AlbumsRecensies

Svaneborg Kardyb – Over Tage (★★★½): Weelderige eenvoud

Svaneborg Kardyb is een Deense dialoog tussen toetsen en percussie, een vreugdevolle versmelting van ritme en melodie. Met Over Tage demonstreren Nikolaj Svaneborg (Wurlitzer, synthesizer en piano) en Jonas Kardyb (drum en percussie) opnieuw de weelderigheid van eenvoud. Op het eerste gehoor lijkt hun muziek namelijk best sober, maar wie dieper exploreert, laat zich gewillig inpalmen door intimiteit en bedachtzaamheid. Deze kwaliteit blijft niet onopgemerkt. In 2019 wonnen ze twee ‘grammy’s’ op de Danish Music Awards Jazz en met hun nieuwe album debuteren ze bij het vooraanstaande label Gondwana Records.

Het Deense duo is een meester in muzikale sfeerschepping en in het creëren van een wereld waarin de luisteraar zorgeloos mag wegdromen. Terwijl hun vorige album Haven (2020) een vroeg-zomerse wereld schiep, lijkt het ditmaal een nazomerse te zijn die tot diep in de herfst doordringt. Het zachte en authentieke karakter van deze plaat zorgt voor de nodige warmte in tijden waarin koude en duisternis terug de bovenhand nemen.

Het is duidelijk merkbaar dat hun nummers voortkomen uit improviserende jamsessies waarin de optelsom van hun persoonlijke inbreng een verfrissend resultaat brengt. Beide muzikanten komen namelijk vanuit een andere achtergrond: Nikolaj uit Scandinavian jazz en Jonas uit roots, blues en folk. Wie muziek graag classificeert in genres staat een moeilijke klus te wachten bij deze langspeler. Het lijkt wel alsof elk nummer in een ander genre thuis hoort.

Openingsnummer “Op” lijkt het meest op hun vorige werk en verwelkomt ons in een vertrouwde en kalmerende wereld. Bij “Fragt” gooien ze het over een andere boeg door geleidelijk aan en ondersteund door trompet spanning op te bouwen die uiteindelijk culmineert in een uitdijende rust. De onverstaanbare stemmen die met oog voor subtiliteit ingang vinden, zorgen voor een tedere dynamiek.

Wie zich in deze liefdevolle cocon heeft ingenesteld, wordt in “Orbit” echter gedwongen om te vertrekken. Het levendige drumwerk, koebel incluis, steekt sterk af tegen de intieme sfeer die ze reeds opgebouwd hadden. Een eerste ontgoocheling maakt echter plaats voor curiositeit voor wat komen zal en slaat uiteindelijk om in een lichte schaamte voor de oorspronkelijke weerstand tegen verandering. Dit is een prachtig nummer dat gewoonweg niet op de juiste plaats staat.

Deze trend zet zich verder wanneer bij “Farvel” wederom plaats gemaakt wordt voor een zekere melancholie. Later doet de funky groove van “Blik” de wenkbrauwen fronsen en de heupen schudden. Onmiddellijk daarna keren de Denen met “Everything Possible” terug naar Scandinavian jazz waar de trompet opnieuw een prominente rol speelt. “Over Tage” vormt het passende sluitstuk van de gelijknamige plaat.

Met hun derde album bouwt Svaneborg Kardyb haar muzikale territorium verder uit. Het is een plaat vol prachtige nummers, waar de samenhang of structuur wat zoek is, maar die desalniettemin puur Svaneborg Kardyb is. Met de pracht die in eenvoud vervat zit, dompelen ze ons opnieuw onder in een wereld van intimiteit en oprechtheid. Wie deze wereld nog dieper wil betreden, kan hen op vrijdag 18 november in Flagey als voorprogramma van Matthew Halsall gaan bekijken.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2023

Het oog wil ook wat, dat geldt zelfs in de auditieve wereld van de muziek. Albums terugbrengen naar hun artwork is de…
LiveRecensies

Portico Quartet + Vega Trails @ Ancienne Belgique (AB Flex): Meer is minder

In 2008 richtte jazztrompettist Matthew Halsall als wegbereider voor de opkomende jazzgolf in Engeland het onafhankelijke label Gondwana Records op. Vrijwel onmiddellijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.