AlbumsFeatured albumsRecensies

King Buffalo – Regenerator (★★★½): Psychedelische trip door het universum

King Buffalo kende een uitzonderlijk productieve periode tijdens de pandemie. Veel groepen en artiesten namen de tijd om een album te schrijven en uit te brengen. Deze Amerikaanse band uit Rochester schreef echter maar liefst drie albums, die ze in 2021 en 2022 als trilogie uitbrengen. The Burden Of Restlessness en Acheron werden vorig jaar reeds uitgebracht. Regenerator is het slotstuk en diende eveneens in 2021 te verschijnen, maar door problemen met de vinylperserijen liet het finale resultaat op zich wachten.

Het Amerikaanse trio maakt muziek die vaak omschreven kan worden als een mix van stoner- en psychedelische rock. Anders gezegd nemen ze ons graag mee op een muzikale trip doorheen hun universum. Ook op deze deze nieuwe telg is dit het geval. Een perfect voorbeeld hiervan is titeltrack “Regenerator”, waar tal van invalshoeken en genres lijken aan bod te komen. Na een zweverig begin krijgen we indierockinvloeden voorgeschoteld, zoals we die kennen van bands zoals Death Cab For Cutie. Daarnaast worden ook de gitaarriffs niet gespaard. King Buffalo verruimt hier toch duidelijk z’n horizonten wat en tast de grenzen wat meer af. Iets wat we eveneens bij “Mammoth” opmerken. Hier schrijft de band een van z’n meest melodische nummers tot nog toe.

Op het vlak van opbouw blinkt “Avalon” uit. We krijgen het gevoel dat we beginnen in een gezellig, romantisch café, maar eindigen in een wilde rockshow. Sean McVay laat horen dat hij een fantastische stem heeft die ons meeneemt op een uitje en stelselmatig een versnelling hoger schakelt. Opvallend is dat deze tekst en zanglijn opvallend catchy is. In schril contrast van deze prachtige opbouw, staat “Hours” waar van de meet af aan alle troeven op tafel worden gegooid. Hoewel we een overtuigend, vol klinkend nummer krijgen voorgeschoteld, missen we de trip die waar we tijdens de andere songs wel op worden meegenomen. Door een gebrek aan verrassende wendingen en elementen blijven we hangen in dezelfde sfeer.

De meest indrukwekkende trip op het album is toch afsluiter “Firmament”. Dit is niet alleen het slotstuk van Regenerator, maar ook van de trilogie. King Buffalo trachtte de grootste elementen uit de drie albums samen te brengen in dit ruim negen minuten durende meesterwerk. Daar zijn zij wonderwel ook in geslaagd. De zweverige, opbouwende invloeden van Acheron worden mooi gemixt met de gierende gitaren die in The Burden Of Restlessness meer naar voor komen. Dit is dan ook veruit het meest gevarieerde nummer die we op dit album terug vinden. De climax bevindt zich helemaal aan het einde en rondt zo fantastisch deze trilogie af.

King Buffalo laat zich op Regenerator van z’n meest gevarieerde kant zien. De band gaat een pak breder dan stoner, zonder dat ze zich zorgen moeten maken om ook maar één fan te verliezen. Ze slagen erin om je mee te nemen op een heerlijke trip doorheen hun universum. Met “Hours” kent het geheel helaas wel een minder moment .De band mag binnenkort spelen op het Amerikaanse Burning Man festival. Het legendarische festival in de woestijn is de uitgelezen plek om hun werk tot zijn recht te laten komen.

Facebook / Instagram / Website / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Elder @ Ancienne Belgique (AB): Als een meteoor

Vorig jaar bracht Elder het geweldige Reflections Of A Floating World uit. Het vierde album van de band zette de groep meteen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.