AlbumsFeatured albumsRecensies

Yeah Yeah Yeahs – Cool It Down (★★★★): Groots, dramatisch, mysterieus

We bevinden ons rond het jaar 2010. Je bent al een hele avond de ziel uit je lijf aan het dansen in je favoriete discotheek en dan gooit de dj er plots een van de hits van het moment tegenaan: “Heads Will Roll“. Het is dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds het enige nummer dat telkens in één adem wordt genoemd met Yeah Yeah Yeahs. Dat is op zich best opvallend, gezien het Amerikaanse drietal al zo’n twintig jaar in het vak zit; debuutplaat Fever To Tell verscheen ook alweer in 2003. Wie echter een betere blik werpt op de geschiedenis van de band, weet wel beter. In 2014 trokken de New Yorkers zich namelijk voor onbepaalde tijd even terug, want de muggenbeet die Mosquito moest achterlaten, bleek eerder een ietwat pijnlijk puistje.

Frontvrouw Karen O trok bijgevolg even solo op avontuur, al werd ook dat niet het verhoopte succesverhaal. Hoe dan ook verstreken de jaren genadeloos en hing een comeback al enige tijd in de lucht. Na bijna vijf jaar hinten – de geruchten rond een nieuwe plaat staken in 2017 al de kop op – vond Yeah Yeah Yeahs enkele maanden geleden onderdak bij het label Secretly Canadian. Een nieuwe basis was gelegd, het album kon eindelijk komen. Cool It Down, de vijfde langspeler in de discografie van de band, is bij deze dus het eerste project in bijna tien jaar, al telt het uiteindelijk ook ‘slechts’ acht nummers.

Aan de korte kant of niet, Yeah Yeah Yeahs lijkt met deze Cool It Down wel een nieuwe versie van zichzelf te hebben gevonden. Dat het er anno 2022 allemaal iets melancholischer aan toe gaat, werd bijvoorbeeld al duidelijk dankzij leadsingle en albumopener “Spitting Off The Edge Of The World“, waarvoor overigens ook beroep werd gedaan op Perfume Genius. Terwijl de stemmen van Karen O en Mike Hadreas zich mengen alsof het al jaren zo moest klinken, echoën de gitaren nog even na. Dramatisch en bombastisch; Yeah Yeah Yeahs 2.0 lijkt geboren. Dat album nummer vijf een redelijk korte tracklist heeft, wordt langs de andere kant dan weer in evenwicht gehouden door de lengte van de nummers. De eerste single klokte al boven de vier minuten af, en ook opvolger “Loverbomb” maakt van zijn meer dan vijf minuten durende lengte gebruik door zich mooi te ontplooien.

Laatstgenoemde rolt overigens de rode loper uit voor een reeks sterke nummers. “Wolf” vond de afgelopen maanden al zijn plekje op de weinige setlists, maar ontpopte zich wel meteen tot een sterkhouder. Mysterieuze gitaren die zorgen voor een dramatische aanloop naar grootse refreinen vol strakke strijkers, om dan even later om te slaan in een donkerder en elektronischer geheel: hier hebben we het laatste nog niet van gehoord. Na de vuilere gitaarriffs van het ietwat groovy “Fleez” komen we dan terecht bij wat misschien wel het beste nummer op Cool It Down is. “Burning” staat namelijk sinds de singlerelease nog altijd in onze gehoorkanalen gebrand. Zo klein het nummer opent, zo snel hebben we ook het gevoel dat het gevaar in onze nek hijgt. Dat het geheel iets later ons in het kruis trapt, is dan ook een kroniek van een aangekondigde hit.

Afsluiten doet Yeah Yeah Yeahs met een sfeervol drieluik, waarbij “Blacktop” ons nog wat meer meesleurt in het verhaal dat het drietal tracht te vertellen. Toch is het “Different Today” dat binnen het slotakkoord met de pluimen gaat lopen. Het nummer mag er dan wel wat vlotter ingaan dan de rest van de plaat, het voelt bij momenten toch een beetje aan als een vrolijker lichtje in een donkere, dramatische plaat. Dat de band er alsnog voor weet te zorgen dat er ook hier een mysterieuzer randje aan vastzit, komt het geheel alleen maar ten goede. Als Karen O er dan nog eens parlando te werk gaat op afsluiter “Mars”, is de cirkel helemaal rond.

Met Cool It Down bewijst Yeah Yeah Yeahs weer helemaal terug te zijn van weggeweest. Op acht nummers tijd weten de New Yorkers ons helemaal mee te nemen in hun verhaal, met name door de donkere en dramatische sfeer die alle nummers aan elkaar rijgt. De hiatus heeft de band dus zienderogen goed gedaan, want met deze nieuwe plaat onder de arm staat het drietal er weer helemaal. Dat de paar shows die Yeah Yeah Yeahs afgelopen zomer speelde ook enthousiast werden ontvangen, doet in elk geval veel goeds beloven. Een doortocht op Belgische bodem is overigens ook alweer van 2013 geleden. Hoog tijd om de statistieken weer wat op te krikken!

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1624 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Alice Boman & Perfume Genius - "Feels Like A Dream"

Singer-songwriter Alice Boman is flink op dreef, want de laatste maanden vuurde ze sporadisch nieuwe muziek op ons af. Binnenkort ligt er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yeah Yeah Yeahs - "Burning"

Het is altijd jammer als een band slachtoffer wordt van een specifieke hit, en al zeker als dat nummer eigenlijk niet helemaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.