AlbumsRecensies

Northsidebase – Introspective (★★★½): Lokaal gevestigd, internationaal geluid

Northsidebase mag dan nog onbekend zijn bij het grote publiek, maar in de lokale Antwerpse hiphopscene wist de rapper wel al een plaatsje te veroveren. Dat bewijst de samenwerking met onder andere Yung Stealy, een gevestigde naam in de lokale hiphopwereld, op Introspective. Dit allereerste project van de ‘in het Noorden gevestigde rapper’ is een introductie van hiphop op kleinschalig niveau, maar met uitgebreide invloeden. Na enkele lokale optredens, waarna het welbekende virus dat toesloeg, besloot de jonge Antwerpenaar zich te storten op het maken van nieuwe muziek. De vele uren werk, op zoek naar innerlijke kunst en inspiratie in een wereld die stilstond, leverden een ep van acht nummers op. Het doel daarvan was om een momentum te creëren voor de artiest zelf, maar ook in het algemeen voor het begin van een potentieel mooie carrière, waarin maar één motto centraal staat: iedereen ‘outworken’.

Voorafgaand aan deze ep kregen we al enkele nummers voorgeschoteld in 2020, waaronder “Carefree”, “Guapanese”, “Friend of Me” en “CPR”. Twee jaar later worden we dus, op een afrotune-single met CM2 begin deze maand na, opnieuw verwend na lang wachten met twee kersverse singles: “Chances” en “Mob Ties”. Die lijken op elkaar, maar verschillen tegelijkertijd evengoed enorm als het aankomt op stijl. Onder andere Don Toliver, Gunna en Baby Keem passeren allemaal het invloedenpaneel, maar toch voelt dit project ook heel uniek en persoonlijk aan. In “Chances” hoor je een kwetsbare Northsidebase die zijn relatieproblemen weerspiegelt met een prachtige r&b-ondertoon. Soms zie je het bos pas door de bomen eenmaal het te laat is en moet je de kansen die je krijgt optimaal benutten op het moment zelf. Dat is exact wat de Belgische rapper doet met dit nummer. Het lied zou een wereldwijde hit kunnen zijn en dat verklapt het potentieel van Introspective. “Mob Ties” bevat dan weer eerder een trapbeat en vrij snel hoor je een duidelijk verschil in het vocale aspect. JACKBOYS deed het hem voor, maar dit nummer zou niet misstaan op dat internationale album van Travis Scott en vrienden.

Hoe meer vrienden, hoe beter de mond-tot-mondreclame. Niets beters dus dan een samenwerking met Yung Stealy die heel het project heeft geproducet. Yung Stealy werkt zeer hard en heeft al tal van samenwerkingen achter de rug, wat resulteert in een uitgebreid spectrum van stijlen en invloeden. Hierdoor krijg je ook meer het gevoel vrienden onder elkaar te horen, maar dan op professioneel vlak. Dat hoor en zie je op het opzwepende “I Cannot”. Tegelijk voel je echter aan dit catchy nummer dat het een harde wereld kan zijn, waarin ieder voor zichzelf denkt en voor zichzelf strijdt. Die strijd kan ook intern zijn, waardoor een reflectie van je eigen gevoelens en gedachten geen slecht idee is. Laat dat nu net zijn de manier zijn waarop deze ep tot stand kwam.

Kortom kan je Introspective vaak vergelijken met het werk van enkele internationale artiesten, omdat het genre tegelijk zeer ruim is, maar ook sterk overlappend. We kunnen concluderen dat dit project niet zou misstaan in de internationale hiphopscene en dat is een enorm compliment. Het is een ep met verschillende invloeden en stijlen, maar het weerspiegelt het potentieel van Northsidebase: een artiest die nog veel kan bijbrengen aan de Belgische hiphopwereld. Hopelijk doet de mond-tot-mondreclame door connecties zijn werk en kan Introspective het gewenste momentum creëren voor de artiest. We kunnen al niet wachten op nog meer nieuwe muziek, die volgens Northsidebase zelf wel eens de weg op kan gaan van het r&b-achtige “Chances” en “Steez”. Dat smaakt naar meer en vooral naar meer liveoptredens met nummers uit dit geslaagde debuut. Daar kijken we nu al reikhalzend naar uit.

InstagramYoutube

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

17 posts

About author
Music Maniac
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.