AlbumsRecensies

FLETCHER – Girl Of My Dreams (★★★): Tranen op de dansvloer

Binnen de online queer community zijn alle ogen en oren al een tijdje gericht op Cari Elise Fletcher, of kortweg FLETCHER. De Amerikaanse bracht de voorbije jaren al heel wat muziek uit, maar op een volwaardige langspeler was het lang wachten. Tot vandaag, want met Girl Of My Dreams krijgen we maar liefst dertien nummers te horen van de artieste. De grote rode draad doorheen die plaat is liefde en dat hoeft geen verrassing te zijn, want de release van “Becky’s So Hot” wist een lichte schokgolf teweeg te brengen op sociale media. Dat krijg je blijkbaar als je een nummer maakt over de nieuwe vriendin van je ex.

Naar aanloop van de release van haar debuutplaat, kregen we van FLETCHER al een aantal singles te horen die een vrij compleet beeld geven van het totale klankbord van Girl Of My Dreams. Zo werd een zeer duidelijk statement gemaakt in “Becky’s So Hot”, maar kregen we net een veel kwetsbaardere versie van de Amerikaanse te horen op “Better Version“. Die tweestrijd wordt verder uitgevochten op het album, al zijn het toch de catchy popproducties die het luidst klinken en het is maar de vraag of dat altijd even terecht is.

Op Girl Of My Dreams verkennen we de club met FLETCHER waar we meteen de dansvloer onveilig maken, maar evenwel kijken we in de spiegel en nemen we onze intrek in de intimiteit van de slaapkamer. Die weg begint met stevige drums die de omgeving doen verstommen, terwijl het verhaal al te bekend klinkt. “Guess We Lied” kenden we in een ver verleden, ten tijde van you ruined new york city for me, als “If You’re Gonna Lie” en klonk toen een stuk minder vol en catchy. Of de vernieuwde productie een verbetering is, laten we graag in het midden, maar het geheel zou zomaar op de radio kunnen voorbijkomen nu het wat commerciëler klinkt. We merken ook op dat bij die uiterst catchy songs, de stem van de Amerikaanse soms ietwat schreeuwerig overkomt en dat terwijl we de volumeknop amper voor de helft open gedraaid hebben. Het lijkt daardoor alsof de vocalen over instrumentale liedjes geplakt zijn en er af en toe vergeten is om die wat meer in elkaar te laten overvloeien.

Dat FLETCHER wel echt kan zingen, bewijst ze op de iets meer ingetogen nummers. “Birthday Girl” drukt de pauzeknop even in en brengt heel wat bitterzoete emoties naar boven. Maar net als “Holiday”, waarop de zangeres de bal helemaal mis slaat, en het zachte “I Love You, Bitch” kan het ons allemaal niet heel lang boeien. Het zijn dan ook deze liedjes die al gauw de put der vergetelheid zullen verkennen. Het lijkt een beetje alsof het kiezen is tussen catchy producties of vocaal interessante creaties en dat is bij momenten jammer. De uitzondering die de regel bevestigt is het amper anderhalve minuut durende “I Think I’m Growing”. Als een soort zelfreflectie lijkt er een kantelpunt in het album te komen, waardoor we plots heel dicht bij de echte Cari Elise Fletcher lijken te komen. Breekbaar, maar vooral heel indrukwekkend door de toevoeging van de koortjes in de tweede helft van de song.

De kracht van het album ligt uiteindelijk toch bij sterke popsongs die het naast op platforms als TikTok, ongetwijfeld ook goed zullen doen in afspeellijstjes vol queer anthems. “Becky’s So Hot” leek door het heel persoonlijke, maar toch universele thema, moeilijk om nog te overtreffen, maar we durven te zeggen dat een aantal titels toch wel in de buurt komen. Zo brengt FLETCHER subtiele discopop met “Serial Heartbreaker”, dat uiteindelijk gewoon gemaakt is om luidkeels mee te zingen. Titeltrack “Girl Of My Dreams” is dan weer de gedroomde banger die nog nodig was op deze plaat. Bij momenten krijgen we nostalgische Camp Rock-vibes, maar al bij al is het toch vooral de boodschap die het wint van al de rest. FLETCHER zingt namelijk over zelfliefde en daar hebben we allemaal bij momenten wel een tekort aan. ‘I got a new rebound, I’m falling for me now’, klinkt het en daarmee lijkt er toch een wijze levensles te halen uit Girl Of My Dreams. Afsluiten doet de zangeres met het zeer persoonlijke “For Cari” dat zich perfect leent voor een zaklampmomentje tijdens een concert. De song voelt als een heel stevige knuffel aan het meisje dat ze was en nog steeds is wanneer de spotlights doven en die hopen we stiekem toch wat vaker te zien en horen.

Met Girl Of My Dreams brengt FLETCHER een degelijke debuutplaat die helaas ook nog wat kinderziekten vertoont. Het verhaal wordt mooi afgewerkt, maar we hebben het gevoel dat niet elke song even veel aandacht heeft gekregen. Gelukkig zit het met de storytelling helemaal goed en zullen heel wat mensen zich in de woorden van de Amerikaanse kunnen herkennen. En kan je dat niet, dan kan je ook nog altijd doen alsof en luidkeels meezingen alsof je hart net in duizend stukjes gebroken is.

Facebook / Instagram / TwitterWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

640 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

FLETCHER - In Search Of The Antidote (★★½): Vissen in dezelfde vijver

Niet alleen in de muziekwereld, maar vooral binnen de LGBTQ-gemeenschap is FLETCHER een naam die behoorlijk wat stof doet oplaaien. De reden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single FLETCHER - "Doing Better"

Nadat Amerikaanse zangeres FLETCHER de twee prachtsingles, “Eras of Us” en “Lead Me On” uitbracht, schenkt ze nu ook de laatste single…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single FLETCHER - "Lead Me On"

Drie ep’s en een debuutplaat waarop FLETCHER haar hart blootlegde, zorgden ervoor dat de Amerikaanse zangeres plots een rooskleurige toekomst tegemoet kon…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.