FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Acht tips voor een geslaagd CORE Festival!

Het Belgische muzieklandschap is sinds kort weer een festival rijker, want in het Brusselse Ossegempark vindt komend weekend voor het eerst CORE Festival plaats. De organisatie is in handen van Rock Werchter en Tomorrowland (lees: Live Nation Belgium), waardoor de affiche een fijne mengelmoes is van indie, elektronica en hiphop. Op de line-up pronken zo bijvoorbeeld grote namen als Jungle, Jamie xx, Paul Kalkbrenner, Mura Masa en The Blaze, maar met vijf podia doorheen het park valt er natuurlijk heel wat te ontdekken. Daarom kozen we bij Dansende Beren zorgvuldig acht acts uit die je misschien zelf nog niet kende, maar die zeker de moeite waard zijn. Van jazz tot pop, van indie tot elektronica: met onderstaande acts is er voor ieder wat wils!

Mocht je na het ontdekken van deze artiesten ook zin krijgen om eind deze week naar de hoofdstad te trekken, dan hebben we goed nieuws! Tickets voor CORE Festival zijn nog steeds te koop, en wel via de website van het festival!

Ezra Collective • vrijdag • Ardo • 14:30 – 15:15

Dat neojazz anno 2022 populairder is dan ooit, hoeven we je niet meer te vertellen. Dat het Londense Ezra Collective mee aan de wieg staat van die heropleving, wist je misschien nog niet. Dat het vijftal live voor een bijzonder energieke set zorgt, is uiteindelijk ook geen grote verrassing. Met invloeden van hiphop en afrobeat weet het collectief moeiteloos te boeien, waardoor stilstaan eigenlijk al vanaf de eerste noot geen optie meer is. De band heeft natuurlijk heel wat nummers in zijn discografie, maar Ezra Collective is er ook niet vies van om een buiten de lijntjes te kleuren en gewoon lekker te freestylen. Dansbare jazz te midden van een prachtig bos met in de verte de glinstering van het Atomium; er zijn slechtere manieren om een festival mee op gang te trappen.

Kojey Radical • vrijdag • Endoma • 15:15 – 16:00

Eigenlijk had Kojey Radical in 2020 al in het Ossegempark moeten spelen, al stond hij toen op de affiche van Couleur Café. Dat was niet meer dan terecht, want de Britse rapper verdiende een pak strepen. Samenwerkingen met Rudimental en Sons of Kemet, een plekje op de soundtrack van FIFA22, een spraakmakende COLORS-sessie en heel wat lof van collega’s als Mahalia: de jongeman stond aan de vooravond van zijn grote doorbraak. Door de pandemie werd dat alles vanzelfsprekend even op pauze gezet, maar Kojey is tegenwoordig meer dan ooit klaar om te knallen. Met het splinternieuwe Reason To Smile onder de arm heeft hij alvast materiaal genoeg om CORE in vuur en vlam te zetten!

Asa Moto • vrijdag • Orlo • 15:30 – 16:30

© Anton Fayle

De naam Asa Moto doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als we zeggen dat het duo onder DEEWEE valt, hebben we ongetwijfeld je aandacht. Olivier Geens en Gilles Noé lijken de volgende paradepaardjes van het label te worden, en dat is niet meer dan terecht. De dansvloer zal dus ongetwijfeld bomvol staan eenmaal deze twee heren het podium betreden, want met hun ep Martino bewezen ze al dat ze hun plekje op de affiche verdienen. De hoekige elektronica ligt dan ook perfect in het verlengde van labelgenoten Soulwax en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, waardoor wij nu al reikhalzend uitkijken naar hoe Asa Moto het er komend weekend van af zal brengen. Smeer je dansbenen alvast in!

Lous and The Yakuza • vrijdag • Ardo • 19:30 – 20:30

Dat Lous and The Yakuza een artieste was om in de gaten te houden, wisten we al lang. Nu de Belgisch-Congolese sinds kort ook tekende bij het label van Jay-Z, weet ook de rest van de wereld wie ze is. Debuutplaat Gore schopte het alvast tot bovenaan zowat elk eindejaarslijstje, waardoor het nu vooral uitkijken is naar die langverwachte tweede. Met hitsingletje “Kisé” bewees ze alvast dat het nog steeds de goeie richting uitgaat. Lous and The Yakuza wordt dus wereldwijd gezien als een gigantisch talent – getuige passages bij onder andere Jimmy Fallon en een Tiny Desk-concert – en dus is het geen wonder dat er heel wat op de planning staat: supportshows voor Alicia Keys en Gorillaz, Rock Werchter, het prestigieuze We Love Green… En dus ook CORE Festival!

Joy Crookes • zaterdag • Ardo • 16:00 – 16:45

Joy Crookes is zo’n artieste waarvan je het gevoel hebt dat je ze al heel je leven kent. Toch bracht de jonge Britse pas vorig jaar haar debuutplaat Skin uit, die we meteen bijna het maximum van de punten gaven. Niet meer dan terecht overigens, want de jongedame loste de hoge verwachtingen moeiteloos in. Met een mix van pop, r&b, soul en nog zoveel meer weet ze je meteen om haar vinger te winden, maar ook aan het dansen te brengen. Denk aan een Jorja Smith, Lauryn Hill of zelfs Amy Winehouse. Neem het van ons aan: Joy Crookes wordt een wereldster. Laat de kans om ze komend weekend aan het werk te zien dus zeker niet schieten!

Sam Gellaitry (live) • zaterdag • Endoma • 16:45 – 17:30

In de muziek die Sam Gellaitry maakt, staat vrolijkheid centraal. De Schotse dj en producer begon op SoundCloud en speelt tegenwoordig op ’s werelds grootste festivals, en dat op nog geen tien jaar tijd. Het leuke is dat Sam eigenlijk geen rode draad doorheen zijn materiaal heeft hangen; in die zin dat hij telkens een andere kant van zichzelf toont. Alleen al daarom lijkt zijn doortocht in het Ossegempark er eentje te worden die je nooit zal vergeten. Een feestje waarin euforie en plezier centraal zullen staan dus, komende zaterdag op de Endoma!

Daphni • zaterdag • AltVerda • 21:00 – 23:00

© Thomas Neukum

De naam Daphni zegt je misschien niet meteen iets, maar als we je zeggen dat het project een muzikaal alter ego van Caribou is, dan rinkelt er vast en zeker een belletje. Met dat ander project speelt Dan Snaith eerder die dag nog op de Endoma, maar met Daphni zal hij de AltVerda de nacht in leiden. Het grote verschil is dat de Canadees het met dit dj-project nóg dansbaarder aanpakt, waardoor het ernaar uitziet dat de dansvloer zal uitpuilen van het volk. Bereid je dus voor op een karrenvracht aan dromerige beats en dansbare synths, want dat Snaith weet waar hij mee bezig is, heeft hij al tientallen keren bewezen!

SHYGIRL • zaterdag • Endoma • 22:45 – 23:30

Door de annulatie van TEMS werd SHYGIRL last minute nog aan de affiche van CORE Festival toegevoegd, maar van inboeten aan kwaliteit is er zeker geen sprake. De muziek van Blane Muise wordt regelmatig onder de noemer hyperpop geplaatst, maar de Britse doet veel meer dan dat. Zo werkte ze bijvoorbeeld al samen met grote namen als wijlen SOPHIE, Arca en Sega Bodega, richtte ze haar eigen label op en liet niemand minder dan Rihanna al weten fan te zijn van haar werk. Met een debuutplaat in het verschiet en een ijzersterke livereputatie ziet het er dus naar uit dat SHYGIRL op CORE Festival een show wordt om nooit meer te vergeten.

2198 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ezra Collective - "God Gave Me Feet For Dancing" (feat. Yazmin Lacey)

De Britse jazzgroep Ezra Collective brengt in september een nieuwe plaat uit en stelt die voor met enkele leuke singles. In april…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ezra Collective - "Ajala"

De Britse jazzrevival gaat in een nieuwe fase, want Ezra Collective komt dit jaar met een gloednieuw album op de proppen. Het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Shygirl - "tell me" (feat. Boys Noize)

Shygirl maakte net bekend dat haar nieuwe ep Club Shy zal heten. Die titel is uitstekend gekozen als we afgaan op de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.