FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Deaf Havana: ‘Het voelt als een nieuw avontuur dat we met zijn tweeën zijn aangegaan’

© Jon Stone

Een nieuw begin voor Deaf Havana. Dat is eigenlijk een beetje zoals het is en voelt. Deaf Havana is helemaal terug van weggeweest met het emotioneel geladen “Going Clear”. Maar heel makkelijk was het niet voor de broers James en Matthew Veck-Gilodi. Na het laatste album Rituals viel de band uit elkaar en spraken de broers elkaar voor een heel lange tijd niet. Toch is het cliché waar en bracht muziek de broers weer bij elkaar. We spraken de mannen over deze donkere periode, hun nieuwe single en het aankomende album The Present Is A Foreign Land, dat op 15 juli 2022 verschijnt.

Wat een week! Jullie hebben een exclusieve show in Lafayette uitverkocht, en nog snel ook! 

James: Ja! Het is een kleine zaal, maar toch verkoop je hem uit. 

Matthew: Ik had het eigenlijk niet verwacht. Het is zo lang geleden dat we een show deden voor een echt publiek. We hadden geen verwachtingen of het zou verkopen of niet, maar het is fijn dat het gebeurd is. 

Zijn jullie nerveus om opnieuw het podium op te gaan? 

Matthew: Jazeker! Vooral omdat ik nog niet echt klaar ben voor de publieke opinie van mensen over onze nieuwe muziek. 

Allereerst gefeliciteerd met jullie single! “Going Clear” klinkt groots en meeslepend. Er komen weer spannende nieuwe dingen aan. Hoe voelt het om nieuwe muziek uit te brengen? 

James: Eigenlijk voelt het heel normaal. Ondanks dat het lang geleden is dat we iets uitgebracht hebben, is het iets wat we altijd al deden. Het is alsof ik weer een doel heb om ergens naartoe te leven. Dus het is echt wel weer fijn om met iets bezig te zijn en het proces weer te laten draaien om het maken van muziek. 

Wat voor reacties hebben jullie gehad op “Going Clear”? 

Matthew: Vanuit het eerste oogpunt zijn de reacties echt heel erg goed. 

James: Ik denk dat het een honderd procent positieve score was. Ik denk dat ik maar twee negatieve comments heb gezien tussen alle positieve reacties. 

Matthew: Ik heb er ook een paar gevonden. 

Het is natuurlijk een nieuw hoofdstuk in jullie leven en maakt een einde aan een donkere periode. Hoe hebben jullie deze donkere periode ervaren? 

James: Het was eerlijk gezegd niet fijn. Ik was echt heel erg down. Ik dronk heel veel dus ik stopte met normaal functioneren. Maar laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat we er aan de andere kant van de tunnel zijn uitgekomen. Op een punt in die periode dacht ik dat we elkaar nooit meer zouden spreken. 

Matthew: We waren daarvoor altijd heel close. Deze relatie brokkelde af aan het einde van de tour en het was ook niet meer te redden. De lijm die ons bij elkaar hield, verdween. Die teamspirit die we altijd hadden, verdween ook. Als je je realiseert hoe het is om overal te kunnen spelen en de wereld te zien, dan is dat iets heel erg moois denk ik. Maar dat mooie werd weggevaagd doordat we elkaar alleen maar in de haren vlogen en aan het bekvechten waren. Het was niet gezond wat wij toen aan het doen waren. 

En dit gebeurde vooral na Rituals, waar jullie een intense tour deden door Europa, Australië en Azië? 

Matthew+James: Ja dat was heel erg hard. En zwaar. 

James: Het was raar. We waren er allemaal niet bij met ons hoofd waardoor het niet werkte. 

Matthew: Het voelde alsof we allemaal afgezonderd waren van elkaar. 

James: We waren overal en nergens. Normaal waren we allemaal heel erg close met elkaar en we zaten precies op één lijn over alles wat we wilden doen en behalen, maar tijdens die gehele periode was iedereen in een ander soort mentale hoedanigheid. Om een voorbeeld te geven: ik zat bijna 24/7 met een fles drank in mijn hand terwijl Matty probeerde te stoppen met drinken. Dat werkt niet, dat gaat botsen. 

Matthew: Ik wilde daardoor ook weer erg graag beginnen, haha.

James: Het is dus compleet het tegenovergestelde van elkaar. 

Toch besloten jullie om weer bij elkaar te komen als een band. Hoe ging het eerste contact? Was het lastig om te doen? 

Matthew: Het is eigenlijk heel erg raar. We hadden eerst besloten om één nummer op te nemen samen en dan te stoppen met alles. 

Was dat ene nummer “Going Clear”? 

Matthew: Nee, dit was een totaal ander nummer. Maar James en ik kwamen weer bij elkaar na een lange periode. We namen dit nummer op dat ik had geschreven en het werkte. Het voelde heel goed na een lange periode van geen contact hebben met elkaar. En met nul verwachtingen stortten we onszelf weer op muziek maken en zijn we gekomen op het punt waar we nu zijn: weer een band zijn met z’n tweeën en een album loslaten op de wereld. En dat is heel erg gek. James en ik zijn ons hele leven al zo close en het was behoorlijk moeilijk voor mij, maar dat we dan door muziek weer samenkomen, vind ik iets waardevols. 

Voelen jullie de connectie als broers weer? En voelden jullie dit dan ook weer tijdens het hele schrijfproces? 

James: Jazeker! Toen we dit album aan het schrijven waren, voelde het gewoon makkelijk en erg natuurlijk. We hebben ook periodes gehad waar het allemaal niet lekker ging en daardoor ging het schrijven ook niet. Maar deze keer gebeurde het gewoon en ging het ons vrij makkelijk af doordat die connectie gewoon zo goed was. En dat voelde goed voor ons beiden. 

Matthew: Daarnaast legden we onszelf ook geen enkele druk en verwachtingen op over wat we zouden schrijven. Wat eruit kwam, dat kwam eruit. En dat was goed of slecht. Daarnaast wisten we ook niet dat we een album aan het schrijven waren. Die puzzelstukjes vielen later pas in elkaar.  

Op jullie nieuwe single “Going Clear” leggen jullie in de tekst jullie zielen best bloot. Was dit moeilijk om te doen? 

James: Nee, niet echt. De manier waarop ik nummer schrijf, is open en niet nep. Ik heb echt letterlijk niks te verbergen. Het enige wat ik eng vond om te doen, is hinten naar drugs. Ik wil niet dat mensen gaan denken dat ik drugs verheerlijk, want dat is niet zo. Het is het tegenovergestelde: namelijk hoeveel impact het kan hebben op je leven als je ermee begint. Dat was echt mijn enige zorg. Gelukkig snapten mensen de vergelijking, maar er is altijd een zorg dat het verkeerd wordt opgepakt.

Matthew: Ik denk dat eerlijkheid en openheid ontzettend belangrijk zijn. Dat vind ik zelf belangrijk als ik naar muziek luister en ik weet dat James dat ook heeft. Dat is ook iets waar wij naar streven als band en wat we willen verwerken in onze eigen muziek.  

Matthew: De mensen die van onze band houden, vinden die openheid erg fijn, denk ik. Ze voelen dan meer de connectie met de band en de liedjes. 

Naar welke nummers op The Present Is A Foreign Land kijken jullie uit om te delen? 

Matthew: Om heel eerlijk te zijn: allemaal. Maar eigenlijk ben ik het meest nerveus voor het titelnummer, omdat dat het eerste nummer is dat ik volledig alleen zing. En dat iedereen het binnenkort kan horen, vind ik wel een vreemde gedachte. 

James: Normaal zing ik. Dan is dat toch even schakelen. 

Matthew: En dat is leuk en spannend tegelijk. 

In welk opzicht is dit album anders dan alle andere albums die jullie hebben uitgebracht? 

James: Ik denk dat dit album een beetje van alles heeft. Van elk album dat we hebben gemaakt is er wel een vleugje terug te horen. Tenminste, niet van de eerste albums, daar is niks van te horen, maar de laatste paar albums komen echt samen op The Present Is A Foreign Land. De liedjes zijn verder ook wat volwassener dan op eerdere albums. 

Matthew: Dat is ook graag het woord wat ik ervoor zou willen gebruiken: volwassenheid. Ook wat gevoeliger op sommige momenten. En dat kwam doordat we op ons gemak waren tijdens het schrijven van deze liedjes. Daardoor konden we ons meer focussen op de kleine dingen die net iets extra’s met zich meebrachten, of dat nou stukjes piano of gitaarlijntjes waren, het voelt voor mij als het album dat het meest doordacht is. 

En voelt het daarom ook emotioneler met de donkere periode in jullie achterhoofd? 

Matthew: Zeker weten. Dit album bevat echt een emotionele lading voor mij en ik hoop dat mensen dat horen als ze ernaar luisteren. 

James: Ik denk ook dat het komt doordat het gemaakt is door ons tweeën. Het voelt als ons muzikale kindje. Maar ja, het album is vrij emotioneel geladen. Het voelt als een nieuw avontuur dat we met zijn tweeën zijn aangegaan.

Oké dan nu de laatste vraag: Wat kunnen we naast het album nog meer van jullie verwachten? 

James: Afhankelijk van COVID-19 zouden we heel graag weer op tour willen. Er zijn al wat festivals bevestigd voor de zomer dus hopelijk komen er daar nog wat meer bij. Daarnaast willen we touren door Europa in de herfst van 2023. Laten we hopen en duimen dat dit tegen die tijd kan!  

Bedankt James en Matthew Veck-Gilodi voor dit interview met ons!

79 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Deaf Havana - The Present Is A Foreign Land (★★★): Balanceren tussen het vertrouwde en het vernieuwende

De hemel boven Deaf Havana is opnieuw opgeklaard. De Britten kenden een tumultueuze periode na interne spanningen volgend op de release van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Deaf Havana - “On The Wire”

Dat ene belletje was het begin van een nieuwe fase voor James en Matthew Veck-Gilido. De afgelopen jaren waren zeker niet gemakkelijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Deaf Havana - “Kids”

Een compleet nieuw begin voor Deaf Havana. Dat is wel hoe het is en voelt voor James en Matthew Veck-Gilodi. De afgelopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.