AlbumsFeatured albumsRecensies

Walt Disco – Unlearning (★★★½): Glimlachend op een apocalyptische rollercoaster

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar het debuutalbum van Walt Disco is een feit! De band uit Schotland wist al enige tijd onze aandacht te trekken door hun ongewone en onvoorspelbare sound. Je weet nooit waar Walt Disco mee zal afkomen en dat kan te danken zijn aan hun uiteenlopende inspiratiebronnen zoals Caroline Polacheck, Billie Holiday, Scott Walker en Young Fathers. Het zestal zegt dat het pas tevreden is met de muziek als alle bandleden er een glimlach van krijgen, en gelukkig voor hen weet Walt Disco ook een glimlach op ons gezicht te toveren.

Met “Weigtless” opent Walt Disco de deuren naar Unlearing. Het eigenaardige nummer is een mix van donkere klanken, mysterie en drama, terwijl zanger James Potter openhartig zingt over non-binair zijn. Het dansbare wordt aan een iets hogere versnelling verder gezet in “Selfish Lover”, een nummer dat al gauw blijft hangen dankzij zijn aanstekelijke karakter. De muziek voelt heel hoekig aan, maar toch is het ideaal om op los te gaan. Het schreeuwerige geheel heeft iets weg van “Living on a Prayer”, maar dan met een veel rijkere sound. Donker drama ontpopt zich al snel tot een rode draad doorheen het album en samen met de mysterieuze en industriële klanken die er rond hangen, wordt Unlearning een intrigerende plaat.

Een speelse ‘lala-la-la’ trekt “How Cool Are You?” op gang en al gauw doet Walt Disco hier wat denken aan Young Americans van David Bowie, maar dan veel speelser en kinderlijker. Drie nummers ver en de band uit Glasgow liet al drie verschillende kanten van zichzelf zien. Laatst vermelde brengt wat kleur en verlichting met zich mee, terwijl een nummer als “The Costume Change” dan weer het tegenovergestelde doet. De zware geluiden van het instrumentale hyperpoplied wekken een weemoedige sfeer op. De apocalyptische setting krijgt na een tweetal minuten toch een heroïsch kantje, waardoor “The Costume Change” hoopvol eindigt. Elk lied voelt aan als een kleine rollercoaster in een absurde wereld waar we geen genoeg van krijgen.

Naast de aanstekelijke uptempo nummers (zoals het makkelijk meezingbare “Cut Your Hair”), vinden we op Unlearning ook enkele ballades terug. “The Kept Closset” is er daar eentje van, maar verwacht je niet aan een intiem pianoriedeltje. Dat is te simpel voor Walt Disco. Het lied mag er dan wel een pak trager aan toe gaan samen met emotionele zang, de muziek blijft gelaagd waardoor je als luisteraar nieuwe dingen blijft ontdekken. Daarnaast maken de Schotten niet alleen gebruik van de klassieke muziekinstrumenten, maar komen er ook minder gewone muzikale geluiden aan bod, zoals het geluid van vallende waterdruppels op “Hold Yourself As High As Her”.

‘Safe the best for the last part’ moet Walt Disco gedacht hebben, want met “Malicent” komt een van de meest epische nummers pas als voorlaatste aan bod. Goddelijke vocals gaan gepaard met scheurende gitaren en dreigende elektronica die voor een hyperpopgevoel zorgen. De hyperpopfans zullen met momenten zeker van dit album kunnen snoepen, al zullen ze de invloeden uit rock, new wave en dergelijke er zeker moeten bijnemen.

Doorheen Unlearning leerden we vooral nog maar eens dat Walt Disco zich niet aan één genre vasthoudt. Het bonte allegaartje komt toch over als een samenhangend geheel, doordat elk nummer zich laat kenmerken door onverwachte elementen en heel makkelijk herkenbare zang door James Potter. Die is echter niet de enige ster van de band, want bij Walt Disco is iedereens inbreng even groot. Nooit steelt het ene bandlid de show, nee, Walt Disco schittert als band en daardoor kunnen constant alle bandleden glimlachen.

Op 21 april kan je met Walt Disco losgaan in de bar van de Trix.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

1160 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Half mens, half machine

Orchestral Manoeuvres in the Dark, bekend als OMD, leidde het grensverleggende pionierswerk van Kraftwerk in de jaren ’80. Zoals we vorige week…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Walt Disco - "Pearl"

Walt Disco is een eclectisch sextet uit Glasgow, Schotland. De band is onmogelijk in een of ander hoekje te duwen. Dat bewijst…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

20 debuutalbums uit 2022 die je niet mocht missen

Als artiest heb je maar één kans om jezelf te bewijzen aan de buitenwereld. Althans, zo lijkt het toch, want er zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.