InstagramLiveRecensies

Crowded House @ Lotto Arena: Popmachine en Zonen

© CPU – Peter Verstraeten

Frontman en popmachine Neil Finn maakte eind jaren tachtig van Crowded House een iconische popband dankzij hits als “Don’t Dream It’s Over” en “Weather With You”. Na de jaren negentig brandde er in Crowded House vooral een knipperlicht, maar vorig jaar leverde de band na tien jaar weer een nieuwe plaat af. Met Dreamers Are Waiting tourt de band deze zomer door Europa. Daarvoor besloot Neil Finn enkele bandleden te vervangen en dan wel door zijn eigen zoons Liam en Elroy. We waren alvast benieuwd wat voor extra vuur dat in de band zou steken.

© CPU – Peter Verstraeten

Ruben Block als voorprogramma was geen lukrake keuze. De frontman van Triggerfinger brengt 30 september de soloplaat Looking To Glide uit en die maakte hij met Mitchell Froom, de man aan de keys bij Crowded House. Block zag er natuurlijk weer übercool uit in een pak met kitscherig patroon en cowboyhakken. Zijn solonummers waren rustig en mysterieus, maar vaak genoeg zorgde een opzwepend drumritme voor een hoog rockgehalte. Die drums werden aangedreven door niemand minder dan Triggerfingerman Mario Goossens. Ruben Blocks solocarrière lijkt dan ook eerder een zijtakje van Triggerfinger in plaats van een totaal nieuw project, maar dat maakt ons niet minder benieuwd naar zijn toekomstige studiowerk.

Langzaamaan werd de Lotto Arena een goedbevolkt huis dat klaar was om mee te joelen op de hits van Crowded House. Bij het vierde nummer “Fall at Your Feet” mocht het publiek voor het eerst zijn kunnen laten zien, begeleid door de akoestische gitaar van Neil Finn. In se stonden er drie frontmannen op het podium. Oldie Nick Seymour en zoon Liam Finn stonden op gelijke hoogte met Neil en waren minstens even opvallend als de man in het witte pak. Liam droeg een knalrood jeanspak en Nick had een geheel zwarte ouftit mét kilt.

© CPU – Peter Verstraeten

Op muzikaal vlak waren deze mannen van groot belang. De nummers van Crowded House vallen of staan bij samenzang en daar zorgden zij prima voor. Daarnaast zorgden de vele harmonieën voor een gezellig groepsgevoel. Toch voelde het iets te lang gewoon alleen maar gezellig in de Lotto Arena. Het leek alsof de band niet de nood voelde om zichzelf nog te moeten bewijzen of overtreffen. Echte grote hits waren er niet, we kregen dan ook enkele nummers uit de nieuwere platen en de band stond er maar statisch bij. Het publiek was dan ook niet echt gekluisterd en zelfs vooraan namen velen de moeite niet om na elk nummer te applaudisseren.

Na een uurtje werd de zaal even helemaal donker en wanneer de show opnieuw begon, betekende dit het echte begin van het concertplezier. Tijdens “Four Seasons in One Day” mocht het publiek weer eens een refreintje alleen zingen en “Sister Madley” zorgde voor gedans op het middenplein. Bij de 42ste gitaarwissel besloot Liam Finn er maar meteen een show van te maken en zo jongleerde hij zijn nieuwe gitaar de hoogte in. Ook de jongste zoon en drummer Elroy Finn mocht hier even de voorste rij vervoegen met een losse drum. In een nonchalant hemdje en sneakers blendde hij niet bepaald in met de andere mannen en na twee nummers mocht hij dan ook weer eenzaam afdruipen naar zijn gewone drumstel.

© CPU – Peter Verstraeten

Nick Seymour deed gedurende het hele concert al uitstapjes naar zijn bandleden, maar nu kreeg ook Neil Finn energie in de benen en danste hij in het rond. Het enthousiasme dat “Weather With You” en “Something So Strong” in het publiek losmaakten, leek ervoor te zorgen dat de frontman zich weer jonger en speelser voelde. Tijdens de bisreeks van welgeteld vijf nummers nam hij het er bijna bij elk lied van om zijn woorden door het publiek te laten echoën. De Lotto Arena genoot enorm. Crowded House sloot na twee uur en een kwartier gepast af met oorwurm “Better Be Home Soon”, die bij het buitengaan hier en daar nog geneuried werd.

De Lotto Arena moest even op haar honger zitten. Crowded House heeft immens veel oude meezingers, dus het was een jammerlijke keuze om die hier allemaal in de tweede helft van de set te proppen. Die helft werd dan wel een heerlijk lange climax waarbij de Lotto Arena haar beste zangkunsten aan de opgefriste band bewees. De ene meezinger na de andere kreeg het publiek uiteindelijk toch dolgelukkig en misschien wel overtuigd om zich nu ook in het minder voor de hand liggende archief van de band te verdiepen.

Dit weekend komt Crowded House naar Pinkpop op 17 juni en naar Stadspark Live in Groningen op 19 juni.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Distant Sun
Don’t Stop Now
To the Island
Fall at Your Feet
Pineapple Head + Sunny Afternoon (The Kinks cover)
Playing With Fire
Nails in My Feet
Whispers And Moans
Goodnight Everyone
Silent House
When You Come
Private Universe
Four Seasons in One Day
Sister Madly
Weather With You + Once in a Lifetime (Talking Heads cover)
Don’t Dream It’s Over
Whatever You Want
It’s Only Natural
Something So Strong

Chocolate Cake
World Where You Live
Into Temptation
Message To My Girl (Split Enz cover)
Better Be Home Soon

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Rose @ Lotto Arena: Karaokefeest gevuld met liefde

Als we denken aan Zuid-Koreaanse muziek, komen voornamelijk groepen als BTS of BLACKPINK in ons op. Toch moet The Rose zeker niet…
InstagramLiveRecensies

IDLES @ Lotto Arena: Een kolkende massa energie

Het gaat snel voor IDLES. Zeer snel! De laatste zaalshows in België tonen deze stijgende curve perfect aan; Trix in 2019, Ancienne…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Crowded House - "Oh Hi"

Crowded House was in de late jaren tachtig en de jonge jaren negentig een band die overal ter wereld de hitlijsten inschoot…

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.