AlbumsRecensies

The Mellons – Introducing…The Mellons! (★★★½): Back to the sixties

Toen wij afgelopen mei de single “What A Time To Be Alive” van The Mellons hoorden, schreven we al dat we er vrolijk van werden. Het was dus wachten op het eerste album, dat ons liefst, net als de single, qua geluid terug meeneemt naar het einde van de jaren zestig. Rijkelijk gearrangeerde muziek zoals The Beach Boys dat op een gegeven moment zo mooi kon maken. De vrienden Andrew Beck en Rob Jepson ontmoetten elkaar op high school in Utah en al gauw was er een muzikale klik. Hun muzieksmaak en manier van het schrijven van liedjes kwamen overeen. Toen ze later ook nog in contact kwamen met multi-instrumentalist en producer Dennis Fuller en percussionist Ian Francis was The Mellons een feit.

Van klarinetten en violen, naar sleebellen en trompetten. Vele lagen muziek worden over elkaar heen gelegd en bij elkaar gehouden door intieme, honingzoete, harmonieën. Welkom terug in de jaren van de psychedelica en de flower power! De band speelde alles zelf en produceerde grotendeels in Fullers eigen studio in Salt lake City. Het gaf hen de vrijheid om datgene te maken wat ze voor ogen hadden. Dankzij het coronavirus hadden ze nog meer tijd om een eigen eerbetoon aan de muziek waar ze zo van houden te brengen.

Dat begint al bij hun eigen introductie op het openingsnummer, alsof ze in één of ander stoffig zaaltje op het podium worden geïntroduceerd, waarna “So Much To Say” het ons nog eens uitlegt. ‘I wanna get closer / I wanna go deeper / I wanna know it all’, zingen ze en dat is precies wat het is. Het geluid is van nu, maar zo jaren zestig dat je je gelijk terug in de tijd waant. Elk detail, elk koortje is raak. Op “Devil’s Advocate” vallen de stuwende drums op die ook op de rest van het album de vaart er lekker in houden. Grappig is ook het spelen met het geluid van een rinkelende telefoon, zoals op “It’s Just A Phase”.

Het plezier is overduidelijk te horen, de mannen nemen zich ook niet al te serieus. Neem de mondtrompetsolo op “Marmalade”; het zijn dat soort grapjes die het album lekker luchtig houden . Met “Hello Sun” wordt de bombastische meezinger gelukkig ook niet geschuwd. Simpel, maar doeltreffend; wat het live uitvoeren van deze muziek allerminst zal zijn. Toch wil de band met dit album op tournee. Hun barokke en gelaagde muziek op een podium vormgeven zal een hele klus worden. “Surprice Pt. 1 and 2” is een ode aan The Beatles en de manier hoe zij hun albums afsloten op bijvoorbeeld Abbey Road. Alleen doen zij dat binnen de drie en een halve minuut.

Met Introducing … The Mellons! leveren de vier vrienden uit Utah een album af dat rijk is aan de muzikale traditie van de jaren zestig. Met alle in die tijd gebruikelijke instrumenten weten ze de sfeer van dat tijdperk perfect neer te zetten. Wie goed luistert, hoort dat deze periode nog steeds een heel belangrijke muzikale voedingsbodem is voor veel huidige bandjes. Eerlijk pop met een vintage randje!

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Mellons - "What A Time To Be Alive"

Tot nu toe kenden we Salt Lake City alleen als de hoofdstad van de Mormonen, en het zou niet de eerste stad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.