AlbumsRecensies

SPOOK – SPOOK (★★★★): Begeesterend en vernieuwend

Wat een overweldigend debuutalbum van SPOOK! Een toevallige ontmoeting in 2019 op het Gentse Citadelic Festival tussen drummer/percussionist Simon Segers (De Beren Gieren, Black Flower), contrabassist/producer Nicolas Rombouts (Ottla, Matt Watts) en (pedalsteel)gitarist Filip Wauters (Backback, The Whodads) bleef maar nazinderen. Gaandeweg ontstond het idee bij dit voor de gelegenheid samengetroepte trio om een eerste album uit te brengen. Het resultaat: een bijzonder debuut op het troebele, wazige en schimmige grensgebied tussen op stoom gebrachte jazz, soepele, swingende improvisatie en vrije compositie.

De muziek die SPOOK op het gelijknamige debuut voorlegt? laat zich niet zo voor de vuist weg vatten. Al van bij de dik dertien minuten opener “Fire” voel je een ongetemdheid. Of misschien eerder een soort achteloze attitude waarbij het speelplezier helemaal voorop komt te staan. Dat merk je ook aan de hele look and feel van dit project, dat ergens qua klank lonkt naar de ijlere western pedalsteelgeluiden van Daniel Lanois? maar verder erg veel open laat voor interpretatie (zoals onder meer tijdens de alweer goed elf minuten durende afsluiter “Steelgio”).

SPOOK grossiert in instrumentale texturen. Heel vrij, open en weids. En net daardoor ergens ook hors categorie. Zelf omschrijven ze de muziek als ‘postwestern’ of ‘free country’, al zijn dat ook maar labeltjes die niet echt helemaal weergeven wat er speelt. Wat SPOOK bij uitstek kenmerkt is de zoektocht naar nieuwe, originele geluiden. Heel fris en onbevangen.

Op haar debuut legt SPOOK improvisatorische klankschetsen voor. Vaak met een tripperig en psychedelisch effect (het korte, op percussie en exotica drijvende “Rommelkot”), dan weer best abstract (“1-1, 5”), atmosferisch en/of filmisch (de duistere, wat gruizelige energie in “Pink” of de ijlere ambient psych gitaarsoundscapes van “Black Tape”). Her en der zou je op geluidsmatig vlak associaties kunnen leggen met andere, gelijkgezinde bands zoals Ottla of de manier waarop een band als MDCIII helemaal loos durft te gaan. Al is SPOOK een apart project waarbij de energieke intensiteit van het samenspel en de zin voor het laten wegvallen van compositorische lijntjes de prikkelende basis vormt voor verdere muzikale verkenning. Een fijn en soms best overweldigend debuut van SPOOK.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Gent Jazz (Festivaldag 2): Plezier en ongebreideld positivisme

De tweede dag van Gent Jazz kondigde zich aan als een showcase van heel wat jong, buitenlands en binnenlands talent. Op de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle SPOOK - "Fire"

Nee, SPOOK is niets om bang van te zijn, integendeel zelfs. Met Simon Segers (De Beren Gieren) op drums, Nicolas Rombouts (Dez…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.