InstagramLiveRecensies

Pearl Jam @ Rock Werchter 2022: Veiligheid eerst

© CPU – Joost Van Hoey

Pearl Jam en Rock Werchter dat is een relatie die al tientallen jaren spant en waar nog steeds geen sleet op zit. De laatste vijf keer dat de band in België speelde waren namelijk op het festival en het lijkt er niet op dat het snel zal veranderen. Voor hun zesde show op rij in Werchter stonden ze als headliner geprogrammeerd op de eerste dag van het festival in twee jaar. We konden er dus prat op gaan dat Pearl Jam heel veel moeite ging steken in zijn show en dat gebeurde ook. Met twee uur aan klassiekers, nieuwe songs uit de recente plaat, covers en wat minder gekend werk, liet de band ons proeven van alles wat ze in de catalogus hadden en legde daarbij ook de nadruk op veiligheid in het publiek.

Iets na elf kwam de band het podium op gesjoffeld en meteen hadden ze een toepasselijke opener voor ons klaar. “Rain” van The Beatles bracht een ode aan het weer dat we vandaag te verduren kregen en al meteen zat de sfeer er goed in, zeker als de band daarna nog eens zijn cover van de Ramones met “I Believe in Miracles” bovenhaalde. De laatste keer dat Pearl Jam deze cover speelde was ook op Rock Werchter, qua nostalgiewaarde kan dat wel tellen. De sfeer was gezet, hier zou gerockt worden en dat mochten we heel letterlijk nemen.

© CPU – Joost Van Hoey

Wat volgde was namelijk een duo uit het Ten tijdperk en meteen zagen we in het publiek ogen fonkelen en handen de lucht in gaan. De songs uit deze plaat blijken nog steeds de beste die de band in zijn arsenaal heeft, al kan een nummer als “Corduroy” niet onderdoen. Bij die laatste kregen we een eerste van vele gitaarsolo’s waarbij zelfs de gitaar achter de rug werd bespeeld. Cool voor het spektakel en op die manier kan je een publiek ook bespelen natuurlijk.

Hierna sprak frontman Eddie Vedder ons voor een eerste keer aan. Hij wilde dat iedereen vandaag een veilig concert en festival beleefde. Hij meende het, want gedurende de show vroeg hij meermaals of iedereen nog oké was. Dat siert hem als persoon, maar ook als frontman. De reden erachter moeten we ook niet ver zoeken, het was namelijk precies 22 jaar geleden dat Pearl Jam te maken kreeg met een ramp in Roskilde waarbij negen fans van hen stierven. “Long Road” werd aan die slachtoffers opgedragen met heel veel lichtjes in het publiek, een heel mooi en fragiel moment die je enkel bij Pearl Jam kan ervaren.

© CPU – Joost Van Hoey

Waar nieuwe nummers “Quick Escape” en “Dance of the Clairvoyants” nog voor verfrissende vibes in de setlist zorgden, kwam er daarna de inzakking van de set. Het was pas bij “Jeremy” dat het publiek weer echt helemaal mee was. Zo’n twee uur durende show is dan ook niet niets en met nummers als “Nothingman” en “Unthought Known” kan je niet altijd een groot publiek bereiken. Dat hoef natuurlijk niet, want Pearl Jam bestaat uit rasmuzikanten die weten waar ze mee bezig zijn en hun nummers altijd tot in de puntjes perfect spelen.

Op die manier kregen we ook heel wat gitaarsolo’s wat aantoonde dat ze er allemaal heel veel zin in hadden. Ook Eddie Vedder stond als een duracelkonijn op het podium te springen en te lopen, hij moest en zou het publiek bespelen. Het werd dan ook een overwinning voor hem, al moesten we wachten tot in de bisronde voordat het feestje echt helemaal in gang schoot. Afsluiter van de reguliere set, “Porch”, maakte ons alvast wat warm met zijn lang uitgesponnen instrumentatie, maar het was pas wanneer “Black” werd ingezet in de bisronde dat plots heel de weide wakker schoot.

© CPU – Joost Van Hoey

Het woord meebrullen kreeg op die manier een nieuwe betekenis, want dat werd hier gedaan van voor naar achter. Opvolger “Alive” werd zowaar nog luider meegezongen en afsluiter “Rockin’ in the Free World”, een cover van Neil Young, liet iedereen nog eens dansen. Kortom een bisronde om u tegen te zeggen, die er ook voor zorgde dat het publiek met een warm hart en open gevoel terug naar huis keerde. Want het mag gezegd worden, Pearl Jam is live altijd een goeie band met goeie songs en gewoon een goed optreden. Wat je krijgt, is altijd een verrassing, maar op Rock Werchter was het een Eddie Vedder vol emoties en een band in bloedvorm, kortom alles wat we nodig hadden om de eerste dag in stijl af te sluiten.

Onze recensie van The War on Drugs lees je hier.

Alle recensies van Rock Werchter 2022 lees je hier.

Setlist:

Rain (The Beatles cover)
I Believe in Miracles (The Ramones cover)
Why Go
Even Flow
Corduroy
Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
Quick Escape
Dance of the Clairvoyants
Whipping
Daughter
Unthought Known
Do the Evolution
Given to Fly
Nothingman
Jeremy
Long Road
Porch

Black
Alive
Rockin’ in the Free World (Neil Young cover)

Alle recensies van Rock Werchter 2022 lees je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

3685 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Pearl Jam - Dark Matter (★★★★): Nostalgie en vernieuwing onder één dak

Een voorstelling behoeft Pearl Jam al een tijdje niet meer. De band rond Eddie Vedder deed meermaals de deuren achter zich dicht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Wreckage”

Pearl Jam reikt over generaties heen en denkt nog niet aan stoppen. Eddie Vedder gaat dan misschien niet meer in de stellingen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam - "Running"

Telkens wanneer Pearl Jam iets aankondigt, kunnen we ervan op aan dat het zich als een lopend vuurtje verspreidt door de internationale…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.