InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 6): Degelijkheid troef

© CPU – Jan Van Hecke

Dat de weergoden deze editie van de Lokerse Feesten gunstig gezind zijn, is een klein understatement. Hoewel de organisatie het bordje uitverkocht nog niet aan de poorten kon opspelden, mogen ze al met een meer dan gerust hart terugblikken op de eerste helft van hun tiendaagse festival. Quasi elk genre wordt hier op de een of andere manier mooi geprogrammeerd en de headliners deden de afgelopen dagen alvast wat er van hen verwacht werd. Ook vandaag kon je weer naar de Grote Kaai afzakken voor een mooie mix tussen Belgische artiesten met Portland, Mooneye, Admiral Freebee en Willy Organ en internationale acts van Seasick Steve, The Afghan Whigs en Snow Patrol.

Admiral Freebee

Terwijl Seasick Steve zijn gekende truckendoos opende op de Main Stage, zakten we af naar een volgepakte – en dus lekker zweterige – Club StuBru om de set van Admiral Freebee mee te pikken. De langst dienende admiraal uit de Belgische muziekscene had er duidelijk zin in om er in deze setting een muzikale lap op te geven. Vorig jaar bracht Tom Van Laere nog een nieuwe plaat uit, maar het waren toch de nummers uit de begindagen die het publiek het meest konden bekoren. Zich zichtbaar amuserend plaatste de frontman zijn uitstekend spelende bandleden op de juiste momenten in de spotlights om dan weer zelf met een welgemikte solo of kleine kwinkslag de show te stelen.

Klassieker “Einstein Brain” werd al vroeg prijsgegeven in de set, maar niemand die daar om maalde. Door de beperkte capaciteit in de zaal, er worden maar een duizendtal mensen binnengelaten, kreeg je eerder het gevoel aanwezig te zijn op een intiem concert van de groep dan op een festival. “Always On The Run” werd dankzij de vervangende pianiste in een funky jasje gestoken waardoor er her en der ook al eens een voorzichtige danspas te zien was onder de aanwezigen. De oerdegelijke gitaarriff bij “Oh Darkness” deed zoals vanouds zijn werk en joeg de temperatuur nog meer de hoogte in. Admiral Freebee leverde een prima liveprestatie af en wist doorheen de volledige set de aandacht van het publiek vast te houden.

The Afghan Whigs

© CPU – Jan Van Hecke

Voor de echte hoogdagen van The Afghan Whigs moet je een kleine dertig jaar terug in de tijd. Doorbraakalbum Gentleman zette de Amerikanen ten tijde van de grunge toen helemaal op de kaart. Greg Dulli bezwoer met goudeerlijke lyrics zijn innerlijke demonen en liet als jonge god destijds menig hart sneller kloppen. De band moest al meerdere watertjes doorzwemmen, zo was er een vriendschappelijke split begin jaren 2000 en moesten ze in 2017 afscheid nemen van gitarist Dave Rosser die de strijd tegen kanker verloor. Naar aanloop van hun nieuwe plaat How Do You Burn?, die in september verschijnt, lieten ze al drie nieuwe singles op de wereld los en nu mochten ze eens tonen hoe dat live allemaal tot zijn recht zou komen.

Dat ze anno 2022 nog steeds een pure rocksong uit hun ervaren mouwen kunnen schudden, bewezen ze met de stevige opener “I’ll Make You See God”. ‘Laat de muziek zijn werk maar doen’, moet de band gedacht hebben. Spaarzaam met woorden richting het publiek – veel verder dan een korte bedanking kwam het niet – en door de redelijk summiere lichtshow kon je niet anders dan je te focussen op wat The Afghan Whigs muzikaal naar voor bracht. De voorste rijen waren mee in het verhaal van Greg Dulli, maar verderop het terrein werd er nog duchtig gekeuveld. Het schorre stemgeluid van de frontman komt live nog een pak harder binnen dan op plaat, maar door de opeenvolging van de krachtige uithalen gaat het effect dan weer net wat verloren. Het knappe “Algiers” bracht halfweg de show een klein rustpunt, maar verder rockte de band zich een strakke weg door hun set. Naar het einde toe was het vooral “Into The Floor” dat indruk maakte, maar de teleurstelling bij het publiek was voelbaar toen duidelijk werd dat die tijdloze klassieker “Debonair” de setlist niet haalde. The Afghan Whigs speelden zonder meer een degelijke set die vooral door de trouwe fans goed onthaald werd.

Op 2 november komt de band zijn nieuwe plaat voorstellen in de Roma te Antwerpen.

Snow Patrol

© CPU – Jan Van Hecke

De heren van Snow Patrol kregen de eer om de zesde dag van de Lokerse Feesten af te sluiten. Ook hun grootste successen liggen al enige tijd achter zich, maar de band blijft een graag geziene gast in ons Belgenlandje. Waar The Afghan Whigs het contact met het publiek meden, zocht Gary Lightbody dit vanaf de start van de set meteen op. Dat je nummers als “Take Back The City”, “Chocolate” en “Crack The Shutters” vooraan in setlist plaatst, helpt daar natuurlijk een aardig handje bij.

Toch is het pas vanaf die gepolijste popsong “Run” dat je het gevoel krijgt dat het concert echt op gang is getrokken. Het wondermooie duet met Martha Wainwright “Set Fire To The Third Bar” wordt in tegenstelling tot vroegere passages van de band zonder extra gastzangeres gespeeld en verliest zo toch wel wat van zijn charme. Het werd snel duidelijk dat het praatgrage publiek De Grote Kaai uit was op meerdere meezingmomenten en dankzij “Open Your Eyes” werden ze alvast op hun wenken bediend. De gestage opbouw naar de muzikale climax in het nummer staat ook live als een huis. De set viel daarna wat stil door de opeenvolging van nieuwere nummers en qua charisma kan Gary nog wat in de leer bij enkele van zijn collega’s. De ideaal ogende schoonzoon probeert het publiek er wel bij te betrekken, maar het oogt allemaal wat braafjes.

© CPU – Jan Van Hecke

Veel bands zouden tegenwoordig hun allergrootste hit afwerken als een verplicht nummertje, maar dit kan niet gezegd worden van Snow Patrol. “Chasing Cars” werd met veel overtuiging gebracht en was uiteraard het ultieme moment van de show. Lokeren was wakker geschoten en de drie laatste nummers, met vooral afsluiter “Just Say Yes” werden nog warm en feestelijk onthaald. De heren uit Dundee leverden zonder meer een degelijke set af, maar echt begeesteren dezen ze niet. Het voelde vooral aan als een routineuze afwerking van al de hits die iedereen wilde horen, zonder daarbij die extra punch toe te voegen. Desalniettemin is dat soms hetgeen je nodig hebt op een festival als Lokerse Feesten.

Geen enkele band stelde teleur op deze festivaldag, maar een echte uitschieter was er evenmin. De Lokerse Feesten gaat nog door tot en met zondag 14 augustus. Voor iedere dag zijn nog tickets.

Meer foto’s vind je op onze Instagrampagina.

Setlist Snow Patrol 

Chocolate
Take Back The City
Crack The Shutters
Run
Empress
Set The Fire To The Third Bar
Open Your Eyes
Life on Earth
Make This Go On Forever
Shut Your Eyes
The Lightning Strike
Heal Me
Chasing Cars
You’re All I Have
What If This Is All The Love You Ever Get?
Just Say Yes

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Sum 41, Avril Lavigne, Snow Patrol, dEUS en 7 anderen voor Rock Werchter 2024!

Rock Werchter pakte eerder al uit met drie headliners: Foo Fighters, Dua Lipa en Måneskin. Vandaag komen daar maar liefst elf nieuwe…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2023 (Festivaldag 2): Riffs, radio en regen

Na een meer dan degelijke eerste dag, kon Rock Herk eigenlijk niet meer stuk. Dag twee sprak op papier iets meer tot…
LiveRecensies

Genk on Stage 2023 (Festivaldag 1): Mag het iets meer zijn?

Ook in Limburg wordt de festivalzomer dit weekend op gang getrapt, en dat meteen met een van de grootste gratis festivals van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.