LiveRecensies

The Cool Greenhouse @ Het Bos: Het vertrouwen behouden

© Jack Parker

Voor de derde keer in een jaar tijd kwam The Cool Greenhouse af naar ons landje. De stad waar ze dit keer halthielden: Antwerpen. De band uit Londen heeft nog altijd het debuutalbum uit 2020 dat ze kunnen voorstellen, maar we kregen ook te horen dat een gloednieuw album af is en dit jaar misschien wel zou verschijnen. Heugelijk nieuws, want het bleek een welgekomen verademing in de set van de band. Samen met Geo en Kookaburra als support, kregen we een heel fijne avond van gitaren en postpunksounds.

Openen mochten de locals van Kookaburra. Ook die band bracht in 2020 een debuutplaat uit en kon die nog niet al te vaak voorstellen, waardoor de show in Het Bos dan ook de ideale gelegenheid bood om het publiek warm te maken voor dat album. Dat lukte gedeeltelijk, want hoewel veel songs een bepaalde catchy sound in zich hadden, verdween ook heel wat van de sound in een walm van noise waardoor de vocals niet altijd hoorbaar waren. Ook wanneer een snaar moest vervangen worden, en een cover van “Sports” van Viagra Boys ons moest warm houden, bleven we op onze honger. Toch blijft een song als “Blue Man” heel aanstekelijk in het rond knallen en hoorden we heel wat potentieel in het bandje. Alleen rammelde het nu net iets te veel waardoor het geheel soms wat te mager overkwam.

Al snel konden we de oversteek maken naar Nederland, waar de tweede support Geo vandaan kwam. De band uit Groningen bestaat nog niet al te lang, maar heeft toch al één ep uitgebracht in 2021. Het vijftal brengt een absurde mix van postpunk en artrock, maar na enkele nummers hangt wel iedereen aan de lippen. Dat is te danken aan de charismatische frontman die voor een intense sfeer zorgt dankzij de effecten op zijn vocals en nog meer dankzij gitarist Michiel Klein (ook bekend van Lewsberg) die stoïcijns iedere song begeleidt met een heerlijk catchy noot. Ook de unieke elektronische drums en de noisesounds die ontwikkeld werden op de gitaar, gaven de set panache. Niet ieder nummer bleek weliswaar even boeiend (door de iets te eentonige songs), maar wanneer het tempo de lucht in ging, kon je het enthousiasme in de zaal wel zien stijgen. Op die manier heeft ook Geo een goeie indruk gemaakt met hier en daar wat werkpuntjes.

Het echte hoogtepunt moest dus wel van over het kanaal komen. The Cool Greenhouse stelt namelijk nooit teleur en dat was ook in Het Bos niet anders. Van zodra de eerste repetitieve nooit van “Cardboard Man” werd ingezet, wist je dat ook deze show er weer eentje zou worden dat zich in onze herinnering zal nestelen. Zeker omdat frontman Tom Greenhouse last had van een verkoudheid. Zijn constante neussnuiten weerhield hem er weliswaar niet van om weer furieus met woorden te goochelen waarbij actualiteit en spitsvondigheid hand in hand gaan.

Er was ook veel ruimte voor nieuwe muziek en bij “Get Deluded” kregen we meteen een wissel in de band te zien. Frontman Greenhouse nam voor de gelegenheid plaats achter de minimalistische synths en verzorgde er met de tamboerijn een soort van absurde versie van “Once in a Lifetime” van Talking Heads. Op die manier verloochent The Cool Greenhouse zijn invloeden allerminst, maar maakt de band er net gebruik van. Het is creatief en toont aan dat de band nog steeds niet op de piek van zijn creativiteit is.

De repetitieve sound die de band altijd aanhoudt binnen zijn nummers, is er eentje waar niemand genoeg van kan krijgen. Het begint altijd met een gitaar die je aan iedere song van The Cool Greenhouse kan linken. Maar eens de vocals erbij komen en er meer dynamiek binnen het gitaarwerk ontstaat, kan je alles van elkaar onderscheiden. Zo hang je bij het geweldige “Dirty Glasses” volledig aan de lippen van de frontman, zeker omdat hij de teksten zo overtuigend zegt dat het lijkt alsof hij je persoonlijk aanspreekt.

Het verplichte nummer “I Trusted You” kregen we deze avond een drietal nummers voor het einde te horen en zoals steeds werd het op meer enthousiasme onthaald. Maar het meeste enthousiasme kwam er vanzelfsprekend bij “Alexa!”. Het nummer is nu al een classic binnen de discografie van de band en zorgde er helemaal op het eind voor dat er eindelijk wat beweging in het publiek kwam. Het is jammer dat het zo lang moest duren, maar daarvoor zat iedereen nog wat te schuifelen.

De bisronde werd hierdoor ook het meest enthousiaste deel van de set met uiteindelijk de microfoon die in het publiek belandde. Op die manier had The Cool Greenhouse wederom bewezen dat ze live een ervaring zijn die je niet kan missen. Helaas waren er te weinig mensen in Het Bos om deze ervaring te delen, maar we zijn ervan overtuigd dat het niet de laatste keer is dat de band in België speelt. Hoewel de songs op plaat soms wat traag en braaf zijn, komt dat live heel overtuigend en intens tot zijn recht met zelfs moshpits op de minst voorspelbare momenten. En zo hebben we het graag!

Setlist:

Cardboard Man
London
Get Deluded
The End of the World
4chan
I Trusted You
Unjaded
Trojan Horse
I Trusted You
Musicians
Dirty Glasses
Alexa!

The Sticks
I Trusted You

3589 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

The Cool Greenhouse @ Botanique (Witloof Bar): De natuurlijke habitat

Het heeft niet lang geduurd, maar eindelijk kon The Cool Greenhouse een zaal in België uitverkopen. Hun vorige passages in onder andere…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Cool Greenhouse - Sod's Toastie (★★★★½): De vervolmaking van een postpunk-unicum

Er komen dezer dagen griezelig veel postpunkalbums uit, die vaker wel dan niet ook griezelig hard op elkaar lijken. Een band die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.