AlbumsRecensies

The Byker Grove Fan Club – Feeding Eels (★★★★): Zeer kort, dubbel zo krachtig

 

Wat begon als een hobbyproject (lees: bier drinken en riffs schrijven) in een kelder van één van de bandleden mondde uit in een ‘post macho noise pop’-trio uit het Verenigd Koninkrijk. The Byker Grove Fan Club dat zijn: Huw Allen (zang en bas), Connor Dack (gitaar) en Louis Lanfear (drums). Hun muziek bevindt zich op een kruispunt tussen hardcore, (post-)punk en noise; kortom, een intens, chaotisch trio. Na een aantal singles en een debuut-ep brengen ze ons vandaag Feeding Eels, hun tweede ep. Naar gekende hardcore-traditie staan er slechts drie nummers op, die samen aftikken op zeven minuten.

Opener “Accountant” werd al eerder als single uitgebracht. Woorden vuil maken aan de introductie van het nummer is overbodig, want niets kan ons voorbereiden aan de muur van lawaai die na 20 seconden al op ons afkomt. Agressieve riffs en explosieve drums blazen onze speakers bijna kapot. De schelle, doordringende stem van Allen maakt het plaatje compleet. Een wirwar van drums en gitaarsolo’s wisselen elkaar af tijdens een dystopische inkijk in de geest van een boekhouder.

Dat staat in schril contrast met de eerste noten van “Doorstep”. Een soundscape-achtige synth, die al snel onder heel wat effecten gezet wordt, misleidt onze droom. Een strakke, droge drum bouwt samen met atonale gitaren en wanhopige teksten op naar een grote moshpit. De formule van The Byker Grove Fan Club is er eentje van angulaire gitaarakkoorden die zorgen voor het uitzichtloze en chaotische gevoel, zeer sterke ritmes en als kers op de taart een verbitterd grimmige vocale actie. De laatste minuut van “Doorstep” is een zware breakdown over bedrog en haat.

Het derde en laatste nummer is ook meteen het kortste. “Talent” gaat verder op hetzelfde elan, maar vervelen doet het het helemaal niet. Krachtig korte riffs en een intrigerende hihat drijven ons verder in hun ontreddering. Het nummer introduceert ook zelfs een samenzang, die niet meteen in het nummer lijkt te passen en daardoor het tempo er even uit haalt. Gelukkig duurt dat niet al te lang. Uiteindelijk herverdelen de rollen zich terug voor een laatste uitspatting, de plaat zit erop.

Met Feeding Eels bewijzen de drie heren van The Byker Grove Fan Club dat ze klaar zijn voor meer. Hun composities werken, zijn loeihard en vragen naar donkere zalen waarin ze hun intensiteit kunnen tonen. Wie fanclub wilt spelen van deze Fan Club kan dat op 20 oktober 2022 in TRIX (Antwerpen) of de dag erna op 21 oktober 2022 op het Rotterdamse Left Of The Dial.

Facebook / Instagram / Website

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lambrini Girls - "Body of Mine"

Lambrini Girls wordt niet voor niks geassocieerd met namen als Bikini Kill en Hole; met haar feministische boodschappen sluit haar muziek volledig…
LiveRecensies

Doodseskader @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Gruwelijk imponerend

Tim De Gieter en Sigfried Burroughs hebben intussen al enkele projecten op hun naam staan (Amenra, Every Stranger Looks Like You, Kapitan…
LiveRecensies

Blind Channel @ Kavka Zappa: Duik in het zwart-rode bad

Blind Channel vierde afgelopen jaar nog zijn tienjarig jubileum. In lijn daarvan en met een nieuw album Exit Emotions onder de arm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.