AlbumsFeatured albumsRecensies

Lucky Fonz III – Hemellichamen (★★★½): De bijzondere reis naar wedergeboorte

Lucky Fonz

In het dagelijkse leven heet hij Otto Wichers, maar op het podium is hij Lucky Fonz III. Zijn stem herken je uit duizenden. Hij staat bekend om zijn teksten die bol staan van hartverscheurende melancholie en komedie. De afgelopen jaren verwierf hij een bijzondere plek in het Nederlandse culturele landschap. Als singer-songwriter bracht hij zeven albums uit en als liveperformer speelde hij zowel in de clubs als op festivals zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook in theaters.

Zijn populariteit nam een vlucht toen hij in 2008 maandelijks optrad in het Nederlandse tv-programma De Wereld Draait Door. Pas in 2010 werd Lucky Fonz III echt bekend wanneer hij tekende bij Top Notch. Daar bracht hij “Ik Heb Een Meisje” uit en de mensen lagen aan zijn voeten. In 2016 bracht hij zijn eerste Nederlandstalige album In Je Nakie uit met daarop de klassiekers “Linde Met Een E” en “Later Word Ik Een Zeeman” en in 2019 kwam hij met Multimens. We kregen een verzameling van nederpop met de wortels in de folktraditie, het levenslied en zelfs house. Ook dit album werd uitstekend ontvangen door zowel de pers als het publiek en het leidde tot een tour langs uitverkochte zalen in Nederland. 

Hemellichamen staat weer bol van de Nederpop, maar dan net even anders dan anders. Het is origineler, grappiger, dansbaarder en intiemer dan alles wat Lucky Fonz III ooit geschreven heeft. Op zijn nieuwe plaat neemt hij je mee op een reis door zijn hoofd. De muziek zit goed in elkaar en werd aangevuld met poëtische teksten en spannende producties. Dit maakt van Hemellichamen een speciale plaat in de wereld van het steeds populairder wordende Nederlandse lied.

Het album wordt geopend door “Kwantumwetenschapper” en dat is gelijk een schot in de roos. Vanaf de eerste minuut legt Lucky de vinger op de zere plek en dat doet hij magistraal. Alleen op een piano begeleidt hij ons door een verhaal over onzekerheid. Het is knap hoe hij ons meteen in het diepe gooit. Dit is een gedurfde zet, maar eentje die goed uitpakt omdat het je een stuk nieuwsgieriger maakt naar de rest van het album. Na “Kwantumwetenschapper” vertelt hij een persoonlijke verhaal over mentale problemen. “Praat Erover” schreef hij speciaal voor 113 Zelfmoord, dat zich bezighoudt met zelfmoordpreventie. Het is een rechttoe rechtaan-liedje, voortgestuwd door een dreunende baslijn en een swingende gitaar. Een heftig onderwerp dat op zo’n luchtige manier wordt aangekaart, dat is toch best knap. 

Zoals Lucky dat als de beste kan, springt hij op Hemellichamen van emotie naar emotie. Bij “Ik Ben Een Sukkel” zitten we aan de komische kant van zijn meerdere persoonlijkheden. De boodschap is dat het leven toch een stukje makkelijker wordt als je als mens accepteert dat het bestaan van de mens voor een groot deel een zeer rare zaak is. De tekst is een soort van samenvatting van de grote filosofen op aarde. “Ik Ben Een Sukkel” is het perfecte liedje om eindelijk eens tegen jezelf te zeggen dat je stiekem toch wel een sukkel bent.

In het middenstuk van het album vinden we een soort van drieluik. “Een Klein Beetje Dood”, “Alles Moet Weg” en “Bootje” zijn perfect in balans. “Een Klein Beetje Dood” is de samensmelting van alle stijlen die Lucky in zijn muziek gebruikt. Het begint met een orgeltje, maar al gauw wordt het ondersteund door een happy hardcore-achtige drum sound die een beetje vervormd is. Over dit geluid bezingt Lucky het verlangen om soms een klein beetje dood te zijn. Hij legt het verband met wedergeboorte, een belangrijk thema dat veel terugkomt op het album. De dood is sowieso een gekend thema in zijn muziek. Het is een wat vreemd nummer, maar dat is niet erg omdat we er de schoonheid ook wel van inzien.

“Alles Moet Weg” is dan weer de intieme tegenhanger van “Een Klein Beetje Dood”. Het is niet het meest spannende van het album, omdat het vooral synths zijn die na een tijdje toch ergens op de zenuwen gaan werken, maar gelukkig maakt hij het gelijk goed met “Bootje”. De zon begint te schijnen als “Bootje” door de speakers knalt. Met een synthriedeltje schreeuwt Lucky dat het niet echt uitmaakt welk vervoermiddel hij neemt, zolang hij maar samen kan zijn. Tijdens het maakproces van dit nummer overleed Charlie Watts van The Rolling Stones en daarom wou Lucky het wat schreeuweriger inzingen dan hij normaal zou doen, als een ode aan The Rolling Stones. Vooral het stukje tussendoor over de tandem is heerlijk meeschreeuwbaar, waarschijnlijk zal dit ook een livefavoriet worden. 

Het rustpuntje precies in het midden van het album is “De Berg”. Hij zegt hierover: ‘Voor een singer-songwriter speel ik redelijk goed piano, maar een echte klassiek pianist zal moeten grinniken om mijn capriolen hier’. Het gaat over de gevoelens van vervreemding en de vraag naar troost. Het is gebaseerd op de eeuwenoude artistieke traditie van het idee van ‘kijken naar de mens vanaf de berg’, een poëtisch beeld van het creëren van afstand en daarmee overzicht, maar ten koste van de nabijheid van de ander. Nadat we even de rust gehad hebben, vliegt Lucky Fonz op een goede manier uit de bocht met “Toedeloe”: een houseliedje in de stijl van klassieker “Linde Met een E”. Het onbetwiste dansplaatje van Hemellichamen met de heerlijke boodschap: ‘Als je ergens vanaf wilt, zeg er dan toedeloe tegen.’

De laatste twee liedjes behoren tot de mooiste van het hele album. Vooral met “Een Prachtige Relatie” maakt Lucky erg veel indruk. Een komisch bedoeld lied met een onwijs grappige tekst, maar met een melodie die onder de huid gaat zitten. Ook het refrein is erg makkelijk mee te zingen, al heeft het iets wanhopigs in zich. De gitaarlijnen zijn ingespeeld door Henk Koorn, de zanger van onder meer Hallo Venray. “Een Prachtige Relatie” is een cadeautje dat tot aan het einde van het album werd bewaard. “Alles Om Je Heen” is de samenvatting van de hele plaat, een soort van conclusie over het thema wedergeboorte. Alles om je heen heeft namelijk de vorm van alles om je heen. Dit alles geweven in de vorm van een technostamper, gezongen door een folkzanger. Het nummer heeft maar drie akkoorden en een beat en is dus best wel simpel. “Alles Om Je Heen” voelt daarom ook als de perfecte afsluiter van een album waar nergens een genre aan vast te hangen is. 

Wanneer je Hemellichamen begint te luisteren, vertrek je op een bijzondere reis. Na de eerste luisterbeurt wordt je nog wat achtergelaten in verwarring, bij een tweede keer kom je er toch iets makkelijker in en bij de derde keer sta je te dansen op tafel of rollen de tranen over je wangen. Je moet het een paar keer luisteren om echt te volgen wat er omgaat in dat koppie van Lucky Fonz III. De komende maanden doet hij een uitgebreide tour langs de podia in Nederland en staat hij op 21 maart in de AB samen met Eva van Manen.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

83 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lucky Fonz III - "Door door door"

In de dagelijkse gang van zaken gaat hij door het leven als Otto Wichers, maar de meeste mensen kennen hem als Lucky…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Lucky Fonz III - “Kwantumwetenschapper”

In het dagelijks leven is het Otto Wichers, maar op het podium heet hij Lucky Fonz III. De herkenbare stem van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lucky Fonz III - “Toedeloe”

In het dagelijkse leven is het Otto Wichers, maar op het podium heet hij Lucky Fonz III. De herkenbare stem van Lucky…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.