AlbumsFeatured albumsRecensies

Dropkick Murphys – This Machine Still Kills Fascists (★★★): Honderd jaar folkgeschiedenis in één album

Dropkick Murphys is inmiddels al eventjes uitgegroeid tot een veteranenband. De Amerikaanse punkers – die zich overigens ook enorm door folk laten beïnvloeden – brachten voorafgaand aan dit album reeds tien studioalbums uit, waarvan Turn Up That Dial de meest recente is. Het is straf dat Dropkick anderhalf jaar later alweer een nieuwe plaat klaar heeft, al zal het proces er ongetwijfeld anders hebben uitgezien dan op voorgaande albums. Voor This Machine Still Kills Fascists baseerde Dropkick Murphys zich namelijk op de vader van het protestlied: Woody Guthrie. Dit album verschilt ook van vorige albums doordat Al Barr ontbreekt. De zanger zorgt momenteel voor zijn zieke moeder en de vocalen komen daardoor van bassist Ken Casey.

We nemen het jullie zeker niet kwalijk mocht je in de verste verte nog nooit van Woody Guthrie gehoord hebben. Het is namelijk al 110 jaar geleden dat de protestzanger het levenslicht zag. Toch valt zijn muzikale nalatenschap niet te onderschatten. Hij beïnvloede namelijk heel wat van de allergrootste artiesten ooit zoals bijvoorbeeld Bob Dylan, Johnny Cash en Bruce Springsteen. Het is dan ook geen verrassing dat Dropkick Murphys – die zelf niet vies is van een beetje protest – een album opdraagt aan de eerste echte protestzanger. This Machine Still Kills Fascists ontleent trouwens zijn naam aan het ‘this machine kills fascists’-opschrift op Woody’s gitaar.

Opener “Two 6’s Upside Down” illustreert meteen het centrale muzikale thema op dit album; namelijk de klassieke folk. Hier laat dit zich kenmerken door het verhaal dat over moorden en de daarbij horende gevangenisstraf gaat. Vernieuwend is het allerminst, maar eigenlijk is het juist heel leuk om de muziek van Guthrie te herbeleven en daarbij zeventig jaar terug in de tijd te keren. Qua tekst is “Talking Jukebox” net zo traditioneel, maar daar klinkt de muziek wel al net iets moderner en eigenlijk min of meer als vintage Dropkick Murphys. Dat komt mede door het hogere tempo van de drums en de constante kwade vocalen. Toch moet gezegd worden dat niet echt heel punkachtig wordt zoals op pakweg “The Boys Are Back” en dat is eigenlijk op heel het album het geval. Wie zich verwacht aan songs om helemaal op los te gaan, is bij dit album dus aan het verkeerde adres.

Met “Ten Times More” wordt al snel teruggekeerd naar een echt klassieke folksound en misschien is dat ook wel het meest traditionele nummer van heel dit album. Dat komt voornamelijk doordat het refrein in koor wordt meegezongen door de rest van de bandleden, wat ervoor zorgt dat we ons op een protestactie uit de jaren vijftig wanen. This Machine Still Kills Fascists baant zich eigenlijk een weg doorheen heel wat diverse folkstijlen. Zo klinkt “Never Get Drunk No More” heel hard als The Pogues. Die sound weten ze vooral te creëren door het gebruik van een thinwistle en ook Cassey’s stem doet met vlagen een beetje aan die van Shane MacGowan denken. Het nummer is tevens ook een duet met Nikki Lane en doet daardoor aan “Fairytale of New York” denken, waarin -net als hier- twee geliefden hun beklag doen over elkaar.

Met “The Last One” krijgen we wederom een duet; deze keer met Evan Felker van Turnpike Troubadours. Door de slidegitaar op de achtergrond en de harmonicapassages horen we hier dan weer een vermenging van country, blues en folk. Daarbij moeten we ook zeggen dat die genres altijd wel wat in elkaar zijn verweven. Ook op “Cadillac, Cadillac” is de slidegitaar aanwezig, maar deze keer zit er wel wat meer panache in en dat komt voornamelijk doordat het tempo weer wat de hoogte ingaat. Die afwisseling blijft zich ook doorheen het album verderzetten, wat zeker een pluspunt is.

Vooraf vreesden we een beetje dat This Machine Still Kills Fascists wat te eentonig zou worden als album. Dropkick Murphys slaagt er gelukkig in om telkens wel een nieuwe twist te geven aan een lied en dat illustreert de band op “Waters Are A’risin” nog een keertje. De sterk aanwezige piano zorgt ervoor dat het lied een bepaald balladgehalte heeft en ook dat doet een beetje aan bepaalde nummers van The Pogues denken.

Afsluiter “Dig A Hole” is misschien wel het absolute hoogtepunt van dit album. Dat Woody Guthrie centraal staat op dit album was al langer duidelijk, maar op het slotnummer slagen ze er weliswaar in om een duet te zingen met de zanger, die inmiddels al meer dan vijftig jaar overleden is. Het is een straf kunstje waarbij heel wat had kunnen mislopen, maar de leden van Dropkick Murphys weten duidelijk hoe ze zoiets aan boord moeten leggen en slagen dan ook met verve in hun opzet.

We zijn zowat de tel verloren van de hoeveelheid keren we het woord ‘folk’ gebruikt hebben doorheen dit stuk, maar dat kan eigenlijk ook gewoon niet anders. Zoals wel verwacht kan worden van een album met teksten van Woody Guthrie staat de folkmuziek volledig centraal en het werd zelden echt punkachtig zoals we het van Dropkick Murphys gewend zijn. De punkers zullen waarschijnlijk niet warmlopen voor dit album, maar voor de folkliefhebber is deze This Machine Still Kills Fascists een must.

Wie Dropkick Murphys aan het werk wil zien moet daarvoor op 25 januari naar Vorst Nationaal.

Website / Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

158 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dropkick Murphys - "All You Fonies"

Zowel bij fans van folk als bij punkers staat 30 september met stip aangeduid op de kalender. Dat kan natuurlijk maar één…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dropkick Murphys - "Ten Times More"

Wie ooit tijdens een vage nacht in de lokale Irish Pub belandde, heeft daar ongetwijfeld wel Dropkick Murphys gehoord. Dat is ook…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2022 (Festivaldag 1): Striemende gitaren en lange haren

Aan de oproep van het Rode Kruis om geen zwarte of lederen kleren te dragen, werd weinig gehoor gegeven. Metalheads zijn immers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.