AlbumsFeatured albumsRecensies

beabadoobee – Beatopia (★★★): Opgroeien is dingen proberen en proberen en proberen

beabadoobee toont ons sinds haar zeventiende al de muziek die ze in haar Londense slaapkamer tevoorschijn tovert. Elk jaar weer verscheen er wat nieuws! Eerst een resem ep’s, zacht en lieflijk, zoals Lice, Patched Up en Loveworm. Daarna recenter werk, met hier en daar al wat elektronische gitaar en vooral invloeden van de jaren ’80 tot ’00. Plots was Bea geen tiener meer, want in 2020 kwam ze met haar eerste langspeler opdagen: Fake It Flowers maakte haar populairder dan ooit. Met een eerste plaat in de rekken was ook haar reputatie vastgezet. Ze was die ene chick van Instagram die tienerfilmbangers en liefdesliedjes maakte en zich stoer kleedde. Maar kan ze meer worden dan dat?

Dat wil ze met Beatopia bewijzen. Haar tweede langspeler ziet er op z’n minst al een pak stralender uit: met de unieke hoes, getekend door een bevriende tattooartieste, en de coherente campagne weten ze bij Brits label Dirty Hit alvast je aandacht te vangen. Doorheen heel het voorjaar werden singles gepaard met sprankelende muziekvideo’s op het web gesmeten. Elke dag weer leek Bea op sociale media superenthousiast over de komende release. We kunnen dan ook niet liegen: we waren meer dan benieuwd naar het album. Blij zijn we dan ook dat het vandaag door iedereen te beluisteren valt.

Het album zet dromerig in met “Beatopia Cultsong”. Het nummer werd op een aangeschoten avond geschreven door Bea en vrienden, waaronder vriend en videograaf Soren Harrison en beste vriend en gitarist Jacob Bugden. Met het gerinkel van glazen, het getokkel op gitaren en het gemompel en gefluister van alle aanwezigen, worden we verwelkomd in het dromenland van Beatopia, alsof de single een Narniaanse kastdeur op een onverkende zolderkamer is. Doorheen het album valt ze vaak terug op deze dromerigheid. De muziek werd dan ook vaak geschreven onder invloed, of dat nu de invloed van gelukzaligheid en zelfliefde was of van kief, drank en magische paddenstoelen laten we in het midden.

De dromerigheid zorgt voor een aangenaam gevoel, alsof we op die roes van fantasie en drugs kunnen meedrijven. Vooral in de soms verwarde teksten en liedjesstructuren straalt dit. Het zorgt voor een zekere losbandigheid, een beetje als de poëtische warhoofdigheid bij Sufjan Stevens op “Casimir Pulaski Day”, of de woeligheid van Eefje de Visser op haar liedje “Wakker”. Zo vinden we bij beabadoobee teksten terug als ‘I missed the train again / I called your name / As if you’d drive it back’ op schattig liefdesliedje “Lovesong”, of het herhalen van ‘Should’ve reminded me that God starts with a capital / But I don’t think I could do it all’ op het Duster-esque nummer “Pictures of Us.” Op datzelfde nummer drijven we ook heel lang op gitaarriffs voor er effectief wat anders komt aankloppen.

Dat het nummer verwarrend is, is eigenlijk zijn troef. Enkele nummers op het album spelen in op deze vrijheid, anderen lijken eerder testjes om te zien of ze ‘dat soort liedje eens zou kunnen maken’. Zo is er een typisch bossa nova lied terug te vinden in “the perfect pair”, simpele ouderwetse hiphopbeats op “fairy song” en ruiken we hyperpopinvloeden in “tinkerbell is overrated”. Variatie in stijl is niet slecht, maar omwille van de probeerselachtige aard van veel van deze nummers moet je nooit herkauwen. Het is dan ook maar flauwe koek die snel vervalt in stereotype clichés van wat zulke nummers zouden moeten zijn, eerder dan een dieper onderzoek naar hoe zo’n nummer bijzonder zou kunnen worden.

Het album is dus verre van slecht. Elk nummer klinkt namelijk leuk, maar kan daarin soms wat flauw en oninteressant om de hoek bollen. Dat zorgt ervoor dat je al snel weet wat er zal komen, ook al heb je het liedje nog nooit gehoord. Veel verschillende dingen (violen door Black Counrty, New Road op “Ripples”, invloeden en vocalen van The1975 op “Don’t get the deal”, de bossa nova, de gitaren, de lieflijkheid op ballades) zorgen niet noodzakelijk voor interessante ideeën. Toch is deze band capabel en zien we dus graag wat de toekomst te bieden heeft. We hopen dat dit een gooi is naar al die elementen, en dat ze in haar volgende muziek al deze boeiende zaken kan uitpuren om zo iets fris en creatiefs te maken.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

87 posts

About author
Streep™
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single beabadoobee - "Ever Seen"

De Britse beabadoobee is al enkele jaren bezig aan een – soms subtiele – opmars. De singer-songwriter heeft al twee albums op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single beabadoobee - "Coming Home"

Terwijl het succes van beabadoobee aan de andere kant van het Kanaal zeker verdienstelijk is, moet ze het op het Europese vasteland…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single beabadoobee - "Take A Bite"

In het Verenigd Koninkrijk schijnt de ster van beabadoobee nog altijd een pak feller dan buiten die landsgrenzen, maar dat neemt niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.