AlbumsRecensies

Simple Minds – Direction of the Heart (★★½): De verkeerde richting van het hart

Simple Minds hoeft na al die jaren eigenlijk helemaal geen introductie meer te krijgen. De iconische Schotse band gaat al sinds het eind van de jaren zeventig mee, al kwamen de grote successen pas in de jaren tachtig met albums zoals Sparkle in the Rain en Once Upon A Time. Inmiddels zijn we al bijna veertig jaar verder en brengt Simple Minds al zijn achttiende(!) studioalbum uit. De Schotten weten niet van ophouden, dat dat duidelijk moge zijn.

Op Direction of the Heart probeert de band terug te keren naar zijn roots. Dat is niet meer dan logisch ook, want de albums waarop ze te veel aan hun welgekende sound sleutelden, vielen allemaal wat minder in de smaak; denk maar aan Cry en Our Secrets Are The Same. Zo is “Vision Thing” al meteen zo’n nummer dat door de synthesizers en het vrij aanstekelijke refrein bol staat van de typische jaren tachtig-sound. Vernieuwend is het allerminst, maar het is wel hetgeen we het liefst van Simple Minds horen.

Het nadeel van die o zo typische jaren tachtig-sound is helaas wel dat het snel wat cliché gaat klinken, wat op “Human Traffic” ook het geval is. We hebben nog geluk dat het nummer wat wordt opgeleukt met een gitaarsolootje op het einde. “Who Killed Truth” klinkt al snel even clichématig en zo zitten we nu al aan twee liedjes die min of meer verwerpelijk zijn. Direction of the Heart begon veelbelovend, maar halverwege lijkt dit weer zo’n Simple Minds-album te worden waarvan we ons over vijf jaar hoogstens nog de singles zullen herinneren.

De tweede helft begint gelukkig wel net zo veelbelovend als de eerste, met “Act of Love” en “Natural”, die beiden wat atypischer klinken dan wat we van Simple Minds gewoon zijn. De beat is er sterker aanwezig en de synthesizers rammelen wat meer. We zouden het experimenteler kunnen noemen, maar ‘oneffen’ is misschien wel een betere term. Er is niets mis met scherpere kantjes; het tegendeel is waar, want Simple Minds doet er goed aan om hier en daar eens wat slordiger en gekker te doen.

Dat experimentele kantje zet zich ook verder op “Planet Zero” en ook dat is best wel een fijn nummer, maar Jim Kerr probeert daarop helaas te veel te vertellen en te weinig te zingen. Op zich is daar niks mis mee en het zal ongetwijfeld wel de bedoeling zijn, want Kerr probeert maatschappijkritisch te zijn. Dat doen titels zoals “Who Killed Truth” en “Planet Zero” natuurlijk ook wel vermoeden. Het idee is ook gewoon wel goed, maar de uitvoering helaas niet. De teksten zijn net iets te simpel, Kerrs stem is niet overtuigend genoeg om als verteller te fungeren en de voortdurende aanwezigheid van de synthesizer zorgt er ook gewoon al voor dat er sowieso amper mensen naar de teksten zullen luisteren.

Simple Minds had zich dus beter wat meer gericht op het hitgehalte dat de nummers nodig hebben, in plaats van goedbedoelde, maar weinig overtuigende teksten. Laat dat nu net hetgeen zijn dat de Schotten op afsluiter “The Walls Came Down” wel gedaan hebben. Het lied zit een pak makkelijker in elkaar dan het merendeel van de singles op Direction of the Heart, wat gewoon het beste werkt. De ‘na na na na’ kan iedereen halverwege de eerste luisterbeurt al meezingen en dat is toch wel wat zo’n nummer goed weet te maken.

Er zat duidelijk wel potentieel in Direction of the Heart, maar helaas kwam het er maar te weinig uit. Voor ieder sterk nummer op dit album staat er ook eentje op dat allesbehalve overtuigt. Hier en daar blijft er een refreintje in ons hoofd hangen, maar daar stopt het ook wel. Het terugkeren naar de roots – zoals de band het zelf noemt – is dus maar in bepaalde mate gelukt. We hadden bij het horen van de singles goede hoop, maar die was dus niet bepaald terecht; helaas.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

187 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Simple Minds - "First You Jump"

We mochten van geluk spreken dit jaar want Simple Minds trad niet één maar twee keer op in ons Belgenlandje. In april…
InstagramLiveRecensies

Nostalgie Beach Festival (Festivaldag 2): Over nostalgie gesproken

Op vrijdag 5 augustus ging het tweedaagse Nostalgie Beach Festival na twee jaar afwezigheid eindelijk weer van start. Op de eerste dag…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Simple Minds - "Vision Thing"

Simple Minds is zo’n band waarvan zo goed als iedereen wel hun grootste hit kent. Bij de Schotse rockers is dat ongetwijfeld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.