Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Lucky Fonz III – “Kwantumwetenschapper”

Lucky Fonz III

In het dagelijks leven is het Otto Wichers, maar op het podium heet hij Lucky Fonz III. De herkenbare stem van de Nederlander herken je uit duizenden. Lucky staat bekend om zijn teksten, die bol staan van hartverscheurende melancholie en droge humor. Zijn populariteit neemt een vlucht als hij in 2008 maandelijks optreedt in het Nederlandse tv-programma De Wereld Draait Door. Pas in 2010 wordt Lucky Fonz III echt bekend als hij tekent bij het label Top Notch. Daar brengt hij “Ik Heb Een Meisje” uit en iedereen ligt aan zijn voeten. In 2016 bracht hij zijn eerste Nederlandstalige album In Je Nakie uit, met daarop de klassiekers “Linde Met Een E” en “Later Word Ik Een Zeeman”. En in 2019 kwam hij met Multimens. Dit album is een verzameling van nederpop met de wortels in de folk-traditie, het levenslied en zelfs house. Ook dit album werd uitstekend ontvangen door zowel de pers als het publiek en het leidde tot een tour langs uitverkochte zalen in Nederland. 

In 2022 kunnen we gelukkig weer genieten van Lucky Fonz III. Dit deden we al met eerdere singles “Toedeloe” en “Ik Ben Een Sukkel”, daar komt nu “Kwantumwetenschapper” bij. Dit is de derde single van het nog te verschijnen album Hemellichamen. Lucky gooit het hier over een hele andere boeg. Waar de eerdere singles uit de komische hoek kwamen, komt “Kwantumwetenschapper” uit het gevoelige kokertje. Met dit nummer laat Lucky Fonz III je zien dat de kwantumwetenschap ons een bepaalde zekerheid geeft over het leren omgaan met onzekerheid. Vanaf het eerste moment raak je geboeid door de tekst. Onder begeleiding van piano zingt Lucky ons heen door een verhaal over onzekerheden van de mens. Al snel belanden we in het refrein, wat ook meteen de clue is van “Kwantumwetenschapper”: Gooi kleine deeltjes van geluid in de lucht, ook al weet je niet waar ze terecht komen.

Lucky laat ons geen moment verveeld achter, want de tekst geeft stof tot nadenken. In het tweede couplet gaat hij verder met het opzoeken van die onzekerheid. Hier vertelt hij dat een dak boven je hoofd hebben leuk is, maar er kan altijd een moment komen waarop je dat kwijtraakt. Na het tweede refrein geeft Lucky Fonz III gas in een couplet dat gaat over de chaotische manier van transformatie en over het constante aanpassen aan wat er om je heen gebeurt. Hier gaat hij naar het gevoel van artistiek bezig zijn. Of dit nu als muzikant is of als kunstenaar: de onzekerheid is er altijd. Het derde couplet eindigt met de waanzinnige zin: ‘En in de leegte tussen vreemden, hoor je er weer bij’. Na het uitspreken van deze zin vloeit het over in het laatste refrein en komen we aan in het slot van het nummer waar we eindigen met een prachtige synthsolo die ons de tijd geeft om na te denken over wat we zojuist hebben gehoord.  

Met “Kwantumwetenschapper” weet Lucky Fonz III ons te boeien. Laat het vertellen van een verhaal maar aan Lucky Fonz III over, we hangen aan zijn lippen. Het kan wat vaag zijn, maar dat is ook juist de kracht. In het voorjaar van 2022 staat een tour gepland door Nederland met maar liefst 22 shows. Op 4 maart zal Hemellichamen verschijnen.

87 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lucky Fonz III - "Door door door"

In de dagelijkse gang van zaken gaat hij door het leven als Otto Wichers, maar de meeste mensen kennen hem als Lucky…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Lucky Fonz III - Hemellichamen (★★★½): De bijzondere reis naar wedergeboorte

In het dagelijkse leven heet hij Otto Wichers, maar op het podium is hij Lucky Fonz III. Zijn stem herken je uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lucky Fonz III - “Toedeloe”

In het dagelijkse leven is het Otto Wichers, maar op het podium heet hij Lucky Fonz III. De herkenbare stem van Lucky…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.