Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle SPOOK – “Fire”

© Kris J. Verdonck

Nee, SPOOK is niets om bang van te zijn, integendeel zelfs. Met Simon Segers (De Beren Gieren) op drums, Nicolas Rombouts (Dez Mona) op de contrabas en Filip Wauters (Het Zesde Metaal) op pedal steel gitaar en gitaar is het eerder een niche-supergroep die ons zijn eerste single “Fire” komt brengen. Het begon allemaal in de zomer van 2019, waarin de drie heren elkaar voor het eerst ontmoetten. Die samenkomst is nu uitgegroeid tot een trio dat focust op muzikale wisselwerking, gebruikmakend van thema’s en uitgebreide instrumentale uitstappen.

Wat ons meteen opvalt aan “Fire” is dat het nummer maar liefst dertien(!) minuten duurt. Zelfs voor een jazzcompositie kan dat al tellen. Nu dekt ‘jazz’ wel niet volledig de lading. De drums bevatten ook elementen van progrock en geven ons meteen complexe ritmes om te verteren. Het vuur brandt al hevig en die pedal steel gitaar doet doorheen het hele nummer zijn werk als een mysterieus, onheilspellend middel. Het wordt doorheen de single duidelijk dat de getalenteerde bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld en de juiste sfeer neer weten te zetten.

Zelf plakt SPOOK er de termen ‘free country’ en ‘post western’ op. Die laatste term doet de compositie in onze verbeelding tot leven komen. Een lang uitgesponnen shot van een kampvuur in het Wilde Westen dat net lijkt uitgedoofd te zijn, tot er weer nieuwe blokken hout opgelegd worden en de boel doen vlammen. Ophitsende cymbalen en weer die opzwellende pedal steel gitaar doen ons denken aan kleine, oranje vuurglinsters tegen een blauwe avondlucht. De poëzie straalt van het nummer af. We voelen duidelijk het evenwicht tussen improvisatie en compositie, maar terugvinden doen we het niet. Dat lijkt de magie van SPOOK te zijn, misschien zit er toch een paranormaal kantje aan dan?

Het gelijknamige debuutalbum van SPOOK komt 11 maart uit op het Belgische W.E.R.F. Records. Ook komen er een aantal releaseshows: 21 maart in Gent (Handelsbeurs), 13 april in Antwerpen (De Studio), 20 april in Mechelen (Kunstencentrum Nona) en op 8 mei in Kortrijk (Wilde Westen).

Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Two and a Half Girl - "70"

In 2020 bracht Two and a half Girl met Disconnected al zijn tweede ep uit en twee jaar later mogen we ons dan…
AlbumsRecensies

SPOOK – SPOOK (★★★★): Begeesterend en vernieuwend

Wat een overweldigend debuutalbum van SPOOK! Een toevallige ontmoeting in 2019 op het Gentse Citadelic Festival tussen drummer/percussionist Simon Segers (De Beren…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Joesef - "It's Been a Little Heavy Lately"

Met zijn soulvolle indiepop wist de Schotse sad boy Joesef ons gevoelige muziekhart vanaf het eerste moment te verwarmen. Na de melancholische…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.