AlbumsRecensies

Lustrous – Bright Exploits (★★★½): Tussen waanzin en schoonheid

We hebben er vier jaar op mogen wachten, maar eindelijk krijgt de ep Spiral Art een opvolger onder de noemer Bright Exploits. Met uitzondering van singles “Good Grief” (2019) en “Disassociation” (2018) bleef het stil rond de Oost-Vlaamse postrockers, tot nu. Met Bright Exploits bevestigt Lustrous dat het kwaliteit levert in de vorm van drie energieke en meeslepende nummers. Lustrous mag dan niet heel veel releases achter zijn naam hebben staan, de groep heeft wel degelijk enkele adelbrieven voor te leggen. Zo werden ze in 2020 geselecteerd door Stefanie Mannaerts (Brutus) om op te treden op Sound Track. Daarnaast heeft het vijftal bewezen wat voor een goede live-act het is. Daar waren we onlangs nog getuige van in Afsnis.

Eerste song “Glue” kent geen genade en zet meteen de toon voor de rest van de ep met een uptempo punkvibe. Kenzo Gyselink laat zijn gitaar schreeuwen met een aanstekelijke riff, terwijl zanger Laurens Van Moorleghem in zijn gekende stijl net geen long uit zijn lijf zingt. De drums en basgitaar lijmen – flauwe woordspeling van de dag – alles tot een strak openingsnummer. Met “Pink Knife” zakt het tempo in vergelijking met “Glue” aanzienlijk, maar behoudt het wel dezelfde ruwe overtuigingskracht. Ditmaal nemen de drums en vooral de basriff van Lennart Janzegers een plaatsje op de voorgrond. Het gitaarspel van Gyselink rijgt het geheel aan elkaar met een dienende, maar niet te onderschatten bijrol. Hij geeft de hele ep kleur met zijn unieke schreeuwerige sound, alsof hij een zessnarig monster aan het bedwingen is. Samen met de diepe stem en doordringende zanglijnen van Van Moorleghem zorgt dit voor een uiterst aangename mix van waanzin en schoonheid.

Van Moorleghem laat op deze ep horen dat hij zijn stem ook als instrument kan gebruiken. Het doet bij momenten wat denken aan een mengelmoes van Elias Bender Rønnenfelt, zanger van het Deense Iceage en Tim Darcy van Ought. Zo laat hij op afsluiter “So It Goes” tijdens de chorus een verfijnd gebrul horen dat als een perfecte hook werkt om lekker mee te kwelen.

Met Bright Exploits toont Lustrous hoe het als band voor een stuk volwassener is geworden met songs waaraan hard is gewerkt om een rijpe sound tentoon te spreiden. Net als bij een goede wijn proef je bij elke slok de laagjes een voor een doorheen je mond een weg banen richting je smaakpapillen. Neem daarom je tijd om de nummers tot je te nemen en je zal merken dat ze alleen maar beter worden.

Met de nieuwe ep is de groep gewapend om het livecircuit met zware munitie te bekampen. Voor wie het grote geschut van Lustrous live aan het werk wilt zien moet op 26 mei in De Roes in Gent zijn.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Lustrous @ Afsnis: Lust voor het oor

We mogen spreken over een thuismatch wanneer Lustrous op de affiche staat van café Afsnis. Sinds de release van hun ep Spiral…
LiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 15/10 @ De Casino (Sint-Niklaas)

Ondertussen heeft de tweede editie van Sound Track al heel wat podia zien passeren. Waar vorige week een reeks Oost-Vlaams talent het…
Nieuwe singles

Voorbeschouwing Sound Track 2021 – Selectierondes 15/10

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar werden geslagen. Deze wedstrijd werd namelijk op touw gezet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.