AlbumsRecensies

Stars – From Capleton Hill (★★★): Twintig jaar actief en nog even somber als altijd

Voor het eerst in vijf jaar komt de Canadese band Stars weer met een album op de proppen. Wij zouden de band nog kunnen kennen van het album Set Yourself On Fire uit 2004 en de bloedmooie single “Your Ex-Lover Is Dead” die ook in het thuisland de band op de kaart zette. Menig album volgde daarna en waar je een interessante band aan herkent is dat ze zich durft te ontwikkelen. Dus kwamen er allerlei muzikale invloeden voorbij en werd Stars twee keer genomineerd voor de Juno Award, de prestigieuze muziekprijs van Canada.

Zanger Torquil Campbell en zangeres Amy Millan vormen de basis van de zes man sterke band, die net als veel andere bands door corona gedwongen werden om afzonderlijk van elkaar te werken en hun bijdragen vanuit huis te leveren via de computer. Als je een band bent die twintig jaar samen op een bepaalde manier heeft gewerkt, is dat natuurlijk geen werken. Van zodra de mogelijkheid zich dus voordeed, doken ze in Montreal de studio in met Marcus Paquin en Jace Lasek (Besnard Lakes) achter de knopen. En als vanzelf vloeiden er weer muzikale ideeën door de ruimte die terecht zijn gekomen op het nieuwe album.

From Capleton Hill verwijst naar de glooiende groene heuvels in North Hatley in Quebec. De banden met dat gebied gaan terug tot de late jaren 1800. De grootvader van zanger Torquil Campbell bouwde er huizen. Ook de andere bandleden hebben zo hun herinneringen aan dat gebied, wat in hun ogen eigenlijk niet kan veranderen en wat in hun gedachten nog steeds die plek is zoals zij het in hun geheugen hebben opgeslagen. Dat is natuurlijk niet het geval is. Alles veranderd en zelfs hun relatie met Capleton Hill zal ooit eindigen. Welkom bij de positieve kijk op de wereld van Stars, of zoals zij dat zeggen: de waarheid.

Het album begint met een kleine dialoog uit de film Seance On A Wet Afternoon uit 1964: ‘Your guardian angel has put candles on both your knees; one on each knee’, waarna het zich ontvouwt als een typisch Stars-nummer. Dansende synths, aanzwellende drums ondersteund door toetsen, gitaar en zangeres Amy Millan die Campbell ondersteunt. Natuurlijk ontbreken ook de strijkers niet. Zo volgt een album dat teruggrijpt naar alles wat de band al eens heeft aangeraakt. Veel bespiegelingen over vroeger zoals in “Pretenders”; een triomfantelijke, romantische, Thelma en Louise op muziek. Millan schreef de tekst van het nummer als een soort van liefdesbrief aan Campbell en haar herinneringen aan het ontstaan van de band. ‘Toen we al die nummers twintig jaar geleden schreven, waren we jong’, zegt Millan daarover. ‘Dat is wat in een band zitten betekent: je zet je verstand op je jong voelen en jong zijn. Maar het werkt niet per se, want de tijd doet zijn ding’

Op “Hoping” komt Star het best tot zijn recht. Melodieuze indie met de natuurlijk aanvoelende samenzang van Campbell en Millan. Of zoals op afsluiter “Snowy Owl” waarbij Millan en Campbell de coupletten omwisselen en elkaar afwisselen in de refreinen. Het zou het laatste hoofdstuk kunnen zijn in het dikke boek dat de twee al tientallen jaren schrijven, over twee personages die blijven proberen om samen te zijn, maar elkaar blijven vernietigen.

Met From Capleton Hill heeft Stars een album afgeleverd dat een goed overzicht geeft van waar de band zich de afgelopen twintig jaar muzikaal mee heeft bezig gehouden. Een overzichtsalbum, maar dan met nieuwe nummers. Minder dance en barokke invloeden, meer indie en tegen Britpop aanleunende muziek. Toch hadden wij er meer van verwacht, of zijn wij gewoon toe aan wat meer positiviteit na de afgelopen donkere jaren?

Stars komt in 16 februari 2023 voor een optreden naar Paradiso in Amsterdam.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Mulvey - "A Prayer of My Own"

Op zijn nieuwste album New Mythology is het nog even wachten, maar Nick Mulvey loste hiervan wel reeds zijn tweede single. Voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alex G – “End Song”

Een tijdje terug ontdekten we dat Alex G de muziek mocht schrijven voor de film We’re All Going To The World’s Fair….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Milky Chance - "Synchronize"

De naam Milky Chance doet bij de meesten waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Het Duitse duo uit Kassel lanceerde in 2013 “Stolen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.