AlbumsRecensies

Ciao Lucifer – Good News (★★★★): Speelsheid en ernst gaan hand in hand

Of de zomer nog snel afgesloten kon worden met heerlijk zomerse muziek? Dat hoef je het vrolijke, Nederlandse duo Ciao Lucifer geen twee keer te vragen. De groep wordt gevormd door Marnix Dorrestein en Willem Wits, die beiden al een indrukwekkend traject aflegden binnen het muzikale landschap. Zo werkte Dorrestein zich op tot co-producer bij de gerenommeerde Herman van Veen en speelde hij al bij verschillende bands waaronder Sheriff of Hong Kong, waarmee hij in 2008 de Grote Prijs van Nederland won. Wits is op zijn beurt een veelzijdige kunstenaar die dan wel een filmopleiding afrondde, maar die weet te combineren met zijn liefde voor muziek en tal van andere media.  

Samen vormen de twee vrienden Ciao Lucifer. Hun missie? Mensen doen dansen, zingen en gelukkig voelen. Het debuutalbum Are We Even Growing Up? maakte die belofte alvast waar. Op hun nieuwste langspeler Good News aanvaarden de heren dat ze geen jongens meer zijn, maar ondertussen uitgroeiden tot echte mannen. In vijftien nummers beschrijven ze wat voor hen de ideale vorm van man-zijn is. Een diepgaand onderwerp vormt dus de rode draad doorheen de nieuwe plaat, en toch wist de groep zijn aanstekelijke, opgewekte sound overeind te houden.

Good News is een opzwepende en energieke zomerplaat. Dat wordt al duidelijk vanaf de eerste noten van opener “So Slow” en wordt doorgetrokken tot afsluiter “Baby in the Back”. Aanstekelijke deuntjes en een funky gitaarlijn verzekeren dat je je niet alleen goed voelt door ernaar te luisteren, maar dat je ook wil bewegen en meeneuriën. Het zijn dan ook vooral de catchy melodieën die de aandacht trekken op het album. Daarmee verbergen ze de vaak diepgaande teksten die ernstige onderwerpen aansnijden. Zo wil Ciao Lucifer met “So Slow” bijvoorbeeld aandacht vragen voor de lange wachttijden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Dat thema ligt Wits trouwens nauw aan het hart, aangezien hij in het verleden zelf ook worstelde met psychische klachten. Op die manier is de thematiek op Good News een pak serieuzer dan de vrolijke muziek doet vermoeden.

Wits en Dorrestein goten al hun demonen in de lyrics van de liedjes. Het is dus onvermijdelijk dat er af en toe een meer ingetogen nummer op de langspeler te vinden is. Zo klinken “Truth Be Told” en “Dream” al minder krachtig dan de andere singles op Good News. Vooral “I Will Wait For You” behelst een veel kalmere en vreedzamere melodie. De hoge, serene zanglijn maakt het nummer zelfs ontroerend. Hoewel het duo een patent lijkt te hebben op opgewekte en springerige muziek, toont Ciao Lucifer met het breekbare “I Will Wait For You” dus ook zijn kwetsbare kant.

De soms zwaardere inhoud van Good News weerhoudt het tweetal er daarentegen niet van plezier te maken op de plaat. Zo geeft de percussie een amusant kantje aan “Closer” en “Simplify”. Op die laatste speelt Ciao Lucifer bovendien ook met de zang. Een koor zingt Dorrestein na, die vaak op een gekke manier de aanzet geeft. Op “Trip” en “A Year in the Life of Sam the Dog” krijgen we dan weer een kazoo te horen, die de nummers nagenoeg nog aanstekelijker maakt. En dan heb je nog “Do The Water Bottle” en “+31 6 82 11 13 13”; op die eerste wordt een kleine minuut met een waterflesje geschud als instrumentatie en op die laatste hoor je simpelweg iemand een telefoonnummer ingeven. Door zulke gekkigheden blijft Good News een luchtig en levendig album.

Good News is een plaat zoals we dat van Ciao Lucifer verwachtten. Opzwepende melodieën met optimistische gitaarlijnen nemen de bovenhand en zorgen ervoor dat de nummers nog lang nagalmen. Op minutieuze wijze verwerkt het tweetal ook een serieuze boodschap in zijn muziek, zonder dat de aanstekelijke sound moet inboeten. Dankzij gekke geluidsexperimenten blijft Good News een luchtig klinkend album, waar de speelsheid en het plezier van afstralen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ciao Lucifer - "Trip"

Het feelgoodnummer van de dag krijg je vandaag van Ciao Lucifer. De groep uit Nederland bestaat uit twee vrienden die vooral plezier…
AlbumsRecensies

Megan Thee Stallion - Good News (★★★½): Geen muziek voor de gevoelige luisteraar

Hoewel Megan Thee Stallion al sinds 2016 aan haar rapcarrière bouwt, kreeg ze haar eerste mainstream succes in de zomer van 2019…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mac Miller - "Good News"

Nieuw muzikaal materiaal van een overleden artiest voelt altijd vreemd en tegelijk toch prettig aan. Ook de familie van Mac Miller probeert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.