AlbumsFeatured albumsRecensies

Rock Eupora – Pick At The Scab (★★★½): Oude wonden, nieuwe vondsten

Rock Eupora, dat is eigenlijk gewoon de dertigjarige Amerikaan Clayton Waller die in zijn eentje fuzzy indierock schrijft, opneemt en uitbrengt. Sinds debuut Blanks uit 2014 volgde met de regelmaat van een Zwitsers zakhorloge om de twee jaar netjes een nieuwe langspeler. Volgens de routine moest in 2020 album nummer vier verschijnen, maar een welgekende ziektekiem strooide roet in het eten. Alle extra tijd die de lockdowns en tourbeperkingen oplegden gaven Waller des te meer mogelijkheden om aan nieuw werk te blijven schaven. Het resultaat is een fris album vol rommelige riffs, catchy melodieën en speelse teksten.

Bij het grote publiek brak Rock Eupora nog niet meteen door, maar dat weerhoudt Waller er niet van om toch heel fijne muziek de wereld in te blijven sturen. Ook op Pick At The Scab klinken de liedjes nog steeds even frivool als op voorgaande platen, maar de productie is heel wat professioneler en grootser. Dat is ongetwijfeld het gevolg van de groei die Waller als muzikant en producer de laatste jaren heeft doorlopen, maar dus ook omdat de pandemie het toeliet om opnames te perfectioneren. Het momentum gaf hem ook de kans om wat meer in zichzelf te keren en om introverte teksten te gaan schrijven. De albumtitel vertaal je nog het best als ‘krabben aan de korst’, en verwijst naar het openrijten van oude wonden. Met titels als “Nothing Ever Happens” en “I Will Never Be Happy” zou je een bijzonder deprimerend album verwachten, maar gelukkig wordt er ruimschoots gecompenseerd met wat humor en vooral opbeurende muziek.

Van in het begin is het duidelijk dat er vrolijk geramd mag worden op de elektrische gitaar; met ingetogen zang en gitaartokkels begint “I Love You Because I Want To” nog met een valse start, maar de albumopener barst al snel los in speelse pretpunk. De fuzzpedaal wordt nadien nog maar zelden uitgeschakeld, tot en met de aanstekelijke afsluiter “Ode To My Friends” rocken de meeste nummers een eindje door. In “I Would Tell You” horen we zelfs wat lichte echo’s van de glamrock uit de jaren zeventig (denk aan Cheap Trick dat samen met Marc Bolan in de studio staat om een b-kantje op te nemen). De alternatieve country van “I Will Never Be Happy” vormt dan weer een ingetogen rustpunt om somber bij naar de schoenen te staren, terwijl de melodieuze uitbarstingen van “Can You Feel The Weight” en “I Don’t Want To Feel Anything Anymore” langzaam opbouwen naar glorieuze hoogtepunten.

Die laatste twee nummers vormen het beste bewijs van het feit dat het op Pick At The Scab allemaal wat grootser mag klinken; zo is “Can You Feel The Weight” uitgerust met heel wat strijkers en harmonieën en ontpopt het sterke “I Don’t Want To Feel Anything Anymore” zich langzaam als een nummer van The Beatles. Her en der op het album worden nog meer blazers en orgels uit de kast gehaald, en die nieuwe vondsten zorgen voor extra kleur en warmte naast Wallers gitaaruitbarstingen. Om die extra instrumenten meer tot hun recht te laten komen werden de galm en reverbeffecten van voorgaande platen op Pick At The Scab logischerwijze achterwege gelaten. Door Wallers DIY-ethos klinkt alles nog wel behoorlijk lofi en lekker rommelig.

De referenties van Rock Eupora liggen ergens tussen The Beatles ten tijde van hun laatste albums (“Nothing Ever Happens”, “I Don’t Want To Feel Anything Anymore”), Weezer in hun beginjaren (“Intimacy”, “Ode To My Friends”) en indiepop uit de jaren negentig. Ook Death Cab For Cutie lijkt een bron van inspiratie te zijn. Vocaal klinkt Clayton Waller bij momenten erg als Ben Gibbard, de frontman van voorgenoemde groep, ook al is Wallers bereik veel beperkter en zal hij niet meteen zangwedstrijden winnen. Het gebrek aan zangkunsten wordt gelukkig gecompenseerd met zomerse riedels. Die overstijgen wegens een gebrek aan originaliteit en innovatie natuurlijk nergens de beste nummers van bovenstaande referenties, maar slecht wordt het nooit.

Met Pick At The Scab laat Clayton Waller als Rock Eupora een fijne vierde indieplaat op ons los. Verwacht geen wereldschokkende vernieuwingen of unieke muzikale vondsten, maar gewoon degelijke indierock die vrolijk wegluistert. Met de catchy muziek van Rock Eupora duurt de zomer nog nét iets langer.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

165 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Motel Radio - The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Two Door Cinema Club - Keep On Smiling (★★★½): De reis is beter dan de bestemming

Even beginnen met een waarheid die ons doet beseffen dat we ouder worden: Two Door Cinema Club werd vijftien jaar geleden opgericht….
InstagramLiveRecensies

Tash Sultana @ OLT Rivierenhof: High worden zonder drugs

Gisteravond nam Tash Sultana ons mee op een psychedelische rondtrip door hun universum. Het was vertrouwd, maar toch verrassend. Het genderfluïde, multi-instrumentale…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.