LiveRecensies

MEAU @ Ancienne Belgique (AB Club): Nederland boven

© CPU – Leni Sonck

Een dik half jaar geleden veroverde de Nederlandse MEAU als een wervelwind het Nederlandse taalgebied met “Dat heb jij gedaan”, een nummer over een toxische relatie. Vooraleer ze op festival- en officiële clubtour gaat, bracht ze een bezoekje aan AB Club, die meteen uitverkocht was toen “Dat heb jij gedaan” in de hitlijsten verscheen. Meau Hewitt kwam haar persoonlijke Nederlandstalige liedjes zingen en die waren niet allemaal zo ingetogen als haar monsterhit.

© CPU – Leni Sonck

Nederland was niet enkel goed vertegenwoordigd in het Koning Boudewijnstadion. Met de Nederlandse Amina in het voorprogramma gold ook in de AB het motto ‘Holland boven’. Amina zingt net als MEAU verhalende liedjes in het Nederlands, maar dan met wat meer commerciële dramatiek. Al bij het eerste nummer zette ze haar keel open om haar volle stem met brutale korrel te laten schijnen. Amina stond zelfverzekerd op het podium en vermaakte ons met veel vlotte bindteksten. Zo vertelde ze het liedje “Basis” op te dragen aan alle ouders, ‘omdat we die te vaak voor lief nemen’. De mama’s en papa’s in de zaal waren blij.

MEAU begon met een nummer waarin drums en gitaren veel plaats kregen en zo werd duidelijk dat deze vrouw niet enkel staat voor kleine liefdesliedjes. Haar unieke kracht is echter om de luidere nummers ook intiem en gezellig te houden. Dat deed ze vooral dankzij inleving: zong MEAU niet met haar ogen toe, dan wel met een brede lach. En we zouden het haast vergeten zeggen omdat het zo’n constante evidentie was, maar ze zong kraakhelder.

© CPU – Leni Sonck

De momenten waarop de band duidelijk aanwezig was, leken ook wel nodig om het publiek geboeid te houden. Een deel van hen kwam ongetwijfeld gewoon door “Dat heb jij gedaan” en moest hier voor het eerst overtuigd raken van de rest van MEAUs repertoire. MEAU plukte toch ook wat nummertjes uit andermans repertoires. “Rijbewijs” was een fijne ‘hertaling’ van Olivia Rodrigo’s “Drivers License” en daarnaast coverde ze (het niet gemakkelijke) “Avond” van Boudewijn de Groot.

We hoorden verder enkele onuitgebrachte nummers waaronder “Helen”. Daarvoor verliet de band kort het podium en hadden we een intiem onderonsje met MEAU. Het gaf een extra exclusief gevoel dat ze erbij vertelde dat het een onuitgebracht nummer was. Toch mogen we onder haar nieuwe muziek ook uptempo nummers verwachten, die overigens prima bij MEAUs galmende stem passen. Tijdens “Blijven Rijden” ontsprong er heel wat energie op het podium en daardoor brak in het publiek definitief het ijs, waarvan springerige dansjes en een luid applaus het bewijs. Een dubbel zo luid applaus klonk vlak voor het bismoment, want “Dat heb jij gedaan” was nog niet gepasseerd. Die werd volop meegezongen en zo kon iedereen uiteindelijk verzadigd naar huis.

© CPU – Leni Sonck

In de AB Club is het altijd wel gezellig en daar was de avond met MEAU een goed voorbeeld van. Met een heldere stem en een gebalanceerde show wist ze het publiek aandachtig te houden tot aan haar grote hit. Haar band speelde daarin een grote rol, maar de kleine songs mochten eveneens niet ontbreken voor een geslaagde avond. Deze zomer gaat MEAU een heleboel festivals af en ook tijdens haar najaarse clubtour passeert ze in verschillende Belgische en Nederlandse zalen. De volledige agenda vind je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Ouder
Kalmte
Tegen De Klippen Op
Rijbewijs (Olivia Rodrigo)
Weet
Helen
Avond (Boudewijn de Groot)
Blijven Rijden
Relativeren
Amsterdam (Nothing But Thieves)
Onbereikbaar
Kans
Als Jij Maar Bij Me Bent

Vrouwen onder ons
Dat heb jij gedaan
Afgesloten

Related posts
LiveRecensies

Parcels @ Ancienne Belgique (AB): Flitsende muzikaliteit

De populariteit van Parcels lijkt alleen maar toe te nemen. Nadat de band een verschroeiende set speelde op Rock Werchter afgelopen zomer,…
LiveRecensies

It It Anita @ Ancienne Belgique (AB Club): Kortrijkse en Luikse wafelijzers op onze muil

It It Anita lijkt wel de naam van een system administrator die op het werk af en toe eens langskomt om de…
InstagramLiveRecensies

Tom Odell @ Ancienne Belgique (AB): Lief(de) en leed

Het ging even wat minder met Tom Odell. De Brit kampte de laatste jaren met paniekaanvallen en verlammende angst. De altijd zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.