Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Red Hot Chili Peppers – “Tippa My Tongue”

© CPU – Chris Stessens

De Peppers hebben bijna 40 jaar op de teller staan, maar toch blijft de Californische band ons verbazen. Tien jaar geleden was het de Asterix-snor van frontman Anthony Kiedis die onze wenkbrauwen deed fronsen, eind 2019 was daar eindelijk de (tweede) terugkeer van gitarist John Frusciante en in april van dit jaar waren we best verrast door de degelijkheid van twaalfde langspeler Unlimited Love. Na hun enkele dagen onzekere maar uiteindelijk matig gepeperde passage in Werchter dachten we aan een nieuwe wachttijd van enkele jaren te beginnen alvorens het viertal nog wat materiaal zou gaan maken. We konden er niet méér naast zitten: in oktober kletst de band hun dertiende album, Return of the Dream Canteen, tegen onze oren. Uit die alweer zeventien (!) nummers bevattende plaat komt vandaag de eerste single “Tippa My Tongue”.

De intro van het nummer klinkt alvast veelbelovend. Chad Smiths dreigende drumslagen in combinatie met Flea’s herkenbare baslijnen gaan snel over in funky tonen en een rappende Kiedis. Met zijn ‘ja-ja-ja-ja’ doet hij een toevoeging aan het rijtje betekenisloze klanken die ondertussen al in een tiental nummers een plaatsje kregen. Het tempo van het nummer zit goed en gaat vrolijk mee op de bas, die een prominente plaats heeft gekregen in tegenstelling tot Frusciante’s gitaar op de achtergrond. In het midden van de single worden bas en drum nogmaals op een piëdestal geplaatst, wat een lekker klinkend spel is, maar toch wat botst met het ritme en de sound van de stukken waar het tussen zit. Algemeen gezien staan deze vier minuten ver verwijderd van het rockniveau waarop de Peppers ooit speelden (en dat ze in recente nummers als “Black Summer” en “These Are The Ways” nog steeds bereiken), maar de funk en vooral het plezier druipen ervan af. Het zal de hernieuwde vriendschap zijn die ervoor zorgde dat ze wat langer in de studio bleven plakken.

Met de woorden ‘We’ve only just begun, funky monks are on the run’ verwijst de band niet enkel naar succesplaat Blood Sugar Sex Magik uit 1991, maar wordt ook duidelijk dat Red Hot Chili Peppers nog lang niet aan stoppen denkt. Deze nieuwe single blijft na enkele luisterbeurten stevig plakken, wat een goede voorbode is voor hun tweede album dit jaar. Return of the Dream Canteen verschijnt op 14 oktober.

Facebook / Website / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

56 posts

About author
't Is wel fijn muziek te delen. Bij deze.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Red Hot Chili Peppers @ Rock Werchter 2023: Omgekeerde normaalcurve

Een van de opvallendste namen op de affiche van Rock Werchter 2023 was zonder enige twijfel Red Hot Chili Peppers. Niet omdat…
InstagramLiveRecensies

Pinkpop 2023 (Festivaldag 3): Kleurrijke momenten op een grijze dag

Voor het bekendste hoofddeksel van Landgraaf – het roze hoedje – weer een jaartje opgeborgen moet worden, vierde het Nederlandse festival Pinkpop…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singles Bare Up – “I Don’t Want to Fight” & “Slow Down”

Een rijzende ster in de scene: zo kunnen we Daniel Harwood wel noemen. Onder zijn alias Bare Up brengt hij sinds 2019…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.