AlbumsFeatured albumsRecensies

Rex Orange County – WHO CARES? (★★★): Weinig te bieden

Nog voor we uitgedanst waren op het laatste album van Rex Orange County, duikelden we de coronacrisis in. Zijn tour werd genadeloos afgelast en het leek gedaan met de vrolijke muziek. Het kan dan ook haast geen toeval zijn dat net nu, wanneer in België en bij uitbreiding een groot deel van Europa, de maatregelen en beperkingen sterk afnemen, Rex Orange County helemaal terug is. Bijna tweeënhalf jaar na Pony presenteert de Engelse zanger zijn nieuwste album WHO CARES? en hiermee komt een zorgeloze lente alvast een beetje piepen.

Van de elf nummers kregen we er al drie te horen en die wezen een duidelijke nieuwe richting aan. Zowel op “KEEP IT UP”, “AMAZING” en “OPEN A WINDOW” verschenen symfonische orkestraties die fijn verwerkt waren met de typische feel-good beats van de 23-jarige Alexander O’Connor. Op die laatste single sloeg hij zelfs opnieuw de handen in elkaar met Tyler, The Creator, wat ervoor zorgde dat we enorm benieuwd waren naar WHO CARES?. Kan het album aan de verwachtingen tippen?

Wie had gehoopt op een album vol symfonische elementen, zal maar half tevreden zijn. De eerste vijf nummers stromen ervan over terwijl strijkers op de laatste vijf een minder prominente plaats innemen. Daartussen kan je meedansen op “If You Want It”, een ietwat vreemde eend in de bijt. Het is de overgang van de eerste naar de tweede helft en het meest elektronische nummer van dit album. Het is een aangename verrassing en zorgt voor afwisseling in de muziek – afwisseling waar nood aan is.

Hoewel de eerste drie singles veelbelovend waren, komen ze in het geheel niet echt tot hun recht. Nu alle ‘symfonische’ nummers aan het begin van het album zijn samengezet, geraak je het al snel beu. WHO CARES? blijft te lang in dezelfde sfeer hangen en je begint je al af te vragen of het zo zal blijven duren. Gelukkig verschijnt daar “If You Want It” en keert het album terug naar de meer uiteenlopende composities van Rex. Het album had minder als een sleur aangevoeld als de nummers wat meer verspreid waren geweest.

Wat dat aanslepende gevoel ook in de hand werkt, is het feit dat Rex enorm in zijn comfortzone blijft hangen. Ja, de strijkers waren een ontdekking, maar daarmee hebben we alle nieuwigheden gehoord. WHO CARES? klinkt niet zoveel anders dan Pony en ook qua tekst blijft de zanger wat rond dezelfde pot draaien. Romantiek, emoties en worstelen met jezelf, we hebben het Alexander al zo vaak horen zingen.

Er staan een heleboel fijne nummers op WHO CARES?, maar toch weet het album niet te boeien. Het lijkt erop alsof Rex Orange County een lange tijd op pauze heeft gestaan en nu gewoon verder gaat waar hij in 2019 is gestopt. Cru gezegd had dit een deluxeversie kunnen zijn van Pony, maar dan net iets minder goed. ‘Who cares?’, vraagt Alexander zich in het laatste nummer af. Wij in elk geval niet zo heel hard.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Snoh Aalegra - "Sweet Tea"

Snoh Aalegra serveert haar nieuwe single “Sweet Tea” speciaal voor wie van mening is dat de liefdesliedjes van Michael Jackson het beste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tyler, The Creator - "DOGTOOTH"

Het is ondertussen alweer eventjes geleden sinds we voor het laatst nieuwe muziek van Tyler, The Creator kregen. Zijn laatste album CALL ME…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rex Orange County - "THREAT"

Het is nog niet eens een halfjaar geleden dat we voor het laatst nieuwe muziek kregen van Rex Orange County. In maart…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.