Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gilla Band – “Backwash”

© Steve Gullick

Gilla Band ken je misschien ook wel als Girl Band. Het Ierse postpunkkwartet veranderde nog geen jaar geleden zijn naam. Die was misgenderd, gezien de groep uitsluitend uit mannen bestond, en ze verklaarden dan ook zelf dat die naam ‘een cultuur van niet-inclusiviteit kon propageren’. ‘Girl’ veranderde de band daarom naar ‘Gilla’, een oude, Ierse naam. Nog onder Girl Band brachten de vier postpunkers in 2015 hun intens rammelende debuutplaat Holding Hands with Jamie uit. Daarna was het vier jaar vol spanning wachten tot het al even luidruchtige en bovendien door glam en techno geïnspireerde tweede album The Talkies. Nog eens drie jaar later hebben de Ieren een derde album klaarstaan, weliswaar onder de naam Gilla Band, waarvan ze ons na “Eight Fivers” een tweede voorproefje geven met “Backwash”.

De band zelf stelt het nummer voor als een indirect liefdesliedje, nogal een atypisch thema als je de kenmerkende hectische sound van de postpunkers in het achterhoofd houdt. Het gaat meer bepaald over iemand leuk vinden en niet weten hoe je het moet verwoorden. Zanger Dara Kiely laat de woorden uit zijn mond rollen als een ‘stream of consciousness’, waarbij de tekst met weinig logica samenhangt, maar eerder door spontaniteit aan elkaar wordt gebreid. De instrumentatie zelf begint vrij ingetogen, maar ontploft later in intense, oververhitte muziek dankzij uitbarstingen van fuzzy electronica. Met dit indirecte liefdjesliedje heeft Gilla Band ons alvast opnieuw voor zich kunnen winnen.

De derde langspeler Most Normal komt uit op 7 oktober.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify

 

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gilla Band – "Sports Day"

Dat Gilla Band (voorheen Girl Band) zich lastig laat vangen in genres, bewezen ze recentelijk nog op het in oktober uitgebrachte Most Normal….
LiveRecensies

Sonic City (Dag 1): Voor chaos, experiment en mysterie

De editie van Sonic City 2022 zal er eentje worden waarop altijd met een dubbel gevoel zal worden teruggekeken. Met Gilla Band,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #37

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.