Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Compro Oro – “Ben-Hur”

© CPU – Jan Van Hecke

Belgisch Latin jazzcollectief Compro Oro is een van de interessantste muzikale producten die de afgelopen jaren uit ons land zijn voortgekomen. Net als andere Belgische instrumentale groepen zoals STUFF., Nordmann en TaxiWars staat Compro Oro erom bekend jazz aan te lengen met andere muzikale input, iets waarvoor het geliefd is. Ook op vorig werk omarmde Compro Oro dat eclecticisme tussen genres met open armen, zoals bijvoorbeeld op hun vorige langspeler Simurg. Dat album is een samenwerking tussen de Gentenaren, Murat Ertel van de Turkse psychedelische folkgroep BaBa ZuLa en Esma Ertel, zijn vrouw. Compro Oro’s nieuwe single “Ben-Hur” is meer dan welgekomen op deze zonnige lentedag. Het is de eerste single van hun nieuwe album Buy The Dip, dat ze op 2 september 2022 op de wereld lossen.

Het nummer begint bezinnend. Een marimba neemt alle ruimte in en doet wat denken aan de space age pop uit de jaren 50. De melodie in de marimba is doordacht en slim uitgewerkt, en is zowat de muzikale equivalent van een gedachtenwolk. Mocht je net lekker aan het wegdromen zijn, dan heb je pech! Opeens is daar de hele band die je collectief opzadelt met kilo’s energie. Aan de basis van dit lied ligt een Oosters klinkend motief dat door de verschillende leden van de band gespeeld wordt. De noten van dat motief liggen nauw tegen elkaar en worden in een interessante maatsoort gegoten (en dat gebeurt allemaal terwijl het nummer in sneltempo voorbijflitst!). De single verkent uiteenlopende gemoedstoestanden. Het ene moment is het een rustige track om op een strand bij avondzon te luisteren. Niet veel later verandert het nummer in een chaotisch gevoel van extase; als een wilde zandstorm waar je het liefst van al middenin wil zitten. Toch is het geen rommelig maar een overzichtelijk geheel door een slim toegepaste muzikale materiaaleconomie.

“Ben-Hur” mondt uit in een zwoel en energiek muzikaal geheel, dat schreeuwt om een feest. Compro Oro’s nieuwste is een expressief, karaktervol muzikaal feest met aandacht voor finesse. We kijken ernaar uit om de band terug live aan het werk te zien deze zomer.

Facebook  / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Compro Oro – Buy The Dip (★★★★): Elektronische ontdekkingsreis

Muzikaal maakt Compro Oro vele omzwervingen, maar de roots van de band liggen gewoon in België. Het Gentse collectief laat zich inspireren…
LiveRecensies

Stadsmuzikantenfestival @ Begijnhof Tongeren: Unieke shows op unieke locaties

Geschiedenisfanaten kennen Tongeren ongetwijfeld als ‘de oudste stad van België’ of voor haar Romeinse verleden, maar ook op muzikaal vlak heeft de…
InstagramLiveRecensies

Black Flower, Compro Oro & Ndugu @ Gent Jazz 1.5: Zonnen en bloemen

We hadden haast niet meer durven dromen dat we in 2020 nog festivalrecensies zouden kunnen schrijven, maar het kan al eens meezitten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.