Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mush – “Get On Yer Soapbox”

© Sophie Jouvenaar

Als we het over postpunk hebben, zijn er maar weinig bands die zo uniek en eigenzinnig klinken als het uit Leeds afkomstige Mush. Vorig jaar nog bracht de band een absolute kanjer van een album uit, waarop haar typerende zwalpende speelstijl heerlijk hand in hand ging met cynische teksten en grappende kritiek op de politieke elite. Vandaag kondigde Mush alweer een nieuw album aan onder de naam Down Tools, tevens de eerste plaat die de band bij elkaar geschreven heeft na het jammere overlijden van gitarist Steve Tyson in 2020. Tot het uitkomen daarvan is het nog wachten tot de zomer, maar “Get On Yer Soapbox” blijkt alvast een sterk visitekaartje te zijn van een band die in absolute bloedvorm verkeert.

Het nummer start -weinig verrassend, maar tot onze grote voldoening- met een twangy riffje dat opgewekt doorheen de mix meandert. Een dikke laag aan choruseffecten en warme fuzz kleuren de snugger uitgedokterde muur aan akkoorden die noot na noot opgetrokken wordt, al is het vooral de gladgestreken bas en drumpartij die de boel aan elkaar lijmt als cement. Instrumentaal gezien is er geen speld tussen te krijgen, en dan is frontman Daniel Hyndman nog niet eens gestart met prediken. Eens dat gebeurt gaan alle remmen los: improvisatorische solootjes slalommen elkaar rakelings voorbij, meerstemmige vocals stapelen zich laag na laag op, en het warrige maar briljante kluwen waarin dat resulteert zou Mush naar eigen zeggen nooit op dezelfde manier live kunnen brengen. Wat echter belangrijker is is dat we op dit nummer dezelfde spontaniteit en punch herkennen die van Lines Redacted zo’n goeie plaat maakten, en dat belooft heel wat goeds voor de toekomst!

Down Tools komt uit op 8 juli.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Left of the Dial (Dag 3): Rotterdam(n)

Op de laatste dag van Left of the Dial zijn de benen al wat vermoeider, de oogjes kleiner en de stemmen al…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Mush - Down Tools (★★★½): Scherpzinnige afwending van het postpunkcliché

Gek hoe de tijd vliegt. Het is alweer dik twee jaar geleden dat het uit Leeds afkomstige Mush haar debuut maakte met…
AlbumsRecensies

KIEFF - KIEFF (★★★½): De absurditeit voorbij

Sinds vorige week weten we dat onze noorderburen niet de allerbeste voetballers zijn, maar gelukkig is voetbal niet het enige dat het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.