LiveRecensies

Juan Wauters @ Trix Bar: Gezelligheid en acrobatenkunstjes

De vroege vogels die gisteren neerstreken in de Trix van Antwerpen, waanden zich in een post apocalyptisch niemandsland. De zaal was namelijk zo leeg dat je je voetstappen zo’n vier keer door de ruimte kon horen echoën. Toen we aan de jongeheer aan de inkom vroegen wat er aan de hand was, bleek hij er ook niets van te snappen. ‘Jij bent stagiair zeker?’, vroegen we, waarop hij antwoordde dat hij vrijwillig zat weg te kwijnen op die oncomfortabele kruk. We vergaven hem voor zijn onwetendheid en gingen naar de bar, in de hoop dat daar iemand een antwoord op onze vraag had. We kwamen te weten dat het voorprogramma had afgezegd en dat de hoofdartiest Juan Wauters kwam een beetje later zou komen. Als die naam je nog niet bekend in de oren klinkt, beschouw je dit maar als een kort kennismakingsmoment. Het zou onwijs zijn om hem te labelen aan een genre, want er is er geen een waarvan hij heer en meester is. Wat hem wel uniek maakt, is zijn charme en aparte manier van optreden, waarmee hij zelfs het kleinste en stijfste publiek voor zich weet te winnen.

Uiteindelijk kwamen er zo’n dertig mensen opdagen. Iedereen stond rustig te kletsen en te drinken, maar na een klein kwartier begon de zaal toch wat ongeduldig te worden. Toen er plots een gozer op het podium kwam huppelen, dachten we even dat een willekeurige ongeduldige had besloten om het heft in eigen handen te nemen. Na een minuut of drie beseften we echter dat we niemand minder dan Juan Wauters voor onze neus hadden staan. Gelieve ons toe te laten om onze nader te verklaren vooraleer je ons naar de oogdokter verwijst. Als je een beetje vertrouwd bent met Juans muziek, weet je dat hij de neiging heeft om er vrij onverzorgd uit te zien. We hebben het dan vooral over dat vettige nektapijt. Hij zag er nu echter uit als de ideale schoonzoon, met een netjes geschoren schedel en een mooi groen hemd.

Daar stond hij dan, alleen met zijn akoestische gitaar. Hij was nog maar amper aan zijn tweede nummer “Woodside Queens” begonnen, toen hij allerlei stunten begon uit te halen. Hij maakte sprongetjes, draaide in het rond en placeerde af en toe zijn eigen interpretatie van een split, dat kunstje waar alleen extreem lenige mensen zich aan durven wagen. Het publiek was eigenlijk nog niet klaar voor een dergelijk spektakel, maar hier en daar hoorden we toch een paar enkelingen ‘wauw’ mompelen uit appreciatie voor zijn acrobatische vaardigheden. Na een paar nummers nam hij even de tijd om een mysterie op te helderen. Toen we hem voor het eerst ontdekten, dachten we even dat hij een Belg was, want een Vlaamsere achternaam dan Wauters bestaat er bijna niet. Hij legde dus uit dat hij opgroeide in Uruguay en later verhuisd was naar New York, maar dat zijn ouders Belgen zijn. Dit triviaal weetje betekende ook het einde van het solo gedeelte.

In de hoek van onze ogen zagen we al die tijd een stel kerels nonchalant tegen de muur leunen. Hun ongeïnteresseerde houding deed ons vermoeden dat de vriendin hen tegen hun goesting had meegesleurd, maar we hadden het mis. Plots begaven de heren zich één voor één naar het podium, totdat het vierkoppig collectief voltallig was. Het eerste nummer dat ze als groep speelden, was “Real”. Een leuk weetje: Mac DeMarco zingt hier mee op de albumversie. Helaas was onze favoriete Canadees niet van de partij, dus werd het aanstekelijke refrein aan het publiek overgelaten. De meeste mensen hielden hun tanden echter strak op elkaar geklemd, waardoor het nummer gedeeltelijk in het water viel.

Iedereen die ooit een introductie tot sociologie kreeg, weet dat we minder geneigd zijn om ons als zotten te gedragen in een kleine groep van onbekenden. Juan weet dit maar al te goed en haalde dus alles uit zijn pijp om het dertigtal mensen in dat kleine zaaltje te overtuigen. Wonder bij wonder slaagde hij daar ook in! Een reeks overtuigende aanmoedigingen en het nog aanstekelijkere “Guapa”, waren genoeg om al die stembanden eindelijk los te schudden. We zouden persoonlijk een paniekaanval krijgen als we een dergelijk mirakel zouden moeten verrichten bij zo’n klein publiek, maar Juan bleef er al bij al heel rustig bij. We geven hem dus maar al te graag pluspunten voor zijn onverbeterlijk professionalisme.

Het ijs was definitief gebroken en dat was te merken. Niet alleen de concertzangers, maar ook de muzikanten waren helemaal zen. Zo stonden de bassist en de toetsenist plots recht voor een dansje, waarna die laatste achterovergeleund verder speelde in zijn stoel. Juan was ook nog lang niet moe. Dat werd duidelijk toen hij doodleuk naar de kleedkamer rende om een felrood pak aan te trekken, of toen hij, voor wat als een eeuwigheid leek, gehurkt bleef in de befaamde Slav squat houding. Toen het concert tot ons verdriet werd afgerond, was er dan weer weinig overtuigingskracht nodig om Juan en co terug op het podium te krijgen. ‘Mogen wij eerst een pintje hebben?’, vroeg hij eerst vriendelijk aan de bar, en ze waren weer vertrokken.

Hoewel Juan Wauters al een ster is in de digitale wereld, werd gisteren duidelijk dat hij in het Antwerpse nog een obscuriteit is. Ondanks het beperkte aantal toeschouwers, creëerde hij echter een warme en intieme sfeer die we nog maar zelden ervaarden. Het gevoel waarmee we op die zwoele dinsdagavond huiswaarts keerden, zullen we blijven koesteren. Hopelijk tot wederzien, Juan!

Facebook / Instagram / Twitter

Related posts
LiveRecensies

Tempesst @ Trix (Bar): Met de extra s van smaakvol

Oorspronkelijk opgericht in Australië, maar uiteindelijk al even opererend vanuit Londen komt Tempesst. De band bracht begin maart hun tweede plaat Prisoner of…
InstagramLiveRecensies

Peuk @ Trix (Bar): Smeulende gitaren en rokende versterkers

Peuk en punk. Het lijkt een duo uit een televisieserie voor kinderen, maar in werkelijkheid is het een band en een genre…
LiveRecensies

Pile @ Trix (bar): Groots geluid nét buiten de mainstream

De zaligverklaring van Bostons finest net niet rockband vond gisterenavond plaats in de Trix. Pile, het project rong zanger-gitarist Rick Maguire, kwam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.