AlbumsFeatured albumsRecensies

Will Joseph Cook – Every Single Thing (★★★): Onbeschaamde verliefdheid

Will Joseph Cook is een vrolijke Brit met vrolijke muziek. In 2017 kwam hij op 20-jarige leeftijd met een uitstekend debuutalbum. Hij had er zomaar de chouchou van de indiepop mee kunnen worden, maar het duurde tot een TikTok-hit in 2020 voor zijn naam meer bekendheid genoot. Na een tweede album knutselde hij twee maanden in Los Angeles aan een derde langspeler, die hij enkele weken terug al kort mocht voorstellen in het voorprogramma van Declan McKenna in Trix. Every Single Thing bevat tien fijne popsongs waarin Will telkens in niet veel langer dan drie minuten zijn verliefde gevoelens omschrijft. Dat doet hij zo onbeschaamd dat het hem een zekere cool oplevert.

Aan het begin van de plaat geeft Will Joseph Cook een uitgebreide weergave van zijn sound aan de hand van heel wat kleurrijke liedjes. Met opener “Little Miss” maken we aangenaam kennis met zijn fijnzinnig, catchy en luchtig geluid à la Rex Orange County. Will begint vaak klein met een poëtische stem, wat bliepjes en geklap om nadien computerdrums en synths hun werk te laten doen. “Kisses” en “BOP” geven een meer uptempo, boybandachtige vibe. Hij verkent er de gevoelige contreien van zijn kopstem, alhoewel de tekst vrolijk blijft en die gevoeligheid zo soms wat ongeloofwaardig en overdramatisch overkomt.

Hoe dan ook is het duidelijk dat Will zijn impulsieve speelsheid nog niet verloren is. Het blijvende romantisme en optimisme kan na een tijdje wel zo overweldigen dat het een irriterend effect heeft in plaats van een aanstekelijk effect. Is deze gast dan nooit níét superblij? Halverwege zorgt het meer melancholische “Today It’s Raining” weldegelijk voor balans. Het nummer opent traag en akoestisch en we hoopten dat het zo klein was gebleven, maar WJC kan het niet laten om elektronische vrolijkheden toe te voegen.

Toch bevat het nummer genoeg zachtheid om de plaat te breken. Ook daarna vangen we nog wat melancholische glimpjes op. Geen enkel nummer doet echt snakken naar meer, maar het sensuele ritme in “Goofin’ Around” wekt wel de heupen en zo ook de aandacht. Het nummer doet eerst denken aan Billie Eilish, maar het blijkt eerder iets wat haar broer FINNEAS voor zichzelf zou bewaren. De manier waarop Will hier zingt doet heel erg denken aan Billies rechterhand: hij zwiert ons van de ene lettergreep naar de andere, soms met een lage stem en soms gevaarlijk hoog.

Will Joseph Cook is nu 24 jaar oud, maar hij is de jeugdige speelsheid uit zijn twee vorige platen duidelijk nog niet verloren. Op het eerste deel van Every Single Thing overweldigt hij ons met dapper onbeschaamde verliefdheid. De nummers zijn zo kleurrijk dat het even pijn doet aan de ogen, dus de meer zachte tweede helft van de plaat doet deugd, alhoewel daar dan weer geen herhalingswaardige nummers zitten. Every Single Thing zal niet zorgen voor een uitbreiding van Will Joseph Cooks fanbase, maar we zijn er zeker van dat zijn optimisme dat wel kan relativeren.

Facebook / Instagram 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Will Joseph Cook - "MF BASSLINE"

In zijn Spotify-biografie onthult Will Joseph Cook dat zijn leerkrachten op school het hem sterk afraadden om voor zijn muzikale droom te…
InstagramLiveRecensies

Declan McKenna @ Trix (Club): De vermoeidheid slaat toe

In 2015 werd Declan McKenna op zijn zeventiende uitgeroepen tot Glastonbury’s Emerging Talent en in 2017 selecteerde BBC hem voor de gerenommeerde…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Will Joseph Cook - "Hey Brother"

Na een uitstekend debuut in 2017 volgde niet de grote knal voor Will Joseph Cook, maar eerder een lichtjes ruisende radiostilte. We…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.