AlbumsRecensies

Joya Mooi – What’s Around The Corner (Side A) (★★★★): De warmte om de hoek

In Nederland weten steeds meer mensen wie Joya Mooi is en de rest van de wereld zal snel volgen. De Amsterdamse zangeres en schrijfster bracht in 2013 haar debuutalbum Crystal Growth uit, maar het was vooral haar album zes jaar later dat haar op de kaart zette. Op The Ease of Others dook ze in de geschiedenis van haar familie en ging ze op zoek naar haar identiteit en verschillende relaties doorheen haar leven. Een gelijkaardige insteek had ze ook voor haar derde langspeler What’s Around The Corner, waarvan ze het eerste deel nu loste.

De makkelijkste manier om Joya Mooi’s muziek te omschrijven, is dromerig, wat je op het twee minuten durende openingsnummer “What Dreams I Had” ook direct hoort. De pianomelodieën nemen je mee naar de mooiste plekken van je gedachtenwereld met de innemende stem van Mooi in een zintuigprikkelende hoofdrol. De overgang naar “So Stunning” verloopt perfect, want de gelijkaardige melodie wordt met de hulp van beats omgetoverd tot soulvolle r&b. Joya Mooi schept zo vanaf het begin de sfeer waarmee ze je op het hele album een hart onder de riem steekt.

Joya Mooi lijkt de fragiliteit van haar teksten op muzikaal vlak perfect te omarmen. “You Know Me Well By Now” blijft door het repetitieve refrein snel hangen en doorgrondt haar sound nog meer door te spelen met een vertederende r&b-productie. De instrumentatie laat het op de single “Most Frail” eveneens toe om je nog meer te verdiepen in de gevoelens die ze wil overbrengen. Ze steekt dan ook al haar kracht in alle simpliciteit en ingetogenheid, waardoor je geboeid blijft luisteren naar hoe ze haar verhaal met een natuurlijke vanzelfsprekendheid brengt.

De single “Did Enough“, waarvoor ze samenwerkte met haar goede vriend Elijah Waters, omschreven we in augustus als een bijzonder intrigerend nummer en dat is niet veranderd. Daarvoor vermurwde ze ons al met “Sunwaves”, dat net zoals zijn titel het betaamt, als een zonnegloed je hart binnenkomt en in al zijn soberheid toch weet te boeien door de interessante vocale effecten die het nummer wat meer spanning geven. Het album dompelt middenweg dus helemaal niet weg, maar blijft je prikkelen.

 

Joya Mooi houdt het interessant door steeds de tempo’s te wisselen op het album. Een rustiger nummer wordt opgevolgd door een iets sneller nummer, maar toch blijft de sfeer steeds gemoedelijk. “Left Outside” is bijvoorbeeld weer iets meer uptempo en heeft een van de meest aanstekelijke refreinen, terwijl ze in het slotnummer “Roselle” terug de toenadering zoekt met iets meer bezwerende melodieën. Ook de verschillende lagen van stemmen, die voor betoverende harmonieën zorgen, laten je helemaal wegdromen.

Er loert heel wat warme muziek om de hoek. Althans toch op What’s Around The Corner (Side A), dat je helemaal meeneemt naar de mooiste plekken in je ziel. Er zit een duidelijke lijn tussen de negen nummers, want ze complimenteren elkaar op elk vlak zodat ze een prachtig coherent geheel vormen. What’s Around The Corner (Side A) voelt als een ontlading, die ons door deze koude wintermaanden zal loodsen. Zet je verwarming gerust af, Joya Mooi zorgt voor de nodige warmte om die veel te hoge energiefacturen laag te houden.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens verschillende Belgische en Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joya Mooi - "Tears"

Eind september bracht ze nog maar haar recentste album What’s Around The Corner (Side A) uit, maar Joya Mooi heeft duidelijk nog…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joya Mooi & Elijah Waters - "Did Enough"

De Amsterdamse Joya Mooi behoort al langer tot de nieuwe garde aan opkomende artiesten die onze noorderburen nauw in de gaten houden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.