AlbumsFeatured albumsRecensies

Jonathan Jeremiah – Horsepower for the Streets (★★★★): Tijdloze gloed

Ben jij ook die ellendig lange en warme zomer kotsbeu? Dat eindeloze gehol naar al die festivals om toch maar niets te missen? Wil je niet liever eindelijk eens op je gemak thuis zijn? Een beetje mijmeren terwijl je voor het raam naar het druilerig herfstweer staat te kijken? Of onder een dekentje elk hoekje van de zetel verkennen? Met een knetterend vuurtje op de achtergrond? Dan hebben we goed nieuws: Jonathan Jeremiah heeft een nieuw album uitgebracht. Met zijn warme bariton is de man een levend kacheltje.

De muziek van Jeremiah reduceren tot een soundtrack voor mistroostige herfstdagen zou de rijkheid ervan geen eer aandoen. Daarvoor is zijn klank te veel versierd met fijne details en laat die geen mogelijkheid tot apathie toe. Sinds 2011 brengt de Engelse singer-songwriter zijn soulvolle songs uit, met Horsepower for the Streets levert hij nu zijn vijfde langspeler af. Inspiratie zocht en vond hij daarvoor aan deze kant van het Kanaal. Weg van de Londense drukte schreef hij in het ommeland van Bordeaux en nam hij op in Amsterdam. In een kerk dan nog.

Jeremiah, die ooit nachtwaker was in het Wembley-stadion, voelt zich het meest in zijn sas op zijn eentje, getuige zijn debuut A Solitary Man. In video’s zie je hem doorgaans alleen op stap, zijn verhalen zijn dan ook niet zelden observaties; hij wil ons laten zien wat hij ziet. ‘From my window, from my isolation / I look out at the world for our freedom to come’, vertelt hij in “You Make Me Feel This Way”. Een loner dus, maar wel één die de connectie voelt met de buitenwereld. Dat horen we al in de gelijknamige opener van het album, waar hij de mensen om hem heen laat vertolken door een koor. Na de wereldwijd gedeelde lastige periode roept deze met herwonnen moed ‘our renaissance’ uit.

Meteen valt het rijke, gloedvolle geluid op bij deze plaat. Daar zit natuurlijk de sfeervolle galm binnen de Bethlehemkerk voor iets tussen. Omringd en gesterkt door een twintigkoppig strijkorkest worden zijn hoopvolle songs emotioneel omhooggestuwd, zonder dat er sentimentele stroop terug van de muren afglijdt. Het had gemakkelijk tot bombastisch gedoe kunnen leiden, maar Jeremiah beheerst de kunst van zich, euh, te beheersen. Op deze manier krijgt het album een ietwat retrogevoel, denk bijvoorbeeld aan Scott Walkers 4, maar zonder daarom hopeloos nostalgisch te worden. Zo kon het prachtig zwoele “Ten-story Falling” pakweg 50 jaar geleden geschreven zijn, maar Jeremiah laat het vooral tijdloos klinken. Alleen tijdens “Early Warning Signs” gaat hij uit de bocht door op de piano veel te klef ons hart te willen kietelen.

Zijn in scrub gedrenkte stem blijft nog steeds zijn grootste wapen en hij laat die geregeld gecontroleerd overslaan, zoals tijdens “Cut a Black Diamond” en “Restless Heart”. Een gejaagdheid hoor je vaker terug op deze plaat; repetitieve ruwe gitaarstrumming zoals tijdens het fantastische “Youngblood” zweept op en zorgt voor een shot energie. Deze man wil duidelijk vooruit, maar moet ondertussen wel met enkele demonen afrekenen. Vooral in het tweede deel van het album gaat hij die confrontatie aan, gelukkig voor hem niet alleen: ‘I’ve been led over high plains / Consumed and nearly claimed / But you intervened’, zingt hij opgelucht in “Lucky”.

Jeremiah heeft als volleerde dienaar ons een album bezorgd dat helpt wapenen tegen de “Sirens In The Silence”. In dit afsluitende nummer stelt hij gerust, ‘Everything is gonna be alright / There’s nothing wrong with how you feel.’ Na een paar luisterbeurten zijn we geneigd hem te geloven. Amen.

Jonathan Jeremiah komt op 18 april 2023 naar Trix in Borgerhout. Ook in Nederland tourt de man, meer info op zijn website.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Jonathan Jeremiah @ Trix (Club): De gelukzaligheid uitdelen

Vorig jaar was er de grote terugkeer van Jonathan Jeremiah. De Britse singer-songwriter bracht toen zijn vijfde album Horsepower for the Streets…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jonathan Jeremiah - "Horsepower For The Streets"

Jonathan Jeremiah is een man die altijd goeie nummers uitbrengt. Toch was het alweer veel te lang geleden dat we iets van…
AlbumsRecensies

Ryley Walker - Course In Fable (★★★★): Een indrukwekkende ontdekkingstocht

Fans van de uit Chicago afkomstige dertiger Ryley Walker kunnen rekenen op een stabiele output van hun favoriete artiest. Met de regelmaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.