AlbumsFeatured albumsRecensies

Post Malone – Twelve Carat Toothache (★★½): Op zoek naar licht

Niet veel mensen kunnen zeggen dat hun muziek meer dan 25 miljard keer is beluisterd op Spotify, maar Post Malone kan dat wel. De Amerikaanse rapper brak door in 2015 met “White Iverson”, waarna zijn debuutalbum het meteen goed deed. Nu brengt hij zijn vierde album uit en is hij populairder dan ooit. Weinig rappers tippen aan het succes van Post Malone en zijn herkenbare stijl, waarbij hij zich tussen zingen en rappen begeeft. De veelzijdige artiest houdt er ook van om met uiteenlopende artiesten samen te werken en het nieuwe Twelve Carat Toothache is daar al een mooi voorbeeld van, want tijdens een luisterbeurt krijg je naast meneer Malone onder meer Doja Cat, The Weeknd, The Kid LAROI en Fleet Foxes te horen.

Kille pianoklanken openen “Reputation” en met zijn ruwe stem gaat Post Malone meteen van gang met: ‘Take my own life just to save yours’. Pure eerlijkheid en reflectie op de pers en verwachtingen van fans met lijnen als ‘I got a reputation that I can’t deny / You’re the superstar, entertain us’. Geen grootse, indrukwekkende opener, maar een (emotionele) binnenkomer. “Reputation” vloeit over in “Cooped Up” met Roddy Ricch, dat wat minder hard binnenkomt. Het lied voelt nogal oppervlakkig en bovendien eentonig aan. Roddy Ricch vormt geen grote meerwaarde en als geheel voelt het nummer iets te veel aan als Post Malone die Post Malone wilt nadoen.

“Lemon Tree” klinkt dan weer wat oprechter, deels dankzij dat ingetogen muziek. Met een akoestische gitaar heeft de artiest het hier over hoe zoet zijn leven is, zo zoet als een citroen. Donkere gedachten worden in het daglicht gebracht wanneer Malone het heeft over het afbranden van zijn citroenboom. Uptempo en vrolijk overkomend zijn twee kenmerken van “Wrapped Around Your Finger”. Het lied voelt een beetje aan als een attractie op de kermis met fonkelende lichtjes in het donker. Wie beter luistert hoort dat de Amerikaan niet gewoon dolverliefd rond iemands vinger is gewonden, maar hoort opnieuw zware thema’s aan bod komen. Alcohol, drugs en depressie lijken constant om de hoek te schuilen terwijl er hier gezongen wordt over onbeantwoorde liefde. Op het eerste gehoor zijn er die fonkelende lichtjes, maar Post Malone lijkt uiteindelijk vooral opzoek naar licht aan het einde van de tunnel.

‘Er moet ook een vrolijk liedje op mijn album staan’ moet Post Malone hebben gedacht en daarvoor belde hij naar niemand minder dan Doja Cat. De Amerikaanse is te horen op “I Like You (A Happier Song)” en de twee klinken ook ‘happy’. Het romantische liedje gaat gepaard met een aanstekelijke beat en is gewoonweg een leuke samenwerking. De liefde blijkt echter van korte duur, want al gauw heeft Post Malone het met Gunna over een relatie waarin de twee door hun geliefden worden tegengehouden. Ze voelen zich gevangen op het weinig memorabele “I Cannot Be (A Sadder Song)” en wat later wordt er samen met Fleet Foxes dramatische en bevrijdende muziek gecreëerd. Muzikaal heeft het wat weg van 2WEI, waardoor het lied een totaal andere vibe heeft dan de rest van het album. Post Malone drukt er natuurlijk met zijn herkenbare stem en teksten (over alcohol alweer) zijn stempel op, maar het blijft wat onwennig aanvoelen.

Op “Wasting Angels” blikken Post Malone en The Kid LAROI terug op hun leven voor de bekendheid en ondanks dat de tekst zonder twijfel recht uit hun hart komt, voelt het nummer wat zwakjes aan. Doorheen het nogal rustige nummer zit je te wachten op een twist of een opbouw naar een climax en de repetitieve outro volstaat dan net niet. “Euthanasia” en “Waiting For a Miracle” zijn in hetzelfde bedje ziek, waardoor de schwung met momenten wat uit het album verdwijnt. De zachte beat op eerst vermelde voelt wat aan als een hartslag en de boodschap die wordt overgebracht voelt als een afscheid.

Wij vroegen om meer schwung en dus gaat “When I’m Alone” meteen energiek van start. Het gehaaste en chaotische sfeertje is exact het tegenovergestelde van voorgaande nummers en lijkt ook de rapper te verwarren. Het is een beetje alsof Post hier op een andere vibe zit waardoor zijn tempo en dat van de muziek niet helemaal op elkaar zijn afgestemd. Waar het dan weer wel goed zit is op “One Right Now” met niemand minder dan The Weeknd. De twee artiesten zijn goed in balans met elkaar en ondanks dat je ze niet meteen samen zou plaatsen, is hun muzikale baby op zich wel geslaagd. Is het het beste nummer ooit? Neen, beide artiesten hebben beter solomateriaal en het is een beetje basic, maar het is op zijn minst beter dan de meeste andere songs in de tweede helft van de plaat.

Post Malone zijn nieuwe album is een achtbaan. Er staan zeker en vast goeie nummers op Twelve Carat Toothache, zeker op het eerste deel, maar het niveau ligt niet de hele tijd even hoog. Tekstueel legt de Amerikaan zijn ziel nog maar eens bloot en soms wordt het heel pijnlijk om te luisteren, maar de muziek die ermee gepaard gaat is niet altijd even boeiend. Er zijn dan ook momenten waarop Post Malone een beetje ongeïnspireerd overkomt en te lang met hetzelfde muzikale idee doorgaat, waardoor bepaalde nummers iets te eentonig worden en het album op de duur wat inzakt. Post Malone is het noorden met momenten wat kwijt en is opzoek naar het licht aan het einde van de tunnel. Voorlopig mag hij nog even verder zoeken.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1122 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Kid LAROI - "BLEED"

The Kid LAROI heeft een kleine metamorfose ondergaan. De Australiër is ondanks zijn jonge leeftijd al een doorwinterde popartiest en heeft de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Kid LAROI, Jung Kook & Central Cee - "TOO MUCH"

Hij is nog maar twintig en toch is The Kid LAROI verre van een onbekende. Dankzij de steun van de ondertussen overleden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Doja Cat - "Balut"

Amala Ratna Zandile Dlamini, oftewel Doja Cat, brengt binnenkort haar vierde langspeler uit en dat gebeurt niet zonder horten en stoten. Toen…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.