Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single De Toegift – “Alles is gemaakt”

De Toegift

© Rosa Meininger

Dat de Nederlandstalige indiescene erg lekker gaat, is iets waar we zeker niet over gaan liegen. Als we alleen al kijken naar het afgelopen festivalseizoen, dan hebben veel mensen de Nederlandse taal klaarblijkelijk weer in het hart gesloten met artiesten als S10, Froukje en Goldband. Toch schuilen er in dit genre een aantal artiesten die onderaan de trap staan van doorbreken. Een van die namen is De Toegift. We leerden deze jongens al een paar maanden geleden kennen met het prachtige “Nollenstrand” en niet veel later ook met de ep En ik kon alles zien. Het viertal maakt Nederlandstalige indie met invloeden van jazz en speelt veel met taal in zijn muziek. 

Waar de eerdere singles en ep tegen het melancholische aanhingen, wordt “Alles is gemaakt” even totaal anders aangepakt. De jas die vol herinneringen aan het verleden zit gaat uit, en een jas vol drama en theater wordt aangedaan. Vanaf het eerste moment klinkt er dan ook een totaal andere toon die we niet gewend zijn van De Toegift. Het begin doet ons een beetje denken aan het dramatische van Warhaus. Met een dreigende toon wordt in het begin de bas gespeeld, waarna de zang en de piano invallen. Speciaal voor deze single heeft de band er een viool en een dwarsfluit bijgehaald, die allebei een grote rol spelen in het geheel. Al vanaf het begin horen we de toevoeging van de dwarsfluit, die het net allemaal wat dramatischer maakt. Zanger Maxim zingt over dat alles waar is in het leven en over het gemak van het vallen in gewoontes. Dat er veel gebeurt in “Alles is gemaakt” is een zekerheid, waardoor de schoonheid van het liedje soms een beetje verbloemd wordt door de chaos. Waar we al eerder lichtjes de jazzkant van De Toegift te horen kregen, komt het hier duidelijk naar boven drijven. 

Met “Alles is gemaakt’’ laat De Toegift een andere kant zien die wat theatraler is dan de nummers die we eerder hoorden, maar of we hier nu blijer van worden weten we niet zo goed. De komende maanden tourt De Toegift door Nederland met de Popronde. 

FacebookInstagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

84 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

20 debuutalbums uit 2023 die je niet mocht missen

We hebben je de afgelopen weken al overspoeld met lijstjes vol steengoede albums, en toch zijn er sommige platen die nog wat…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 2): Door het stof gehaald

De headliners van de tweede dag van Best Kept Secret waren niet de muzikanten op het podium, maar wel de zeer gegeerde…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

De Staat, Young Fathers, Young Marco en meer naar Best Kept Secret!

Nadat Best Kept Secret eerder deze maand de eerste grote worp namen op ons afvuurde voor de komende editie, kondigt het festival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.