamen de grote successen “Kyoto” en “Yoshi City” ook uit. Ondanks deze twee hits, verwijzend naar Japanse steden, blijft “Ginseng strip 2002” toch Leans pronkstuk aangezien het nummer dit jaar, negen jaar na de officiële release, voor een tweede keer viraal ging op het sociale mediaplatform TikTok. Verder is Yung Lean tussendoor niet enkel op zijn oude succes blijven teren: tussen 2013 en vandaag kwamen al zes albums uit waarvan Stardust, zijn nieuwste, op 8 april van dit jaar online gegooid werd. De lopende tour staat logischerwijs dus ook in het teken van zijn recente twaalfnummerige album.

© CPU – Lennert Nuyttens

We werden in de Vooruit verwelkomd om 20.30 u. voor de Gentse DJ Kisa die de dans mocht openen. Het voorgerecht smaakte alleszins naar meer: de hiphop beats waarvoor Kisa opteerde, maakten het publiek al goed warm voor ons Zweeds hoofdgerecht. Kisa is dan ook van vele markten thuis: ze draaide zowaar al overal op aarde, met het buitenaardse Tommorowland in 2017 als absolute uitschieter, haar mix van hiphop, funk, soul, dancehall, r&b, afrobeats, future beats en trap. Het publiek ging vooraan al goed tekeer en stilaan vormde er zich ook meer en meer rook in de zaal. De sfeer zat er dus alleszins al dik in toen Lean, met de kap van zijn lange zwarte mantel op, een goed halfuur later het podium betrad voor het nummer “Diamonds”.

We kregen een avond vol met de typische futuristische geluiden in de songs, op een decor dat deed denken aan een verlaten en vervallen pretpark – zeker door de vele flashy verwijzingen naar “Lean Land” – gehuld in een vervreemdende, rokerige concertzaal. Sfeervol was het alleszins: vooraan vonden lichte moshpits plaats indien het lied het toeliet – dat was bijvoorbeeld bij de song “Pikachu”, voor ons dé ontdekking van de avond, het geval. Qua sfeer was de enige tegenvaller de honderden smartphones die meteen de lucht in werden gehesen bij de eerste tekenen van een van Leans grote drie, namelijk “Yoshi City”, “Red Bottom Sky” en “Ginseng Strip 2002” – waarvoor de rapper vocaal niet moest uithalen, een element waarvoor hij in andere nummers wel tekortschoot of zelfs niet meezong. Jammer, maar helaas zijn we ook maar een kind van onze tijd en als we die gsm’s dan maar voor eens tolereren, kunnen we een tien op tien geven voor sfeer.

© CPU – Lennert Nuyttens

Het wordt verder hoog tijd dat “Red Bottom Sky” wat meer liefde krijgt: uitgekomen in 2017 en zo dus niet in de meest succesvolle periode van de rapper behoort het toch met gemak tot zijn top drie meest meeslepende songs, zeker live. Door de vele tekstuele herhalingen raakte je sowieso al in een trip, maar gecombineerd met de roodkleurende spots werd de zaal vijf minuten lang werkelijk gevuld door de rode lucht die het lied bezingt. De hele zaal leek in een trance te geraken en Lean zelf had er zelf ook zin in, dat bewezen zijn danspasjes op het einde van zijn lied, wat door een luid gejuich van het publiek werd onthaald.

Kortom, ongeacht het uitblijven van vocale hoogstandjes bevestigde Yung Lean zijn relevantie in de rapgame, negen jaar na zijn grote doorbraak. Hij blijft een gevestigde waarde en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook bewijzen in de rest van zijn Stardust-tour, met een optreden in de TivoliVredenburg in Utrecht op maandag als volgende halte. De tour loopt nog tot 10 december, waar die afsluit in Los Angeles. Een volgend album werd trouwens nog niet aangekondigd, maar we hebben duidelijk het laatste nog niet gehoord van Yung Lean.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

My Agenda
Fantasy
Hoover
Diamonds
Metallic Intuition
Bliss
Miami Ultras
sauron
bender++girlfriend
Red Bottom Sky
french hotel
Pikachu
Smirnoff Ice
Gatorade / Hurt / Yoshi City / Ginseng Strip 2002
Blue Plastic
Leanworld
Agony
Yellowman

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Juice WRLD - "The Light"

Juice WRLD had het ongeluk slechts 21 jaar op deze aardbol te mogen rondlopen. In 2019 overleed de Amerikaanse artiest aan de…
LiveRecensies

Oproer @ VIERNULVIER (Balzaal): De start van iets moois

De mannen van Oproer zijn de laatste maanden aan een serieuze opmars bezig na enkele jaren van getease met links en rechts…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Kid LAROI - "I GUESS IT'S LOVE?"

Nog geen twintig jaar geleden kwam The Kid LAROI in Waterloo – in Australië, welteverstaan – ter wereld. Toch heeft de populaire…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.